Αν έχεις παίξει ποτέ παιχνίδια στρατηγικής, ειδικά σκάκι, θα ξέρεις πως έρχεται πάντα μια στιγμή που πρέπει να θυσιάσεις για να βρεθείς σε θέση ισχύος. Και για τον Πούτιν και τη Ρωσία αυτή η θυσία αφορά στο πετρέλαιο.
Τις τελευταία 3-4 εβδομάδες παρατηρείται μια καθοδική πορεία στην τιμή του αργού και του Brent, μετά από ένα διάστημα 2-3 μηνών στο οποίο η τιμή του λίτρου έφτασε από το 1.5 ευρώ στα 2.2-2.3 ως και τα 2.5 ευρώ.
Αυτό που συμβαίνει τώρα, έχει μεταφραστεί από κάποιους ως μια εξέλιξη που δείχνει την απόλυτη ήττα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Με τον Πούτιν δεν μπορείς ποτέ να πάρεις όρκο πως το προφανές είναι κι αυτό που ισχύει.
Το Brent έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 30% από το υψηλό Μαρτίου των $140/βαρέλι και έχει βρεθεί στα $95/βαρέλι. Το WTI έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 28% και βρισκόταν χθες, Τετάρτη, στα $90/βαρέλι.
Αυτή η πτώση έχει ως μια λογική εξήγηση το ότι επειδή λόγω της τρομερής αύξησης, μειώθηκε η ζήτηση (στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη της 25ετίας), άρα η αγορά του πετρελαίου προσπαθεί τώρα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες στις οποίες η Ευρώπη φαίνεται να ακολουθεί ένα μοτίβο περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος και μια πιεστική στροφή προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική ή στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Είναι μια εξέλιξη που περισσότερο υποδηλώνει τα ζόρια που έρχονται το φθινόπωρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, με τις οικονομίες να βρίσκονται σε πορεία ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει αυξήσει τις εξαγωγές της σε Κίνα και Ινδία, έχει βρει καλύτερους πελάτες και δείχνει να υπερβαίνει τον σκόπελο σχεδόν αναίμακτα.
Η Wall Street εκτιμά πως η καθοδική πορεία της τιμής θα φτάσει στα 85 δολάρια, μπορεί και να πάει ως τα 65 δολάρια. Η Goldman Sachs εκτιμά το αντίθετο, πως θα υπάρξει νέα άνοδος για το brent που θα πάει στα 125 δολάρια το βαρέλι.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η τιμή του πετρελαίου πέφτει για να πάρει νέα ώθηση, για να αποπροσανατολίσει την Ευρώπη και να «χτυπήσει» ξανά το φθινόπωρο προκαλώντας βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έγινε και η συμφωνία με την Ουκρανία για την απελευθέρωση των σιτηρών.
Το πιο απαισιόδοξο σενάριο θέλει τον Πούτιν να γελάει τελευταίος…