Έως και 500.000 ευρώ: Ξεχάστε τα Airbnb που ξέρατε...

Η αλλαγή που φοβόντουσαν οι ιδιοκτήτες.

Είναι κάτι που ακουγόταν καιρό. Πολύ καιρό. Οριακά, δηλαδή, από την εποχή που είχαμε δραχμές και ο όρος “airbnb” όχι απλά δεν υπήρχε στο μυαλό της πλειονότητας, αλλά ούτε σ’ αυτό μιας μικρής, έστω, ψαγμένης μειοψηφίας.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως ακουγόταν και φημολογούνταν περίπου από την εποχή του χαλκού, εδώ είναι Ελλάδα: οι αλλαγές, ως γνωστόν, παίρνουν αρκετό χρόνο και οι παρατάσεις για «επιδιορθώσεις» ακόμα περισσότερο.

Με την χαραυγή, όμως,  του 2023 κατέστη σαφές πως η κατάσταση με τα airbnb στη χώρα μας θ’ αλλάξει ριζικά κι αυτό θα είναι κάτι που θα το καταλάβουν στο «πετσί» τους κυρίως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που νοικιάζονταν, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν σημαντικές… ελευθερίες.

Flyway

Όλοι όσοι έχουν νοικιάσει airbnb γνωρίζουν πως η φοροδιαφυγή πηγαίνει σύννεφο σε πλείστες όσες περιπτώσεις και ότι, εν ολίγοις, γίνονται διάφορες «ομορφιές» στο οικονομικό κομμάτι.

Αλλά πλέον η φοροδιαφυγή πατάσσεται (στο πλαίσιο του εφικτού, πάντα) με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αστρονομικά πρόστιμα τα οποία αναμένεται να φτάσουν έως και τις 500.000 ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (25/8)  από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει πως όσοι δεν συμμορφώνονται με τις νέες διατάξεις θα έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες κυρώσεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις- τόσο για τις πλατφόρμες που δεν τηρούν τα μέτρα (μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται) όσο και για τους χρήστες που δε δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών).

Σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων των φορολογικών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε πλατφόρμας κάθε εξάμηνο για τις συναλλαγές αυτές, με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε. Ο στόχος είναι να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.

Τι σημαίνουν σε πρακτικό επίπεδο όλα τα ανωτέρω;

Ότι όλα όσα ξέραμε μέχρι πρότινος για τα airbnb αλλάζουν, πως μπαίνει η όλη διαδικασία σε ένα πολύ πιο σοβαρό και σταθερό πλαίσιο και πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται παραδειγματικά αν συνεχίσουν να κάνουν του (πονηρού) κεφαλιού τους.

Πολλοί, είναι αναπόφευκτο, δε θα συμφωνήσουν με αυτή την κίνηση καθώς θα ζημιωθεί η τσέπη και των μεν (ιδιοκτητών) και των δε (ενοικιαστών), όμως αν αποτραβηχτεί κανείς και εξετάσει πιο σφαιρικά το ζήτημα θα δει πως οι συγκεκριμένες αλλαγές πέραν του σύννομου του πράγματος επιφέρουν «δικαιοσύνη» στο όλο σύστημα της ενοικίασης καταλυμάτων.

Και ναι, καμιά φορά πονάει η δικαιοσύνη, αλλά… να: δεν παύει να είναι δικαιοσύνη.