Weight Fight: Η Χριστίνα Ματθαίου μας μαθαίνει πως να «κερδίζουμε» ξανά την αυτοπεποίθηση στο σώμα μας και να αφήνουμε την ανασφάλεια
Longdocs

Weight Fight: Η Χριστίνα Ματθαίου μας μαθαίνει πως να «κερδίζουμε» ξανά την αυτοπεποίθηση στο σώμα μας και να αφήνουμε την ανασφάλεια

Έχοντας περάσει μερικά χρόνια που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, βρήκε δύναμη μέσα από τη γυμναστική και αποτελεί τον άνθρωπο-boost για όποιον νιώθει το σώμα του να τον κερδίζει.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, τα τελευταία 4-5 χρόνια, όπου έχει υπάρξει μια μεγάλη αφύπνιση ως προς την αντιμετώπιση του σώματος. Μπορεί οι έννοιες τύπου “body shaming” να έχουν πολυχρησιμοποιηθεί και να έχουν εκνευρίσει, αλλά οδήγησαν σε μια αλλαγή.

Ο καθένας από εμάς φέρει ένα σώμα και μια ψυχή. Και κάποιες φορές η ψυχή βρίσκεται σε στιγμές που δεν μπορεί να προσέξει το σώμα. Αποτέλεσμα είναι να φτάνουμε στο σημείο να μη νιώθουμε καλά με το σώμα μας, αλλά να μην ξέρουμε και πώς μπορούμε να γυρίσουμε τον τροχό. Πάντοτε χρειάζεται βοήθεια εκεί και ιδίως από ειδικούς, μιας και πολλές είναι οι φορές που κάποιος μπορεί να προσπαθήσει πολύ, να μη δει όμως αποτέλεσμα και να απογοητευτεί.

Η Χριστίνα Ματθαίου είναι μια γυμνάστρια που ασχολείται χρόνια με τον αθλητισμό. Μια μέρα όμως ένα ατύχημα την καθήλωσε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της.

Πολλές φορές βλέπεις ανθρώπους που μένουν σε αναπηρία και φαντάζεσαι ότι θα έχουν ψυχολογία στο πάτωμα, όμως εκείνοι βγάζουν μια δύναμη ψυχής που ούτε οι ίδιοι δεν γνώριζαν ότι έχουν. Στην περίπτωση της Χριστίνας στην αρχή λειτούργησε αντίθετα, καθώς το σώμα της ήταν αντικείμενο της δουλειάς της, ήταν το όχημα που την προχωρούσε στη ζωή.

Καθώς η ίδια δεν θέλει να μιλάει γι΄αυτό και να δημιουργείται μια εικόνα οίκτου, κάνω αμέσως skip σε ό,τι μεσολάβησε και φτάνω στα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτά η Χριστίνα δέχεται στη σχολή της άτομα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση για το σώμα τους ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν αισθάνονται καλά να πάνε σε ένα κανονικό γυμναστήριο.

Η ψυχολογία τους χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση και συνήθως είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται πως δεν είναι μόνοι, δεν είναι οι μόνοι που έχουν έναν μεγάλο εσωτερικό αντίπαλο. Το Weight Fight δημιουργήθηκε πάνω σε αυτή τη λογική και η Χριστίνα μας εξηγεί πόσο σημαντικό αποδεικνύεται εν ευθέτω χρόνω για ανθρώπους με χρόνιο πρόβλημα βάρους ή άλλα ζητήματα, το να αθλούνται και να παίρνουν μια τέτοια ευεξία από την άθληση, ώστε να μπορούν να αγαπήσουν το σώμα τους, όπως κι αν είναι.

Weight Fight: Η Χριστίνα Ματθαίου μας μαθαίνει πως να «κερδίζουμε» ξανά την αυτοπεποίθηση στο σώμα μας και να αφήνουμε την ανασφάλεια

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

– Καταλαβαίνω ότι δεν θες να πολυμιλάς γι’ αυτό που σου συνέβη, αλλά είναι αναπόφευκτο να μην ρωτήσω κάποια πράγματα δεδομένου πως αυτό σε οδήγησε στο Weight Fight. Ποια ήταν η στιγμή που θεώρησες ότι δεν πήγαινε άλλο να έχεις την ψυχολογία υπό του μηδενός και αν υπήρξε στιγμή που εντυπωσιάστηκες από τη δύναμη που είχες μέσα σου για να υπερβείς αυτό το σοβαρό θέμα.

