Το τέλος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κερδίζει εκ νέου έδαφος...
Βρείτε μας στο

Είναι ένα «συμβάν» το οποίο δίνει την αίσθηση πως είτε δεν συνέβη ποτέ και απλά το φανταστήκαμε είτε απασχολεί ολοένα και λιγότερο κόσμο, καθώς σχεδόν έχει… σβήσει από την επικαιρότητα και τα νέα έρχονται με το φειδωλό σταγονόμετρο.

Η αλήθεια, ωστόσο, απέχει πόρρω: ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι απλά συνεχίζει να μαίνεται για 7ο συνεχόμενο μήνα, όμως στο φως έρχονται μυριάδες κτηνωδίες που σε κάνουν ν’ απορείς για το ανθρώπινο είδος εν γένει.

Το τελευταίο διάστημα οι ελάχιστες ειδήσεις μοιάζουν ν’ αλληλοαναιρούνται, μιας και οι αναφορές για σκληρή αντεπίθεση των Ουκρανών και επανακατάληψη δικών τους εδαφών «συγκρούονται» με τις αντίστοιχες που θέλουν τα πάντα να βαίνουν καλώς για την Ρωσία, η οποία συνεχίζει να εκτελεί στο έπακρο το αρχικό της πλάνο.

Ταϊβάν

Επειδή η κρυστάλλινη αλήθεια σε περιόδους πολέμου είναι εξαιρετικά δύσκολο να «εξαχθεί», ας περιοριστούμε σ’ αυτά τα οποία ήδη γνωρίζουμε: η Δύση επιμένει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εδώ και αρκετό καιρό και που έχουν σαν απώτερο σκοπό το να «στραγγαλίσουν» την ρωσική οικονομία, την στιγμή που το Κρεμλίνο ανταπάντησε με κλείσιμο των αγωγών του φυσικού αερίου και με τις απειλές περί του «χειρότερου χειμώνα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» να παίρνουν ανεπιθύμητη σάρκα και αποκρουστικά οστά.

Αυτό το δεύτερο- το STOP στο φυσικό αέριο- φαίνεται πως έχει προβληματίσει σε τεράστιο βαθμό τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αρχίζουν σιγά-σιγά να παρουσιάζονται πρόθυμοι να χαλαρώσουν ελαφρώς την στάση τους.

Όχι όλοι, φυσικά, αλλά μερικοί εξ αυτών: όπως αποκάλυψε το Radio Free Europe/Radio Liberty χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θέλει να μπλοκάρει την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Το τέλος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κερδίζει εκ νέου έδαφος...

Ο Όρμπαν δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το RFE/RL, ότι οι προοπτικές για το μπλοκάρισμα της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη έξι μήνες είναι μικρές, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί στην Ιταλία μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια, αναφερόμενος στις προοπτικές εκλογικής νίκης της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Όρμπαν.

Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως πριν από ένα σκάρτο δίμηνο (εκεί στα μέσα Ιουλίου) ο Ούγγρος ηγέτης είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πυροβόλησε τα πόδια της με την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, αν δεν αρθούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η πρώτη ξεκάθαρη, σχεδόν, ευρωπαϊκή «στήριξη» προς τον Βλαδίμηρο Πούτιν δείχνει να είναι γεγονός και, όπως λέει και ο Όρμπαν, ψάχνει για… συμπαίκτες.

Το φλέγον ζήτημα εδώ, βέβαια, είναι ένα: αποτελεί αυτή η «τάση» περί διακοπής των κυρώσεων τις σκέψεις ενός και μόνο ανδρός ή, έστω, ενός κράτους ή αναμένεται στο εγγύς μέλλον να συμφωνήσουν κι άλλοι μαζί του, διασπώντας το αρραγές (σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τουλάχιστον) ευρωπαϊκό μέτωπο;

Το τέλος των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κερδίζει εκ νέου έδαφος...

Η Δύση έχει τονίσει επανειλημμένως πως πρόθεσή της είναι να τραβήξει στα άκρα την όλη υπόθεση και ότι δεν πρόκειται να λυγίσει από τις απειλές (όπως τις χαρακτηρίζει) του Ρώσου προέδρου. Ήδη, άλλωστε, ψάχνουν να βρουν μία σειρά από μέτρα ως απάντηση στη διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση, θεωρώντας πως αν «βγει» ο χειμώνας τα πάντα θα είναι πολύ πιο εύκολα από κει και πέρα.

Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, είναι το πώς θα βγει ο χειμώνας και. τι αντίκτυπο θα έχει στις ζωές των πολιτών.

Μέχρι ν’ απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια ισορροπία απτού τρόμου, με τον έναν να περιμένει τον άλλον να κάνει το κομβικής σημασίας λάθος και να λυγίσει.

Και το πόκερ στις πλάτη των αθώων θυμάτων του πολέμου συνεχίζεται…