«Υποδιαγιγνώσκεται  και γεμίζει τα νοσοκομεία»: Ο ιός που ανησυχεί περισσότερο κι από τον covid τον κ. Γουργουλιάνη
Βρείτε μας στο

Υπήρξε, τρόπον τινά, ένας από τους «πρωταγωνιστές» της πανδημίας. Ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονταν αρκετά συχνά στο προσκήνιο, μιας και αποτελούσε, αδιαμφισβήτητα, ειδήμονα επί του θέματος. Ένας άνθρωπος που όλοι μας (ευρισκόμενοι, κακά τα ψέματα, σε σοκ λόγω της «έκρηξης» του covid) θέλαμε ν’ ακούσουμε, προκειμένου να μάθουμε… 5 πράγματα παραπάνω.

Για τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη ο εκτενής πρόλογος, φυσικά. Ο γνωστός, πια, καθηγητής αποτελεί μία από τις αδιαπραγμάτευτες συμπάθειες του menshouse, μιας και την στιγμή που πολλοί λοιμωξιολόγοι πουλούσαν «αφειδώς» τρόμο, ο ίδιος παρέμενε η ήρεμη φωνή, μιλώντας μόνο με γεγονότα και χωρίς λεκτικές κορώνες φόβου. Για να μην αναφέρουμε πως έχει πέσει μέσα (σχεδόν) σε όλα όσα έχει πει…

Με την υποπαραλλαγή JN.1 να έχει «σαρώσει» την υφήλιο και, αναμενόμενα, να έχει κάνει… απόβαση και στα μέρη μας, τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύτηκαν- με μερικές πόλεις της Ελλάδας να εμφανίζουν αύξηση 116%!- και, μοιραία, την ανησυχητική άνοδο πήρανε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Υποδιαγιγνώσκεται  και γεμίζει τα νοσοκομεία»: Ο ιός που ανησυχεί περισσότερο κι από τον covid τον κ. Γουργουλιάνη

Αυτή η αύξηση καθιστά σαφές με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι ο κορωνοϊός όχι απλά δεν έχει «τελειώσει», αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ και να ταλαιπωρεί ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας.

Ωστόσο, ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο Action24 έβαλε γι’ ακόμα μία φορά τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το ττι ακριβώς συμβαίνει.

«Ο πρωταγωνιστής των ημερών και αυτός που γέμισε τα νοσοκομεία είναι η γρίπη», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι τι συμπτώματα έχει ο ασθενής και όχι τι δείχνουν τα τεστ». Τα συμπτώματα γρίπης, δηλαδή της λοίμωξης του ανώτερου και μερικές φορές του κατώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με τον πρώην Πρύτανη είναι «βήχας, καταρροή, πυρετός για μερικές μέρες, αδυναμία και καταβολή.»

30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 30 ετών, εφοριακός, δεν γέμιζε το μάτι σε κανέναν: Ο παιχταράς που «τερμάτισε» τον Εκατομμυριούχο χωρίς «μαξιλαράκια»

Τα ίδια ακριβώς συμπτώματα συναντά κανείς και στην JN.1,  στα οποία προστίθενται ακόμα οι διαταραχές στον ύπνο και το συνεπακόλουθο άγχος.

«Είμαστε ακόμα στην  Όμικρον, η οποία μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα αλλά δεν κάνει βαριά νόσο», είπε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας πως η συντριπτική πλειονότητα κάνει τεστ για τον κορωνοϊό και όχι για τη γρίπη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να «υποδιαγιγνώσκεται η γρίπη και να υπερδιαγιγνώσκεται ο κορωνοϊός». Ο καθηγητής επισήμανε την ανάγκη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφού «μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους μπαίνει τελικά στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και σε έναν απλό γιατρό.» 

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της χρήσης μάσκας, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία, για την οποία δεν χρειάζεται ειδική σύσταση αφού πρέπει να τη φοράμε, «ειδικά σε ένα νοσοκομείο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν μεταδιδόμενο νόσημα» και κατέληξε προβλέποντας πως «θα πάμε έτσι για μερικές εβδομάδες, θα κάνουμε οικονομία δυνάμεων με τους ανθρώπους που έχουμε και κάπου εκεί θα τελειώσει αυτή η ιστορία.»

Μάσκα στα νοσοκομεία (και όπου γίνεται… χαμός), σωστή διάγνωση της γρίπης, όχι πανικό, σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη και «σε λίγες εβδομάδες θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία».

Τα εξηγεί ωραία ο κύριος καθηγητής;

Τα εξηγεί φυσικά…