Βρες εάν θέλει τελικό «ν» ή όχι: Περνάς το κουίζ ορθογραφίας των 10 ερωτήσεων που το 80% των Ελλήνων χάνει;

Ας μην γίνουν και... δικά μας τα «πάθη των συμφώνων»
Βρες εάν θέλει τελικό «ν» ή όχι: Περνάς το κουίζ ορθογραφίας των 10 ερωτήσεων που το 80% των Ελλήνων χάνει;
29 Ιουλίου 2024 | 10:26

Με προφορική παράδοση τουλάχιστον 4.000 ετών και γραπτή 3.500, αναγνωρίζεται ως η αρχαιότερη ζωντανή γλώσσα στον κόσμο. Τα ελληνικά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις, πάνω από επτά χιλιάδες, γλώσσες του κόσμου λόγω και του ότι είναι η γλώσσα που περισσότερο από κάθε άλλη έχει κουβαλήσει το βάρος της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο πλούτος της και η επιρροή της είναι τέτοια που από τις περίπου 490.000 αγγλικές λέξεις οι 41.615 προέρχονται από αυτήν, ενώ σε δικές της ρίζες, λέξεις και παράγωγα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα η επιστημονική γλώσσα για τη διατύπωση της ορολογίας σε διάφορους τομείς  της επιστήμης.

Για αυτό όταν συναντάτε ένα κουίζ που αφορά την ελληνική γλώσσα, μην το… βάζετε στα πόδια, όλο και κάτι χρήσιμο θα μείνει! Το σημερινό κουίζ του Menshouse ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του τελικού «ν», το οποίο στη νεοελληνική γραμματική περιλαμβάνεται στα «πάθη των συμφώνων». Είναι ένας κανόνας που πολλές φορές παρακάμπτεται στον καθημερινό λόγο κι έτσι προκύπτει το γλωσσικό ατόπημα.

Το έχουμε μάθει όλοι από τα πρώιμα σχολικά χρόνια ότι η διατήρηση του γράμματος «ν» στο τέλος πολλών λέξεων εξαρτάται από το αρχικό γράμμα της λέξης που ακολουθεί. Για να δούμε όμως, πόσοι θυμάστε ή έχετε φρεσκάρει την πληροφορία ώστε να αριστεύσετε στο τεστ;

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved