Lockdown στη Σανγκάη: Ο Μπιλ Γκειτς ξέρει κάτι παραπάνω...
Βρείτε μας στο

Η Κίνα έχει τονίσει από πέρσι πως η πολιτική της είναι ξεκάθαρη απέναντι στην πανδημία: Zero Covid Policy. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια περιφέρεια υπάρξουν διψήφια κρούσματα, τότε αυτομάτως η περιφέρεια μπαίνει σε lockdown τύπου 5, με τους πολίτες να είναι αναγκασμένοι να κλειστούν στα σπίτια τους και να μην έχουν πρόσβαση σε πολλά βασικά αγαθά.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη οδηγούν πολλούς στη σκέψη ότι οι Κινέζοι έχουν ανακαλύψει κάτι, ένα ίσως πιο επικίνδυνο στέλεχος το ιού και προσπαθούν να το κρατήσουν κρυφό (όπως ακριβώς έκαναν με το αρχικό στέλεχος). Ευτυχώς για την ώρα το συγκεκριμένο σενάριο δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή.

Αντίθετα ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος έχει αποδείξει ότι… κάτι παραπάνω ξέρει για την πανδημία δεν ασπάζεται την τακτική της Σανγκάης. Θεωρεί τον συγκεκριμένο δρόμο αδιέξοδο και προτείνει έναν άλλον ο οποίος μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση μιας νέας πανδημίας, την οποία οι επιστήμονες περιμένουν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον Αμερικάνο μεγιστάνα επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως σε μια ομάδα «πρώτων ανταποκριτών» (με την κωδική ονομασία GERM) για την παγκόσμια αντιμετώπιση και κινητοποίηση σε περίπτωση επιδημίας.

Ο Γκέιτς έχει εκπονήσει ένα σχέδιο μελετημένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρειά του. Η GERM θα είναι μια ομάδα πρώτων ανταποκριτών που θα αποτελείται από 3.000 άτομα, της οποίας αποστολή θα είναι η πρόληψη πανδημιών. Μιλάμε επί της ουσίας για μια dream team επιστημόνων, αποτελούμενη από επιδημιολόγους, επιστήμονες δεδομένων, καθώς και άτομα με επικοινωνιακές και διπλωματικές δεξιότητες:

«Όπως και οι πυροσβέστες, η ομάδα GERM θα κάνει ασκήσεις. Εάν θέλουμε να έχουμε μια γρήγορη αντίδραση, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και ότι μπορούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Η εξάσκηση είναι το κλειδί» σημείωσε ο Μπιλ Γκέιτς.

Οι ομάδες GERM θα μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα ένα νέο παθογόνο σβήνοντας την φωτιά του πριν καν ανάψει. Λόγω του πόσο εκθετικά εξαπλώνονται οι ιοί, οι πρώτες 100 ημέρες είναι αυτές που κρίνουν τα πάντα όπως (δεν) συνέβη και με τον κορωνοϊό. Αν οι κυβερνήσεις είχαν καταφέρει να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19 μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, είπε, θα είχαν σώσει πάνω από το 98% των ζωών που χάθηκαν.

30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»

«Η αποστολή μας είναι να σταματήσουμε τα κρούσματα πριν εξελιχθούν σε πανδημίες», τόνισε ο Γκέιτς. Φανταστείτε δηλαδή μια ομάδα η οποία κάνει το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα στην Σανγκάη. Δεν τιμωρεί, δεν εμποδίζει τη ζωή, δεν σου αρνείται την κανονικότητα. Αντίθετα ρίχνει το βάρος στο πρώτο κύμα. Γιατί ως γνωστόν ένα κύμα, αποκομμένο από τα υπόλοιπα δεν μπορεί να γίνει ποτέ τσουνάμι…