Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα

Ο πατέρας του μπορεί πια και να... δοξολογεί τον Ρόι Κιν για εκείνο το ανατριχιαστικό χτύπημα

Ο πατέρας του, ο Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ είναι ο πρωταγωνιστής στην περίφημη «βεντέτα» με τον Ρόι Κιν, που είχε ως αποτέλεσμα το δολοφονικό τάκλιν του Ιρλανδού, πίσω στο 2001, που ουσιαστικά τελείωσε την καριέρα του.

Αποσύρθηκε σε ηλικία μόλις 30 ετών και επέστρεψε από την Αγγλία στη Νορβηγία, όταν ο μικρός Έρλινγκ ήταν τριών. Στα πέντε ο μπαμπάς πήγε το γιο στην ποδοσφαιρική Ακαδημία της Μπρίνε, απ’ όπου είχε ξεκινήσει και ο ίδιος. «Είδα τον Έρλινγκ για πρώτη φορά όταν ήταν πέντε, σε μια indoor προπόνηση με ένα γκρουπ παιδιών ένα χρόνο μεγαλύτερα. Οι δύο πρώτες επαφές του με την μπάλα οδήγησαν σε γκολ. Από την πρώτη στιγμή ήταν υπερβολικά καλός. Τόσο που τον περάσαμε αμέσως επίπεδο και τον βάλαμε στις ηλικίες 6+», έχει πει ο Νορβηγός προπονητής Αλφ Ίνγκβε Μπέρντσεν.

Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα

Ο πρώην αμυντικός των Νότιγχαμ, Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι, Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ με τον γιο του, όταν ακόμα ο μπαμπάς ήταν… ψηλότερος

Ο Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ ίσως και να… δοξολογεί σήμερα τον Ρόι Κιν για εκείνο το ανατριχιαστικό χτύπημα που έδωσε αυτή την τροπή στα πράγματα. Σίγουρα ο Έρλινγκ δεν θα χανόταν όπου κι αν έπαιζε – από μικρός δεν διαπραγματευόταν καν ότι μπορεί να γίνει κάτι άλλο εκτός από επαγγελματίας ποδοσφαιριστής – αλλά αυτή την εξέλιξη και πορεία κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί μετά βεβαιότητας ότι θα την είχε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μακριά από την πατρίδα του.

Από την Μπρίνε πήγε το 2017 στη Μόλντε ως 17χρονος και σκόραρε στην πρώτη σεζόν του τέσσερα γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο . Την επόμενη σεζόν έβαλε τέσσερα σε ένα μόνο ματς και συνολικά 12 σε 25 συμμετοχές, για να ακολουθήσει η μεταγραφή του στη Ζάλτσμπουργκ. Η ανέλιξη του έκτοτε είναι ασύλληπτη. Πέτυχε χατ-τρικ σε ένα ημίχρονο στο ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ (και το 6-2 επί της Γκενκ), σκοράροντας συνολικά 28 φορές στο πρώτο εξάμηνο της φετινής σεζόν, σε 22 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις!

Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Το ταλέντο του δεν γινόταν να… χωρέσει για πολύ στην πόλη του Μότσαρτ και η Ντόρτμουντ ήταν η μεγάλη νικήτρια στην κούρσα απόκτησής του. Ο Χάαλαντ έκανε ντεμπούτο στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Αουγκσμπουργκ και όταν μπήκε στο γήπεδο, στο 56ο λεπτό, η ομάδα του έχανε με 3-1. Τελικό σκορ 3-5 με δικό του χατ-τρικ σε 23 λεπτά και ο Λουσιάν Φαβρ συνειδητοποίησε με το «καλημέρα» ότι αυτός ο τύπος δεν μπορεί να είναι ρεζέρβα.

