6016€ το μήνα: Η χώρα με το μεγαλύτερο μισθό στην Ευρώπη δεν βλέπει καν την Ελλάδα
Βρείτε μας στο
Newsroom

6016€ το μήνα: Η χώρα με το μεγαλύτερο μισθό στην Ευρώπη δεν βλέπει καν την Ελλάδα

Απογοητευτικά ξανά τα στοιχεία της Eurostat για τους μισθούς της Ελλάδας

Για ακόμη μία φορά τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat είναι αποκαρδιωτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα εργασιακά.

Τη Δευτέρα, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα έναν πίνακα με το μέσο ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021. Ασφαλώς, δεν προξενεί καμία έκπληξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Στον πίνακα της Eurostat περιλαμβάνονται τα 26 από τα 27 κράτη μέλη (εξαιρείται μόνο η Ολλανδία) και η Ελλάδα είναι μόλις 22η με 15.800 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δηλαδή, αμείβονται καλύτερα μόνο από αυτούς στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, η οποία σε ό,τι αφορά στις αποδοχές είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πιο ανησυχητικό βέβαια, δεν είναι ότι η Ελλάδα βλέπει την πλάτη χωρών όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Κροατία, αλλά το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα στη χώρα μας δεν βρίσκεται ούτε καν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που σύμφωνα με τη Eurostat ανέρχεται στις 33.500 ευρώ.

Ασφαλώς, οι αποδοχές στην Ελλάδα δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια αυτές χωρών στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό, πως εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στη χώρα μας παίρνει ετησίως 4,5 φορές λιγότερα χρήματα απ’ ότι ένας εργαζόμενος στο Λουξεμβούργο (72.200), το κράτος δηλαδή με το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά αμείβεται λιγότερο και από έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης στο Λουξεμβούργο.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης φιγουράρει η Δανία με 63.300 ευρώ και το πιο εντυπωσιακό είναι πως στην τρίτη θέση είναι η Ιρλανδία με 50.300 ευρώ. Μία χώρα δηλαδή, που επίσης βίωσε τις επίπονες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, ωστόσο, έσπασε άμεσα τα «δεσμά» της εποπτείας, απεγκλωβίστηκε από τον κύκλο ύφεσης και απέκτησε ξανά ανταγωνιστική οικονομία.