Πολύ πιο «επιθετικές» από τις … προκατόχους τους φαίνεται ότι είναι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού, με το νέο κύμα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι να προσβάλει ολοένα και περισσότερους. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Μάλιστα υπήρξε και έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ μετά την έκρηξη των κρουσμάτων η οποία προφανώς συνδέεται κυρίως με την άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων ενόψει του καλοκαιριού. Μια «απαραίτητη θυσία» λόγω τουρισμού, την οποία πάντως και την περασμένη χρονιά πληρώσαμε με ανάλογο… τίμημα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και αντιμετωπίζουν «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Όμικρον 4-5, ενώ καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις επαναλοιμώξεις. Αυξημένες, επίσης, είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες ενώ το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ ή στον αριθμό των θανάτων.
Ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι από την πλευρά των πολιτών δεν θα έπρεπε να υπάρχει η χαλαρότητα που καταγράφεται μετά τον Μάιο και ξεκαθαρίζουν ότι η Όμικρον 4 και 5 μοιάζουν αρκετά με την παραλλαγή Δέλτα ή την Βήτα. Κάτι που τους ανησυχεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητούν να επανέλθει τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας, το οποίο είτε έχει καταργηθεί πλήρως είτε έχει ατονήσει εντελώς.
Οι προβλέψεις με βάση τα μοντέλα και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα δυσχεράνει, καθώς αναμένεται νέα μεγαλύτερη αύξηση η οποία θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό τους νέους (ηλικίες 18-24 ετών) και τα νησιά μας, λόγω της θερινής περιόδου και για αυτό ζητούν από όλου μας εγρήγορση ώστε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα έγκαιρα.
Το πλέον χαρακτηριστικό από αυτά είναι ο πολύ έντονος πονοκέφαλος ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιθανό να είναι ιδιαίτερα επίμονος και να διαρκέσει αρκετές ημέρες και συχνά συνοδεύεται και από αρκετά υψηλό πυρετό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μιλάμε απλά για κάποια… δεκατάκια, αλλά αρκετά πάνω από 38o C ή και υψηλότερο.
Φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει σε self ή rapid test. Εφόσον νιώσουμε πόνους στο λαιμό, μπούκωμα στο αναπνευστικό και αίσθημα κόπωσης και κακής διάθεσης, καλό θα είναι επίσης να εξεταστούμε για να προφυλάξουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους δικούς μας ανθρώπους στο περιβάλλον μας.