Πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι η Όμικρον είναι ευλογία και κατάρα για την ανθρωπότητα. Κατάρα γιατί είναι πολύ πιο μεταδοτική από την Δέλτα και ευλογία γιατί οδηγεί σε μια πιο γρήγορη και ανώδυνη ανοσία, καθώς τα συμπτώματα που δίνει περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό χωρίς να χτυπάει τους πνεύμονες.
Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστούν οι μεταλλάξεις 4-5 οι οποίες μας γυρίζουν πολλούς μήνες πίσω καθώς κατορθώνουν να ξεφεύγουν ακόμα και απ’ τα «ραντάρ» των εμβολίων.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Όμικρον 4-5, ενώ καταγράφεται επιθετική αύξηση και στις επαναλοιμώξεις. Το πρώτο όπλο που βγάζουν από τη φαρέτρα των μέτρων οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά στην επιστροφή της χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.
Μιλάμε όμως για ένα μέτρο που σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και αύξησης των κρουσμάτων δεν μπορεί να δώσει τις άμεσες και δραστικές λύσεις που ψάχνει η Ευρώπη. Ειδικά μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι φωνές μερίδας επιστημόνων που σημειώνουν ότι οι μεταλλάξεις 4-5 μοιάζουν περισσότερο με την Δέλτα παρά με την Όμικρον 1 και αυτό θα φανεί στον αριθμό των διασωληνωμένων που θα δούμε τις προσεχείς εβδομάδες.
Γι’ αυτό, στο τραπέζι πλέον πέφτουν ακόμα και μέτρα που μέχρι πριν από λίγους μήνες έμοιαζαν αδιανόητα, καθώς όλοι πίστευαν ότι βλέπουμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ και το τέλος της πανδημίας πλησιάζει.
Το τρένο της πραγματικότητας όμως διαψεύδει τους πάντες και μάλιστα η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που μπορεί να ζήσει ξανά ένα γενικό lockdown.
Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα (από 29 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου) κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe.
Το πιο ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 32,6%, στις ΜΕΘ της χώρας κατά 36,3%, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 18,4%.
Το ίδρυμα Gimbe προσθέτει ότι η αύξηση είναι συνεχής και ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων, το οποίο δεν καταγράφεται: «Το υψηλό ποσοστό πληθυσμού που είναι θετικό στον ιό, κινδυνεύει να προκαλέσει ένα “νέο ντε φάκτο λοκντάουν”, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα του τουρισμού», αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση.
Η Ιταλία θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» το νέο κύμα του κορωνοϊού με την τέταρτη δόση του εμβολίου. Εάν ούτε αυτή η επιλογή αποδώσει καρπούς και συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και της θετικότητας, τότε τίποτα δεν αποκλείεται πλέον. Ακόμα κι ένα νέο γενικό lockdown…