Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, ένα έργο-σταθμός για το παγκόσμιο θέατρο: Η παράσταση που έχει τα υλικά για να σαρώσει το φθινόπωράσ
Βρείτε μας στο

Ο Τένεσι Ουίλιαμς δεν έχει γράψει κωμικά έργα. Έχει μείνει στην συγγραφική και θεατρική ιστορία για έργα όπως το Λεωφορείον Ο Πόθος και Η Λυσσασμένη Γάτα. Έχει όμως μία και μόνο κωμωδία, η οποία γίνεται παράσταση φέτος το φθινόπωρο.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του αποχαιρετισμού για τις παραστάσεις που έκαναν περιοδεία το καλοκαίρι και ολοκληρώνουν τη διαδρομή τους με ανεβάσματα στα δημοτικά θέατρα διάφορων δήμων και στο Ηρώδειο ή τον Λυκαβηττό.

Με το που ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος μπαίνει δυναμικά με πρεμιέρες σε αρκετές παραστάσεις, οι οποίες θα κρατήσουν τον κόσμο στις θεατρικές αίθουσες μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Συνολικά πάνω από 20 νέες παραστάσεις είναι αυτές που θα δούμε σε αυτό το τρίμηνο διάστημα και ανάμεσα σε αυτές, είναι μία αυτή που ξεχωρίζουμε.

Ένα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς, το μοναδικό με κωμική ματιά, το Τριαντάφυλλο Στο Στήθος, είναι αυτό που κέρδισε το βλέμμα μας και οι λόγοι είναι τρεις.

Ο πρώτος, είναι πως πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη και ο Μάκης Παπαδημητρίου, δύο μετρ της θεατρικής κωμωδίας, που σε αυτή την περίπτωση δεν έχει να κάνει με το γέλιο αλλά με την αφαίρεση της δραματικότητας που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Ο Παπαδημητρίου είναι μετρ στο να σπάει τον 4ο τοίχο, η Καβογιάννη δίνει σε όλη της την καριέρα ρεσιτάλ απόδοσης συναισθημάτων, ακόμα και μέσα από ένα κωμικό πρίσμα, άρα τι άλλο να ζητήσει κανείς..;

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, ένα έργο-σταθμός για το παγκόσμιο θέατρο: Η παράσταση που έχει τα υλικά για να σαρώσει το φθινόπωράσ

Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…

Η περιγραφή για την παράσταση λέει τα κάτωθι:

«Ο ίδιος ο Τέννεσι Ουίλαμς έλεγε πως το Τριαντάφυλλο στο στήθος είναι η μοναδική κωμωδία που έχει γράψει. Η παράσταση του Τσουρή επιχειρεί να αναδείξει την, παραγνωρισμένη στη χώρα μας, κωμική πλευρά του έργου. Οι ήρωες βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, οι εντάσεις και οι τρυφερές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν πλήρως τον χαρακτήρα των προσώπων, μαζί με την ανθρώπινη διάστασή τους.

Το ανέβασμα του έργου σε αυτή την νέα εκδοχή, ανοίγει επίσης δυναμικό διάλογο με την εποχή μας. Ο Ουίλιαμς έβαλε στο επίκεντρο –για ακόμη μία φορά– μία γυναίκα-ηρωίδα που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και τους προβληματισμούς του καιρού της. Σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία.

Η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα», και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Έτσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σ’ ένα αίτημα για το εδώ και το τώρα της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου. Η απόδοση του Τσουρή, παρακολουθεί αυτή την σύγκρουση με τρυφερότητα και χιούμορ μέχρι και την τελική ρήξη».

Ένας δεύτερος λόγος, είναι ο ίδιος ο χώρος, το Πτι Παλαί, ένα μέρος που μέχρι την περασμένη χρονιά ήταν αίθουσα σινεμά και πηγαίναμε για να δούμε ταινίες.

Κι ενώ υπήρχε φημολογία πως ο ιστορικός χώρος στο Παγκράτι, θα κατέληγε σε κάτι άσχετο με τον πολιτισμό, ότι ίσως ακολουθούσε τη μοίρα του Ιντεάλ, τελικά μετετράπη σε θεατρική σκηνή και το Τριαντάφυλλο Στο Στήθος είναι το έργο με το οποίο συστήνεται ξανά στο αθηναϊκό κοινό.

Τρίτος λόγος, είναι η προσέγγιση του Τένεσι Ουίλιαμς, η αποτύπωση της προσπάθειας της Σεραφίνα να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή ως γυναίκα, πρωτίστως, και μετά ως Σεραφίνα.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου, με τις παραστάσεις να είναι Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00 και την Κυριακή στις 18:00, με την διάρκεια να είναι στα 90 λεπτά και να υπάρχει και 10λεπτο διάλειμμα.

Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές, στον θίασο συμμετέχουν οι:  Ζώγια Σεβαστιανού, Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ορνέλα Λούτη, Τόνια Μαράκη, Στρατής Χατζησταματίου, Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ.