Έχουμε και λέμε: εμφάνιση κορωνοϊού, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, αδιανόητη ακρίβεια σε βασικά προϊόντα, τιμές ΔΕΗ λες και φωταγωγούμε το ΟΑΚΑ και όχι το δυάρι μας στο Παγκράτι και ούτω καθεξής.
Γενικά, από τα τέλη του 2019 και μέχρι σήμερα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κι από κει, με την ταχύτητα του ανεπιθύμητου φωτός, στο χείριστο. Οι σφαλιάρες που δέχεται σύσσωμος ο πλανήτης μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό.
Ακροτελεύτιος, μα όχι έσχατος, κρίκος στην αλυσίδα φαίνεται πως είναι η ευλογιά των πιθήκων. Μία νόσος που έχει αρχίσει να καταγράφει αρκετά κρούσματα σε Αγγλία, Σκωτία, Πορτογαλία, Ισπανία και Δανία και έχουν συσταθεί ομάδες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισή της.
Φυσικά, η ανησυχία είναι παγκόσμια καθώς παρά το γεγονός πως άπαντες δίνουν την αίσθηση πως ξέχασαν ότι υπάρχει covid, η διασπορά του ιού είναι (ακόμα) πολύ μεγάλη στην κοινωνία και ο φόβος μίας νέας πανδημίας αρκεί για να μας στείλει άπαντες στο άσυλο φρενοβλαβών (όπου και, εννοείται, θα κολλήσουμε και ευλογιά).
Πάνω, ωστόσο, που ο πανικός άρχισε να απλώνει τα γαμψώνυχά του απειλητικά προς το μέρος μας ήρθε η τοποθέτηση του κ. Μόσιαλου (ενός από τους πιο σοβαρούς και συνεπείς επιστήμονες εκεί έξω, δηλαδή) για να μας καθησυχάσει.
Τι είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ; Πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξελιχθεί σε πανδημία ο συγκεκριμένος ιός και ότι, μάλιστα, είναι κατηγορηματικός ως προς αυτό.
«Προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού. Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατ.
Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθεί.
«Έχουμε το εμβόλιο, είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αίφνης, η μαύρη μαυρίλα των τελευταίων ετών φαίνεται πως γκρίζαρε ελαφρώς.
Ελαφρώς, πάντως…