Δεν είναι κάτι «κρυφό». Ούτε κάτι το οποίο χρειάζεται κανείς να έχει διατελέσει πολιτικός αναλυτής για μία αιωνιότητα και μία ημέρα προκειμένου να το καταλάβει. Χρειάζεται απλά να έχει μία υποτυπώδη σχέση με το πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδος και το καταλαβαίνει.
Όχι, δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινό μυστικό: παρά το γεγονός πως η φθορά της εξουσίας είναι τεράστια (ή θα έπρεπε να είναι) για την Νέα Δημοκρατία μετά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αλλά και πολλών ακόμα που δεν είναι της παρούσης, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Εντάξει, ναι: μπορεί η διαφορά να μην αγγίζει… τριψήφιο νούμερο- όπως, δηλαδή, παρουσιάζεται η κατάσταση στις περισσότερες δημοσκοπήσεις καναλιών, εφημερίδων και sites-, ωστόσο η ΝΔ είναι ξεκάθαρα μπροστά και αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επανεκλογή της στην κορυφή, αφήνοντας και πάλι δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «νερόβραστη», αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί τις (πολλές, πάρα πολλές είναι η αλήθεια…) ευκαιρίες που της δίνει η κυβέρνηση.
Ευθύνη, φυσικά, επ’ αυτού φέρει (και) ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι πεισματικά κολλημένος πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ερώτημα «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» και βλέπει πως σιγά-σιγά ο χρόνος για τη μεγάλη ανατροπή και την «επανακατάληψη» της εξουσίας μειώνεται σημαντικά.
Εσχάτως, ωστόσο, βλέπουμε μία διαφορετική στάση από τον πρώην πρωθυπουργό: πριν από μερικές ημέρες ζήτησε με επιτακτικό τρόπο εκλογές από τον Μητσοτάκη, ενώ σήμερα προέβη σε μια βαθιά δημοκρατική κίνηση, η οποία χειροκροτήθηκε ακόμα και από τους (ουκ ολίγους)… εχθρούς του.
Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε να εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Κεντρική Επιτροπή! Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος εκλεγόταν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα το πλάνο του Τσίπρα για την ανάδειξη αρχηγού, όπως αναφέρουν οι κομματικές πηγές:
Εκλογή της ηγεσίας του κόμματος απευθείας από τη βάση του κόμματος:
Σύμφωνα με τη πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα. Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.
Με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.
Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.
Τέλος η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.
Καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως μία τέτοια αλλαγή- αλλά και οι υπόλοιπες που προτείνονται για το καταστατικό του συνασπισμού- κάνουν, επιτέλους, τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σύγχρονο, ανοιχτό και ψηφιακό κόμμα, κάτι που, αν μη τι άλλο, αναμένεται να του δώσει κάποιους πόντους στο εγγύς και απώτερο μέλλον, με βλέμμα, προφανέστατα, στις επόμενες εκλογές.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες πάντοτε χειροκροτούνται και επιδοκιμάζονται από την ευρεία μάζα- και τέτοια είναι η πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (που, φυσικά, θα γίνει δεκτή).
Αρκεί (μόνο) αυτό για ν’ ανατραπεί η εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα κατάσταση; Προφανώς και όχι.
Δείχνει, όμως, πως μετά από πολύ, πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να βαδίζει στο σωστό πολιτικό μονοπάτι…