Τώρα ή ποτέ: Η ακροτελεύτια ευκαιρία του Μπάιντεν για να κάνει το θαύμα απέναντι στον Τραμπ

Ή μήπως δεν είναι και τόσο θαύμα;

Το κλίμα μέσα στο οποίο πολιτεύεται ο Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών των ΗΠΑ στα μέσα του Νοέμβρη είναι πρωτοφανές. Αληθινά πρωτοφανές μιας και είναι αμφίβολο πως έχει ξαναϋπάρξει προεκλογική περίοδος στην οποία ένας εκ των βασικών διεκδικητών της εξουσίας βιώνει τόσο έντονη εσωτερική αμφισβήτηση και μάλιστα, τόσο λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής, 31 βουλευτές και τέσσερις γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον 81χρονο πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επιτρέποντας έτσι σε έναν άλλον Δημοκρατικό να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη τάση των Δημοκρατικών θεωρεί πως ένας νέος υποψήφιος και μάλιστα, σε ένα τόσο μικρό διάστημα έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης από τον Μπάιντεν δεν το λες και ακριβώς ιδανική συνθήκη για τον νυν Πλανητάρχη.

Είναι όμως τόσο βέβαιη η ήττα του όσο φαίνεται; Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν ασφαλές να πούμε πως «ναι». Όμως απέναντι του βρίσκεται ο Τραμπ που όσο φανατικούς υποστηρικτές και αν έχει, ένα πλήθος κόσμου είναι φανατικά εναντίον του. Τόσο πολύ που προτεραιότητά του δεν είναι το να πείθεται από τον έτερο υποψήφιο ντε και καλά για να τον ψηφίσει αλλά το να μην εκλεγεί εκ νέου ο Τραμπ: το «αντι-Τραμπικό» μπλοκ ίσως να αποδειχθεί βάλσαμο για τον Μπάιντεν.

Άλλωστε, με μια ματιά στις δημοσκοπήσεις γίνεται κατανοητό πως το τεράστιο επικοινωνιακό πατατράκ που έχει υποστεί μετά το debate ο Μπάιντεν δεν αποτυπώνεται ακριβώς στους αριθμούς. Οι μόλις τρεις μονάδες διαφορά που προηγείται ο Τραμπ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και ειδικά όταν μιλάμε για τις εκλογές των ΗΠΑ όπου παραδοσιακά, ανάμεσα στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα και το βράδυ των εκλογών, οι όποιες δημοσκοπικές διαφορές ανατρέπονται εντυπωσιακά.

Αν και το εν λόγω μοτίβο είναι επαναλαμβανόμενο δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις εκλογές του 1988. Στο αντίστοιχο σημείο τότε, ο Δημοκρατικός Μάικλ Δουκάκης προηγούνταν μέχρι και 8 μονάδες του Μπους. Όταν τελείωσε η «κούρσα», ο Μπους είχε νικήσει τον Δουκάκη με 8 μονάδες διαφορά. Αλλά και το ίδιο το παρελθόν των σημερινών υποψήφιων παράγει συμπεράσματα: ο Μπάιντεν προηγούνταν με 9 μονάδες στις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου του 2020 και τελικά κέρδισε μόνο με τις μισές (4,5 μονάδες).

Το γεγονός ότι σήμερα είναι μόλις 3 μονάδες πίσω από τον Τραμπ και μάλιστα με τόσο έντονη εσωτερική αμφισβήτηση και τόσο μεγάλη επικοινωνιακή λέζα, το λες όχι απλά θετικό αλλά και… ένδειξη νίκης. Φυσικά, αυτές οι εκλογές θα κριθούν τελικά σε συγκεκριμένες πολιτείες. Σύμφωνα με τα δημόσια στοιχεία, αν ο Μπάιντεν θέλει να νικήσει πρέπει να πάρει τις βόρειες πολιτείες του Μίσιγκαν, της Πενσυλβανία και του Ουισκόνσιν. Οι νίκες και στις τρεις θα σήμαινε πιθανότατα ότι ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει την Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και να καταφέρει να κερδίσει. Καθόλου απίθανο…