«Αποστειρωτική ανοσία τέλος»: Γιατί πέρασε στο «ντούκου» αυτό που είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πανδημία;
Βρείτε μας στο
Newsroom

Ελήφθη η απόφαση για την 4η δόση: Πότε θα την κάνουν όσοι είναι κάτω των 60

Οι επίσημες ανακοινώσεις και το πλάνο της επόμενης μέρας

Ισχυρά αυξητική τάση εμφανίζει η υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να αποδίδουν σε αυτή την άνοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των κρουσμάτων.

Κι ενώ όλοι νομίζαμε ότι οδεύουμε προς το φινάλε της πανδημίας, η νέα έξαρση της πανδημίας φέρνει ανησυχία και αλλαγή πλάνων στους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε οι πολίτες άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου. Τέταρτη δόση θα χορηγείται και σε άτομα 70 ετών και άνω χωρίς ειδικά προβλήματα. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών και άνω όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό καταλήγει στην απόφαση για ισχυρή σύσταση για 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι ότι από Σεπτέμβρη όταν και αναμένεται η νέα έξαρση της πανδημίας, το σφοδρό κύμα του κορωνοϊού θα συνδυαστεί με εκείνο της γρίπης δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Γι’ αυτό παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς ωριμάζει η ιδέα της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλια και για τους κάτω των 60, είτε μέσα στο καλοκαίρι είτε (το πιθανότερο) αρχές Σεπτέμβρη.

Υπήρχε η σκέψη η τέταρτη δόση να γίνει με το συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού όμως το συγκεκριμένο, που ετοιμάζει η Moderna και θα φέρει αληθινή επανάσταση θα είναι έτοιμο σε 1,5 περίπου χρόνο.

Σε δηλώσεις του ο CEO της Moderna τόνισε ότι το διπλό αυτό εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο του 2023 και η τιμή του θα είναι αντίστοιχη του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης, άρα εφικτό να αποκτηθεί και από λιγότερο εύρωστα κράτη.

Το «παν-εμβόλιο», όπως το αποκάλεσε, θα αντιμετωπίζει ακόμη και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συνιστώντας μια επαναστατική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Επιπλέον, η εταιρεία επικοινωνεί ότι η τεχνολογία mRNA θα έχει πλεονεκτήματα έναντι των κοινών εμβολίων της γρίπης, καθώς θα υπάρχει δυναμική για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην παρασκευή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι στο άμεσο μέλλον ο συγκεκριμένος τύπος εμβολίου θα «ξεκλειδώσει» πολλές κλειστές πόρτες σε θεραπευτικό επίπεδο:

«Είναι η τεχνολογία που θα δώσει λύσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις. Από νόσους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι σπάνιες ασθένειες που αφορούν κάποιες δεκάδες, έως και φάρμακα που θα προσαρμόζονται σε ατομικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο CEO της Moderna.