Δεν έχουν περάσει παρά 10 μήνες από τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπληττε ακόμα ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν τεθεί δημόσια στο πλευρό του κατά την εσωκομματική κούρσα διαδοχής, διορίζοντας τον Παύλο Πολάκη υπερσυντονιστή των κοινοβουλευτικών τομέων του κόμματος.
Φυσικά ο Πολάκης είχε παίξει σημαίνοντα ρόλο στην εκλογή του νεόκοπου πολιτικού. Όχι μόνο τον στήριξε κατευθύνοντας τους ψηφοφόρους του στην επιλογή του άφθαρτου, αλλά έκανε και τη «βρόμικη» δουλειά, αποτελώντας την εμπροσθοφυλακή όταν χρειάστηκε να «βγουν» τα μαχαίρια στην κόντρα με την αριστερή πτέρυγα. Ωστόσο, έχοντας υφολογικά «κόντρα ρόλο» με τον νέο πρόεδρο, η βαρύτητα της θέσης αξιοποίησης του μόνο δεδομένη δεν ήταν.
Πόσο καιρό όμως θα μπορούσε να αντέξει το «σύμφωνο συμβίωσης» δύο τόσων διαφορετικών ταμπεραμέντων; Το εκρηκτικό του κατά τον Αλέξη Τσίπρα «αψύ Σφακιανού» θα ήταν αδύνατο να μπει σε καλούπια κι έτσι φτάσαμε στην εξέλιξη της Πέμπτης, με τη διαγραφή του τελευταίου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Menshouse, επρόκειτο ουσιαστικά για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαγραφής, η οποία είχε δρομολογηθεί από την αποχή του Πολάκη στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Τότε ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ο εκ των «υπαρχηγών» του είχε επικαλεστεί ενστάσεις και ανησυχίες που αφορούσαν στην επέκταση των δικαιωμάτων στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης.
Ήταν αδύνατο να συνεχίσει να καλύπτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Πολάκη μετά και το νέο ατόπημα; Ή στην πραγματικότητα (αυτό) τον βόλεψε για να ξεμπερδεύει οριστικά μαζί του; Η αλήθεια είναι ότι αν δεν τίθεται θέμα υγείας της κας. Νατάσας Πετρούλια, ο Κρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός έχει δώσει καλύτερες αφορμές για εκπαραθύρωση. Με το πρόσφατο «βούλωστε το» προς την κα. Μαρία Συρεγγέλα να είναι μία από αυτές.
Ο Κασσελάκης είχε προαναγγείλει συνέπειες για όποιον δεν πειθαρχήσει στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πράγματι καρατόμησε τότε από υπερσυντονιστή τομεαρχών του κόμματος τον συνεργάτη του. Μετά το περιστατικό με την Συρεγγέλα απέμενε η δεύτερη κίτρινη κάρτα για να προχωρήσει και στη διαγραφή του. Στη ρότα ρήξης με το παλιό και διαμόρφωσης μιας ταυτότητας και κουλτούρας βασισμένης στα δικά του μέτρα και σταθμά, ήταν σαφές εδώ και κάποιο καιρό ότι ο Πολάκης δεν είχε θέση. Αν όχι πριν, σίγουρα μετά την απόφαση για το λουκέτο στην «Αυγή», που είναι επίσης συνυφασμένη με το παλιό καθεστώς.
Όπως φάνηκε και από την μεγάλη κινητοποίηση υποστηρικτών του στα social media, ο Παύλος Πολάκης είναι ένα πρόσωπο που εξακολουθεί να έχει μεγάλο ρεύμα στη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς αυτό είναι κάτι που ζυγίζει ο ίδιος όταν ισχυρίζεται ότι μόνο «ο λαός μπορεί να κάνει διαγραφές». Πηγές εντός ΣΥΡΙΖΑ πιθανολογούν ότι το «υπερεγώ» του 59χρονου γιατρού επιζητούσε μια ηρωική έξοδο. Με ορίζοντα την απόσχιση, την ανεξαρτητοποίηση και εν τέλει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τον Πολάκη. Θα είναι όμως για το πολιτικό μας σύστημα αν ο ανεξάρτητος πια βουλευτής διατηρήσει ακέραια την οπαδική του βάση υιοθετώντας και ως πολιτικός αρχηγός την ίδια ρητορική.