Κατά καιρούς εμφανίζονται στο διαδίκτυο θέματα με βαρύγδουπους τίτλους του στυλ «15 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν γίνεται 30» και διάφορα τέτοια σχετικά. Αν βρισκόμουν αυτή τη στιγμή μπροστά στους συντάκτες θα τους έλεγα «ντροπή να κάθεστε να γράφετε τέτοιες χαζομάρες». Και μετά θα έγραφα εγώ θέμα με τίτλο «10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τα επόμενα γενέθλια σου. Αν έχεις γενέθλια ως τις 30 Απριλίου». Και πάνω πάνω θα σου είχα ως άμεση προτεραιότητα να πας στο Θέατρο Σταθμός. Τι να κάνεις εκεί; Να γελάσεις και να προβληματιστείς χωρίς να το καταλάβεις. Πώς θα το κάνεις αυτό; Βλέποντας την παράσταση Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα.
Ο τίτλος φέρνει έντονα σε παιδική παράσταση. Δεν είναι τέτοια. Χωρίς φυσικά να αποκλείει το παιδικό κοινό. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι θα ήταν πολύ γόνιμο για κάθε ηλικία να βρεθεί στη θέση του θεατή. Είτε αυτή η ηλικία αποτελείται από έναν αριθμό είτε από δύο. Άλλωστε, στην τελική καταμέτρηση όλοι μας έχουμε μια παιδική ψυχή. Μια αυθόρμητη ειλικρίνεια που όταν ξεκινάμε τη ζωή μας της δίνουμε τον απόλυτο έλεγχο και όσο μεγαλώνουμε την καταπιέζουμε. Από ένα σημείο και μετά νιώθουμε ξανά την ανάγκη να της δώσουμε τα ηνία. Γερνάμε και στην ουσία περπατάμε σε μια πορεία που μας οδηγεί στην χαμένη μας παιδικότητα.
Αυτή είναι μια από τις πιθανές ερμηνείες που μπορούν να δοθούν στην παράσταση. Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα φέρνει στη σκηνή δύο προσωπικότητες ανθρώπων που καθρεφτίζουν όλο μας το είναι. Όλα τα μέσα μας που φοβόμαστε να τους δώσουμε λεκτική υπόσταση γιατί τότε θα ακουστούν αλήθειες που δεν αντέχουμε.
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και Ελένη Στεργίου γίνονται ο Δημήτρης ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα, η ενσάρκωση της ζήλιας. Ο πρώτος είναι ένας 50άρης μουσικός που καλείται να μείνει μόνος σε ένα σπίτι, να διαχειριστεί ένα διαζύγιο και να πείσει τον εαυτό του ότι αυτό το σπίτι είναι ό,τι ονειρευόταν. Η δεύτερη είναι ένας 27χρονος που βλέπει τον 50χρονο πρώην του να έχει σχέση με μια κοντή και λαμβάνει το προσκλητήριο του γάμου του σε ένα οικογενειακό τραπέζι όπου βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που τον πνίγουν.
Τον στρατιωτικό πατέρα του που όλο κάνει χωρατά με «αδερφές». Τη μάνα του που ποτέ δε σηκώνει κεφάλι. Την αδερφή του που παντρεύτηκε και τρίβει την ευτυχία της στα μούτρα του. Τον άντρα της που συμφωνεί πάντα με τον πεθερό του. Και τα δύο ανίψια του που δεν κάθονται ποτέ ήσυχα.
Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα είναι μια καταπληκτική κωμωδία θεάτρου. Και έχει σημασία ο τρόπος που το θέτω και η σειρά των λέξεων. Γιατί τις στιγμές που θα γελάσεις με την αυτοταπείνωση των πρωταγωνιστών, μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου σου αλλάζουν τη διάθεση. Σε προσάγουν σε διαφορετικά συναισθήματα λες και είσαι ένα έντομο που ψάχνει για γύρη από λουλούδι σε λουλούδι.
Στην πρόσληψη των μηνυμάτων όλα τα στοιχεία έχουν την σημαντικότητα τους. Πρώτα απ΄όλα οι 2 πρωταγωνιστές. Ιδίως ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης δίνει ρεσιτάλ. Μιλάμε άνετα για ερμηνεία που θα έπαιρνε βραβείο Χορν. Αστείρευτο ταλέντο. Το ίδιο και η νεαρή Ελένη Στεργίου.
Το στήσιμο της σκηνής επίσης πολύ έξυπνο. Με απλές κινήσεις το αρχικά λιτό θέαμα αποκαλύπτει τα κρυφά του μυστικά. Ο φωτισμός είναι λες και δυναμώνει και χαμηλώνει ανάλογα με το τι νιώθουν οι ηθοποιοί. Όλα αυτά μαζί καταλήγουν στον σκηνοθέτη. Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, ένας από τους πολύ ελπιδοφόρους της νέας γενιάς, δημιουργεί μια παράσταση που δεν θα σου αφήσει εξόδους διαφυγής. Θα μείνεις προσκολλημένος στη σκηνή για να απορροφάς όσα αναδύονται.
Όλη η δουλειά έχει γίνει πάνω και σε ένα κείμενο ιδανικό. Από μια γυναίκα του θεάτρου που τη νιώθεις να πλανάται ως αύρα σε κάθε ατάκα των ηρώων. Η Λένα Κιτσοπούλου είναι το επαναστατικά υποταγμένο και μικροαστικό πνεύμα!
Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός
Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης
Μακιγιάζ: Ήρα Σ. Μαγαλιού
Φωτογραφίες: Στέφανος Σάμιος
Trailer: Τατιάνα Κασιμάτη
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ελένη Στεργίου
Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group
Σταθμός Θέατρο, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 21 1403 6322, Παραστάσεις: Δευτέρα 23/4, Τρίτη 24/4, Δευτέρα 30/4 στις 21:15