Κένταυρος στην Ελλάδα: Τα πρώτo, διαφορετικό σύμπτωμα που δίνει όταν ακόμα το τεστ είναι αρνητικό
Βρείτε μας στο

Δεν δείχνουν να έχουν τέλος οι υποπαραλλαγές και οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ακούσαμε… κάτι περί covid, βάζοντάς με αυτόν τον τρόπο στην καθημερινότητά μας όρους άγνωστους μέχρι τότε και φτάνοντας σε σημείο να βιώνουμε ακόμη και καθολικά λοκ ντάουν, κατ’ οίκον περιορισμούς και απαγόρευση μετακινήσεων.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε στην εποχή της παραλλαγής Όμικρον και πιο συγκεκριμένα τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που ευθύνονται για την αναζωπύρωση της επιδημίας καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Το θετικό της υπόθεσης φυσικά είναι ότι αυτές οι επικίνδυνες μεταλλάξεις που απέδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άτρωτος εμφανίστηκαν όταν πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει διπλο-τριπλοεμβολιαστεί, ενώ παράλληλα έχει «χτιστεί» μέχρι ενός βαθμού και ένα τείχος σχετικής ανοσίας στον γενικό πληθυσμό. Το επίσης θετικό είναι ότι χτυπούν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και όχι τους πνεύμονες όπως το αρχικό στέλεχος του ιού. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από την πανδημία να μην εκτοξεύεται ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, χωρίς αυτό πάντως να επιτρέπει στους επιστήμονες να χαλαρώσουν. Άλλωστε οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας τον βαθμό επικινδυνότητας των ιών, αλλά και την ικανότητά τους να μεταλλάσσονται και να επιχειρούν να… ξεφύγουν από τα μέτρα προστασίας που αναπτύσσονται καθημερινά.

Πλέον η νέα μετάλλαξη που αρχικά εμφανίστηκε στην Ινδία ήρθε και στη χώρα μας. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης Κένταυρος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, που εκδόθηκε χθες Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου.

Τα συμπτώματα

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που μελετούν οι επιδημιολόγοι υποδηλώνουν πως τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με αυτά που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας που κόλλησαν το τελευταίο διάστημα, βλέποντας τα self test και τα rapid να είναι θετικά.

Η διαφορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι στο βήχα. Ο Κένταυρος δίνει πολύ περισσότερο βήχα σε σχέση με την Όμικρον 4-5, αλλά και υψηλό πυρετό. Ειδικά το πρώτο 24ωρο, όταν ακόμα το τεστ μπορεί να μην έχει θετικοποιηθεί το σύμπτωμα που φωνάζει ότι έχεις κολλήσει είναι ο έντονος και επίμονος βήχας.

Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα γνωστά που συναντάμε και στις άλλες μεταλλάξεις: Έντονος πονοκέφαλος, σωματική κόπωση και αδυναμία, ρινική συμφόρηση ή και καταρροή και τέλος μια σειρά από άλλες καταστάσεις που μοιάζουν αρκετά με αυτές που συναντά κανείς σε απλή γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Σε μικρότερο βαθμό ο ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει πονόλαιμο, μυικούς πόνους, εμετούς, διάρροιες και δύσπνοιες, ενώ ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες να καταγραφεί αγευσία ή ανοσμία.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Εάν, λοιπόν, έχετε έντονο βήμα που επιμένει το πιθανότερο σενάριο είναι ότι έχετε μολυνθεί από τον «Κένταυρο» και καλό θα είναι να περιορίσετε τις επαφές σας αφού το self test ή ακόμη και το rapid test θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες πριν δείξουν και τις δύο γραμμές που υποδηλώνουν θετικό κρούσμα.