Καταλαβαίνεις έγκαιρα ότι έχεις Όμικρον: Τα 3 πρώιμα συμπτώματα των πλήρως εμβολιασμένων που «φωνάζουν» ότι μολύνθηκες
Βρείτε μας στο

Εάν νιώθετε κατά τα άλλα απολύτως καλά, αλλά ξυπνάτε ιδρωμένοι τα βράδια χωρίς ο υδράργυρος να έχει χτυπήσει «κόκκινα» ίσως θα έπρεπε να μεταβείτε σε ένα φαρμακείο για rapid test. Όπως προκύπτει από τελευταίες έρευνες η βραδινή εφίδρωση είναι αρκετά πιθανό να συνδέεται με τον covid και να βρεθείτε θετικοί σε κορωνοϊό.

Η παραπάνω διαπίστωση πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις της πανδημίας που δεν λέει να μας αφήσει σε ησυχία. Ο ιός δείχνει ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα και επανέρχεται διαρκώς με νέα κύματα και νέες παραλλαγές, με αυτήν της Όμικρον ΒΑ.5 να είναι αυτή που προκαλεί (και… κυριολεκτικά !) πονοκέφαλο εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της. Άλλωστε τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ μαρτυρούν ότι σε αυτήν οφείλεται το 67,7% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται ότι προκαλεί και το συγκεκριμένο σύμπτωμα το οποίο βέβαια είχε καταγραφεί και το προηγούμενο διάστημα, όμως σε πολύ μικρό ποσοστό νοσούντων. Αντίθετα, η ομάδα των Βρετανών ειδικών που μελετά τα στατιστικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι στην Όμικρον ΒΑ.5 κάτι παραπάνω από ένας στους δέκα εμφανίζει νυχτερινή εφίδρωση.

Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 11% , την ώρα που τα κλασικά συμπτώματα παραμένουν περίπου στα ίδια, υψηλά επίπεδα. Κυριαρχεί ο πονόλαιμος ο οποίος εμφανίζεται στο 56% των ασθενών, ο πονοκέφαλος για τον οποίο παραπονιέται το 48% και ο μη παραγωγικός βήχας που αφορά σχεδόν το 43% .

Μιλώντας για το θέμα ο Δρ Σάιμον Ουίλιαμς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, στην Ουαλία νέα συμπτώματα προστίθενται στη λίστα, κάποια σταδιακά μειώνονται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ορισμένα επανακάμπτουν, όπως για παράδειγμα η ανοσμία που κυριάρχησε με την μετάλλαξη Δέλτα, υποχώρησε στην συνέχεια, αλλά πλέον καταγράφει ανοδική τάση στις μέρες μας.