τελευταίο γράμμα

Βρες τη χώρα στο χάρτη απ’ τη θέση και το τελευταίο γράμμα της: Μπορείς το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που το 98% χάνει;

Θα κολυμπήσεις στα βαθιά των πιο περίεργων καταλήξεων.

Η ελληνική γλώσσα έχει διαμορφώσει έναν μοναδικό τρόπο απόδοσης των ονομάτων των κρατών του κόσμου. Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς είναι η συχνή χρήση της κατάληξης -ία, κάτι που έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με το πώς αντιλαμβανόμαστε τις χώρες. Ονόματα όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κυριαρχούν, προσφέροντας μια αίσθηση ομοιομορφίας και γλωσσικής αρμονίας. Κάθε χώρα στο χάρτη όμως δεν ακολουθεί έναν και μόνο κανόνα στο τελευταίο γράμμα του ονόματός της που έχει αποδοθεί στα ελληνικά.

Πίσω από αυτή την φαινομενική ομοιογένεια, υπάρχει μια πλούσια ποικιλία στην ονοματολογία. Πολλές χώρες έχουν ονόματα που ξεφεύγουν από τον κανόνα του -ία και τελειώνουν σε άλλα γράμματα, αποκαλύπτοντας μια πιο περίπλοκη γλωσσική προσέγγιση. Ονόματα όπως η Σενεγάλη, το Τσιμπουτί, το Ανατολικό Τιμόρ, το Πακιστάν, το Κατάρ δεν υπακούν στην «καθιερωμένη» κατάληξη, και συχνά προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω αυτής της διαφοροποίησης.

Η ετυμολογική ποικιλία οφείλεται σε διάφορους λόγους: σε ιστορικές επαφές, στον τρόπο που πέρασαν τα ονόματα μέσω τρίτων γλωσσών (κυρίως λατινικών ή γαλλικών), αλλά και σε γλωσσικούς κανόνες που ισχύουν αποκλειστικά στα ελληνικά. Αυτές οι «ανωμαλίες» είναι μικρές γλωσσικές ιστορίες που συνδέουν την Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω λέξεων.

Κουίζ χωρών μόνο με το τελευταίο γράμμα του ονόματός τους

Παρακάτω σου δίνουμε εικόνες χωρών (σε μορφή χάρτη) και το μοναδικό στοιχείο που έχεις είναι το τελευταίο γράμμα του ονόματος της χώρας στην ελληνική γλώσσα. Προσοχή! Δε θα βρεις χώρες με κατάληξη σε -ία σ’ αυτό το κουίζ γεωγραφίας. Εδώ παίζουμε δύσκολα – ψάχνουμε για λέξεις που τελειώνουν σε Κ, Λ, Μ, Ν, Ο, Τ, Υ, ακόμα και σε Ρ και άλλα σπάνια γράμματα.

 

ΕΚΚΙΝΗΣΗ