Η… εκτόξευση δεν έχει τέλος. Πέτυχε άλλα πέντε γκολ σε τέσσερα ματς για πρωτάθλημα και κύπελλο και το βράδυ της Τρίτης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που σκοράρει με δύο διαφορετικές ομάδες στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση στην ίδια σεζόν! Οι άνθρωποι της Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί και να… απορούν πια με την αδράνεια τους στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, αφήνοντας αυτόν τον παίκτη να καταλήξει στην αντίπαλό τους στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα

Ο 19χρονος Νορβηγός ακούει πλέον και στο προσωνύμιο «φαινόμενο», αφού παρά τα 194 εκατοστά του διαθέτει ένα πρωτόγνωρο – για αυτό το ύψος – πακέτο τεχνικής, ταχύτητας και εκρηκτικότητας. Σε μια εκτέλεση κόρνερ της Παρί στο 14ο λεπτό, ο Χάαλαντ ήταν αυτός που απομάκρυνε την μπάλα από την άμυνα της Ντόρτμουντ με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι. Αμέσως άρχισε να «κατρακυλάει» προς την αντίπαλη περιοχή με ένα απίθανο σπριντ για να ενισχύσει την αντεπίθεση των Βεστφαλών. Το «60αρι» που έκανε καλπάζοντας με τον τρομερό διασκελισμό του μετρήθηκε στα 6 δευτερόλεπτα και 64 δέκατα, όταν το παγκόσμιο ρεκόρ στα 60 μέτρα είναι 6:34 και το ρεκόρ Νορβηγίας 6:55!

Το σπριντ του Νορβηγού έδωσε αριθμητική υπεροχή στην αντεπίθεση της Ντόρμουντ, η φάση όμως τελείωσε με άστοχο σουτ του Σάντσο. Στο δεύτερο ημίχρονο βέβαια ο Χάαλαντ έκανε επίδειξη και της εκτελεστικής του δεινότητας, πετυχαίνοντας εντός 7 λεπτών τα δύο γκολ που έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του. Το δεύτερο δε εκπληκτικό, με μια φωτοβολίδα εκτός περιοχής, προτού προλάβει η άμυνα να πάει πάνω του.

Έχει σκοράρει πια με κάθε πιθανό τρόπο αυτά τα 10 γκολ που έχει ήδη στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Με το δεξί, με το αριστερό, με κεφαλιά, εντός και εκτός περιοχής, σε αντεπίθεση και με πέναλτι. Οι περισσότεροι πίστευαν– και λογικά –  ότι θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στο πολύ υψηλότερο επίπεδο και θα είναι απλώς επικουρικός σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του στη Γερμανία. Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες διεκδίκησης τίτλου, με αυτόν στη σύνθεση της, μοιάζει να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα για την Μπορούσια.

Έρλινγκ Χάαλαντ: Φαινόμενο και με τη βούλα

«Όσα χρόνια είμαι στην Ντόρτμουντ πήγαινα σχεδόν πάντα πρώτος στην προπόνηση. Όχι πια. Τώρα όταν φτάνω, βρίσκω εκεί τον… Χάαλαντ», δήλωσε πρόσφατα ο γκολκίπερ της ομάδας Ρόμαν Μπίρκι, υπονοώντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, ο Χάαλαντ είπε ότι επειδή δεν γνωρίζει καλά την πόλη τον περνάει στο γυμναστήριο και το προπονητικό κέντρο! Ενώ στη flash interview μετά τον αγώνα με την Παρί, πρόλαβε σε ενάμισι λεπτό να πει τρεις φορές ότι «πρέπει να δουλέψω σκληρά και να βελτιωθώ…».

Κανείς δεν γνωρίζει ποιο ήταν το ακριβές ποσό με το οποίο απέκτησε το νέο «παιδί – θαύμα» του ποδοσφαίρου η Μπορούσια. Αυτό όμως που μπορούν να υποθέσουν όλοι είναι ότι η ρήτρα παραχώρησης των 75 εκατ. ευρώ – που σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Bild» έθεσαν οι Βεστφαλοί – μόνο εγγύηση δεν αποτελεί για παραμονή του και μετά το καλοκαίρι στο Ντόρτμουντ!