Πίσω από κλειστές πόρτες: Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Δεν είναι μία καινοφανής συνθήκη. Ούτε κάτι που κανείς δεν περίμενε να τραβήξει επί μακρόν, γνωρίζοντας το ιστορικό του συγκεκριμένου προέδρου και το πώς φέρεται εν γένει η χώρα του. Και θα ήταν τεράστιο ψέμα αν ισχυριζόταν κάποιος πως του προκαλεί εντύπωση αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση, ακόμα κι αν δε γνωρίζει παρά ελάχιστα για τα διεθνή ζητήματα.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, που εδώ και μια γεμάτη, πια, τριετία φροντίζουν ν’ ανεβάζουν σε συστηματική βάση τους τόνους- έχοντας συνήθως στο επίκεντρο την ανατολική μεσόγειο- και να προπαγανδίζουν σε εγκληματικό βαθμό.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ένα θερμό επεισόδιο μικρής κλίμακας με την Ελλάδα θα ήταν ένα ευκταίο, ενδεχομένως, σενάριο για τον «Σουλτάνο», ο οποίος ψάχνει απελπισμένα τρόπους να στρέψει την προσοχή των συμπατριωτών του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτως ώστε να μη… θυμούνται τι γίνεται εντός των τειχών  (εκεί, δηλαδή, που η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο).

«Θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι:» Πλέον αυτό που συμβαίνει με τον Ερντογάν δεν είναι «αστείο»

Η σωρεία παράνομων NAVTEX και οι «βόλτες» του Oruc Reis ήταν μία σαφής πρόκληση τόσο προς την  Ελλάδας και την Κύπρο. Αμφότερες, όμως, δεν τσίμπησαν το δόλωμα του Ερντογάν, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται σ’ ένα παρατεταμένο ντελίριο απειλών προς τη γαλανόλευκη πλευρά.

Τελευταίο του «κατόρθωμα» ήταν τα όσα ξεστόμισε μιλώντας στα εγκαίνια ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στη γείτονα χώρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοίτα, Μητσοτάκη, μιλάς από δω κι από κει. Έχε υπόψη σου ότι οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν αν επιχειρήσεις να κάνεις λάθος».

Παράλληλα, μίλησε ξανά για τον πύραυλο Tayfun, λέγοντας το απειλητικό: «Στην Ελλάδα λένε ‘η Τουρκία έφτιαξε έναν πύραυλο που τον αποκαλεί Tayfun. Τι θα γίνει αν χτυπήσει με αυτόν την Αθήνα;’. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, εσείς πρέπει να είστε έξυπνοι».

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Εν συνεχεία στο προσκήνιο έφερε και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, παραμένοντας πιστός στο ίδιο μοτίβο προκλητικότητας: «όσο εσύ τα εξοπλίζεις (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Με τον εξοπλισμό των νησιών, κάνουν αντίθετα βήματα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες συμφωνίες. Όσα δηλώνει ο Μητσοτάκης δεν αρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Εμείς κάνουμε τα απαραίτητα και θα πούμε όσα πρέπει σε διεθνείς συναντήσεις, οι Έλληνες ας φροντίσουν τους εαυτούς τους».».

Το timing των νέων δηλώσεων του «Σουλτάνου» δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο CNN ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, όμως την τελευταία τριετία βιώσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις.

Και ναι, κανείς θα ισχυριστεί πως το ν’ ασχολείται κανείς με τα λόγια ενός (αποδεδειγμένα) ασταθούς ηγέτη δεν αξίζει ιδιαιτέρως τον χρόνο μας, όμως πλέον η κατάσταση με τον Ερντογάν προσεγγίζει με ταχύτατους ρυθμούς το «…και μη παρέκει».

Το γεγονός πως ο Economist τον χαρακτήρισε ως «νταή, που οδηγεί σε δικτατορία την Τουρκία» ήρθε σε μια εποχή που οι αποκαλύψεις του μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ (ενός, δηλαδή, πασίγνωστου πολέμιου του Ερντογάν) τεκμαίρουν απόλυτα αυτή την άποψη του Μέσου, μιας και ο Τούρκος παίκτης γνωστοποίησε πως δέχεται συνεχώς απειλές για την ζωή του και ότι του λένε να μην ξαναγυρίσει ποτέ στην πατρίδα του. Άλλωστε, θυμίζουμε, η ίδια η κυβέρνηση τον επικήρυξε (!) για 500.000 δολάρια, καθώς αποτελεί μέλος… τρομοκρατικής οργάνωσης, επειδή υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι:» Πλέον αυτό που συμβαίνει με τον Ερντογάν δεν είναι «αστείο»

Ο Τούρκος πρόεδρος προφανέστατα και προκαλεί σε βαθμό ανυπόφορο επειδή και ο ίδιος έχει εκλογές στο εγγύς μέλλον στη χώρα του και θέλει αφενός ν’ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αφετέρου να δείξει μια πυγμή προς πάσα κατεύθυνση.

Βαδίζει, όμως, σε τεντωμένο πολιτικό σχοινί. 

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει αρχίσει και χάνει την υπομονή της, μα και ένα σύμπλεγμα χωρών που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την συμπεριφορά του, όταν του έχει τονιστεί πολλάκις πως πρέπει να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση και να μη «γαβγίζει» σε σταθερή βάση κι αυτός δεν πτοείται συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο.

Μπορεί ο ίδιος να χαρακτηρίζει «τρελούς» τους Τούρκους, όμως ακόμα κι αν επανεκλεγεί (πράγμα πολύ πιθανό) δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τον ακολουθήσουν στην οποιαδήποτε τρέλα του…