Μετά τις κραυγές στα μπαλκόνια: Αυτή είναι η αλήθεια για τον κορωνοϊό στην Σανγκάη...

Η ανησυχία ήταν τεράστια, όμως τα νέα είναι (σχετικά) ευχάριστα.

Οι εικόνες που έκαναν φυσικά τον γύρο του κόσμου, συγκλονιστικές. Ή, ακριβέστερα, ανθρώπινα αποκρουστικές, καθώς πηγάζουν από έναν ανείπωτο (ψυχολογικό, και όχι μόνο) πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι στην Σανγκάη: κόσμος να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται, καθώς έχουν ξεπεραστεί προ πολλού τα όριά του- μια αέναη, θαρρείς, σπαραξικάρδια κραυγή αγωνίας να λειτουργεί σαν απευκταίο soundtrack που συνοδεύει κάθε παγωμένο βήμα της τεράστις πόλης της Κίνας.

Το ακόμα τραγικότερο είναι τα όσα μαθεύτηκαν- και, δυστυχώς, δεν αποτελούν προϊόν ακαλαίσθητης φάρσας- μετά από το viral βίντεο των μπαλκονιών: η πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά από το σούπερ μάρκετ, με την προμηθευτική αλυσίδα να έχει διαλυθεί, αφού η κυβέρνηση της περιφέρειας έχει διατάξει σχεδόν κάθε ιδιωτική επιχείρηση να κλείσει και πάρα πολλοί πάροχοι έχουν βρει την ευκαιρία να βαρέσουν στο ψαχνό στις τιμές.

Η πρόσβαση στα απολύτως βασικά (νερό,  τρόφιμα και φάρμακα δηλαδή) είναι σχεδόν αδύνατη, με πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα πέραν του covid να δυσκολεύονται αφάνταστα να φροντίσουν τον εαυτό τους. Το χείριστο όλων;  30 νοσοκομεία στην Σανγκάη έχουν παύσει την δραστηριότητα τους.

Φυσικά, όπως γνωστοποιήθηκε εκ των υστέρων, αυτή η εξαιρετικά απάνθρωπη τακτική γίνεται στο «βωμό» της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Κίνα εφαρμόζει από την πρώτη στιγμή (από τα τέλη του 2019, όταν και εντοπίστηκαν τα παρθενικά κρούσματα στην Ουχάν) τη διαβόητη «στρατηγική μηδενικής διασποράς».

Η τακτική της είναι αδιανόητα σκληρή για τον ψυχισμό των πολιτών της (αλλά και την οικονομία, που έχει γονατίσει κατά τόπους…), όμως η κυβέρνηση έχει ν’ αντιπαρατάξει το εντυπωσιακό- για τα δεδομένα μίας τεράστιας και πολυπληθούς χώρας- 4.641 «μόλις» θάνατοι σε μια τριετία σχεδόν από την έξαρση του κορωνοϊού. Αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για 1.5 δισεκατομμύριο κόσμου το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό, όμως…

Σανγκάη

Όμως το ερώτημα παραμένει: για ποιο λόγο τώρα, μετά από τόσο καιρό που έχουμε μάθει να «συνυπάρχουμε» με τον ιό, εφαρμόζονται τόσο σκληρά μέτρα στην Σανγκάη; Ο φόβος πως κάτι έχουν βρει οι Κινέζοι επιστήμονες και δεν το μοιράζονται ακόμα με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν κάτι παραπάνω από ορατός και η ανησυχία έκδηλη.

Κι αν, ας πούμε, υπάρχει κάποιο νέο στέλεχος του ιού, ακόμα πιο μεταδοτικό και (κυρίως) πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο που «δίνει» περισσότερες βαριές νοσηλείες και θανάτους; Η ανησυχία, μάλιστα, επιτάθηκε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως τους πρώτους νεκρούς μετά το βάναυσο lockdown της Σανγκάης.

Τι συμβαίνει όμως, τελικά; Υπάρχει πράγματι κάποιο απεχθές «μυστικό» των Κινέζων; Η νέα έξαρση του κορωνοϊού συνεπάγεται κάτι που δεν το χωρά ο δοκιμασμένος ανθρώπινος νους; Ή μήπως…

Εν τέλει, μήπως:

«Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά» ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ.

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σανγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2» αναφέρει ο Οργανισμός, που υπενθυμίζει πως η Κίνα. μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020), είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές του εφετινού Μαρτίου.

«Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής

Λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων» αναφέρει ο ΕΟΔΥ, καταλήγοντας ότι «συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας», εξηγούν οι Έλληνες εμπειρογνώμονες.

Δεδομένου πως και οι ευρωπαϊκοί αλλά και παγκόσμιοι φορείς υγείας ασπάζονται την συγκεκριμένη εξήγηση, καταλαβαίνει κανείς πως επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για “false alarm”- ένας συναγερμός, όμως, που έχει πλήξει σε ανυπολόγιστο βαβμό μια τεράστια κοινότητα συνανθρώπων μας.

Η Κίνα εξαντλεί την αυστηρότητά της θέλοντας να μην παρεκκλίνει από την ατραπό των μηδενικών κρουσμάτων, θυσιάζοντας στην πορεία τσακισμένες ανθρώπινες ψυχές που παλεύουν να σταθούν όρθιοι.

Ναι, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και δεν έχει φύγει. Ναι, συνεχίζει να σφυροκοπά τον πλανήτη. Ναι, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούμε όσο μπορούμε τα μέτρα προστασίας.

Αλλά, όπως λένε κι άλλοι απείρως σοφότεροι εξ ημών, αυτός δεν είναι τρόπος να την αντιμετωπίσεις.

Η πανδημία έχει πολλά πρόσωπα και ο covid είναι απλά ένα από αυτά…