Μήπως όλη αυτή η αντι-ρωσική υστερία βγάζει πιο δυνατό τον Πούτιν;
Βρείτε μας στο
Newsroom

Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία: Πούτιν και Ρωσία πέτυχαν το ακατόρθωτο…

Ένα οικονομικό «θαύμα» που έχει απολύτως λογική εξήγηση

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι τα στοιχεία τα οποία δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να είναι κάπως «φουσκωμένα», η αλήθεια είναι ότι η χώρα εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία εμφανίζει πλεόνασμα-ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιό της.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό πλεόνασμα σε αυτούς τους πρώτους 7 μήνες του 2022 ανήλθε στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια τρομακτική αύξηση άνω του 300% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο της περασμένης χρονιάς, όταν με τα βίας άγγιξε τα 50 δις!

Εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται παρά τις δεδομένες κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο από τις χώρες της Δύσης εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το (μερικό) εμπάργκο στα προϊόντα της πατρίδας του Βλάντιμιρ Πούτιν, μπορεί να κάνει λόγο ακόμη και για οικονομικό «θαύμα». Όπως, όμως, συμβαίνει πολύ συχνά με τα κάθε λογής «θαύματα», υπάρχει μια απολύτως λογική εξήγηση πίσω από αυτή την ιστορία.

Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι τεράστιο κομμάτι στο εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας καλύπτεται από τις συναλλαγές της σχετικά με τους «ανεξάντλητους» ενεργειακούς πόρους της, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αποτελούν την «ναυαρχίδα» της.

Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία συνεχίζει να πουλά στα δυτικά κράτη και μάλιστα έχει ισοσκελίσει (το λιγότερο) την μείωση στις παραγγελίες με μεγάλη αύξηση των τιμών της. Με αυτόν τον τρόπο έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τα οποία βεβαίως δεν περιορίζονται στο οικονομικό σκέλος. Πέρα, δηλαδή, από την επιτυχία της να συνεχίζει να γεμίζει τα κρατικά ταμεία κατόρθωσε να πυροδοτήσει (εξαιτίας του μπαράζ αυξήσεων) πληθωρισμό στην Ευρώπη, προκαλώντας ένα τεράστιο πρόβλημα στους προϋπολογισμούς τους.

Παράλληλα πάνω από την Δύση παραμένει και το «σύννεφο» που αναμένεται να φέρει… βροχή τον προσεχή χειμώνα όταν και οι ανάγκες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα είναι πολύ υψηλότερες όπως άλλωστε θα συμβεί και με την ζήτηση.

Την ίδια ώρα η Ρωσία φρόντισε να αυξήσει τις εξαγωγές της σε χώρες που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι πολυπληθέστερες του πλανήτη! Κίνα και Ινδία διατηρούν ακόμη καλές σχέσεις και βλέπουν την ροή προς αυτές να «τρέχει» κανονικά, ενώ από αυτές τις διμερείς συναλλαγές μεγάλοι κερδισμένοι είναι και τα εθνικά νομίσματα που στηρίχθηκαν σε πολύ σημαντικό βαθμό.