Μετά από δυο χρόνια πολλών χειρουργείων, φυσικοθεραπειών και δυσλειτουργία ψυχική και σωματική κατέρρευσα. Ένιωσα ότι δεν έχω δύναμη να προχωρήσω. Όμως η δύναμη του νου και της ψυχής είναι ανεξακρίβωτη. Απέναντι μου βρισκόταν ο μεγαλύτερος στόχος, το μεγαλύτερο στοίχημα της μέχρι τότε ζωής μου. Μια μεγάλη μάχη. Σήκωσα το βλέμμα μου,κοίταξα μπροστά και προχώρησα.

– Πώς αποκρυσταλλώθηκε η ιδέα του Weight Fight στο μυαλό σου και ποια ερεθίσματα ήταν αυτά που σε έκαναν να δεις ότι όντως ο κόσμος της εκγύμνασης έχει ένα κενό για άτομα που έχουν σωματικές δυσκολίες ή ντρέπονται για το σώμα τους;

Ένα ατύχημα που με κράτησε χρόνια από την ενεργό δράση. Είδα και ένιωσα ανθρώπους να με κοιτούν σαν να «έφταιξα» που τραυματίστηκα. Ένα είδος «ρατσισμού» και λύπης συνάμα που δεν μου άρεσε καθόλου. Ένιωσα μια πρόκληση που με δυνάμωσε και που στάθηκε η αφορμή να γεννηθεί στο μυαλό μου το Weight Fight. Είτε κάποιοι έχουν σωματικές δυσκολίες είτε όχι, το Weight Fight είναι μια αγκαλιά για όλους. Μια μεγάλη οικογένεια!

– Κάνεις το Weight Fight 5 χρόνια τώρα. Υπηρξαν δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα; Ποια ήταν η αντίδραση των ανθρώπων στους οποίους πιθανώς προσπάθησες να εξηγήσεις την ιδέα σου για να έρθουν να δοκιμάσουν αυτό το προγραμμα γυμναστικής / άθλησης;

Ήμουν δασκάλα και πριν το ατύχημα. Οι μαθητές μου με γνώριζαν. Γνώριζαν και είχαν εμπιστοσύνη στη δουλειά μου. Δεν είχα δυσκολία. Όχι. Το μόνο που συνάντησα σε αυτήν την πενταετία ήταν ανθρώπους να τους κυριεύει φόβος μήπως δεν τα καταφέρουν. Μια ανασφάλεια, μια δυσκολία. Προσέχω  καθημερινά στην προπόνηση τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλητή, φροντίζω να βελτιωθούν εκεί που έχουν αδυναμίες αλλά ταυτόχρονα τους βάζω και τον σημαντικό στόχο να λειτουργούν ως ομάδα. Ομάδα που σέβεται το κάθε μέλος της.

Το Weight Fight είναι για κάθε ηλικία, φύλο, σωματική και φυσική κατάσταση. Κανόνας λοιπόν της σχολής Weight Fight είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός απέναντι σε κάθε αθλητή.

– Έχω μια μανία να παρακολουθώ τα προγράμματα άθλησης αρκετών γνωστών και κάποτε είχα δει βίντεο του Κρις Χεμσγουορθ για το δικό του προγραμμα.Εκει έλεγε κάτι που,αν και καινότοπο είδα ότι έχει βάση.Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις το σώμα σου είναι να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι.Το έλεγε στη λογική ότι όσο περισσότερο κανείς ασκήσεις,τοσο θες παραπάνω.Ειναι αυτό κάτι που το συναντάς στα άτομα της σχολής σου;

Το πρώτο βήμα όχι μόνο για να αλλάξεις το σώμα σου, αλλά και τη ζωή σου ολόκληρη, είναι να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις. Ο στόχος λοιπόν είναι στην αυτοβελτίωση σώματος και νου. Και όταν υπάρχει και αποτέλεσμα στο σώμα τους, φυσικά αυτο τους δημιουργεί περισσότερη αυτοπεποίθηση για μια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για τον εαυτό τους.

Weight Fight: Η Χριστίνα Ματθαίου μας μαθαίνει πως να «κερδίζουμε» ξανά την αυτοπεποίθηση στο σώμα μας και να αφήνουμε την ανασφάλεια

– Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θα έρθει στη σχολη σου και ποιες ειδικότητες ανθρώπων θα βρεθούν γύρω του για να τον καθοδηγήσουν;

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να «φορέσει» το όμορφο χαμόγελο του και να έρθει να μας συναντήσει. Δίπλα μου έχω έναν εξαίρετο διευθυντή-γυμναστή τον Τομή Οικονόμου, διατροφολογο και εξωτερικούς συνεργάτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Βέβαια αν κάποιος αθλητής έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, άμεσα έχουμε επικοινωνία και πολύ καλή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς του που έχουν και τον πρώτο λόγο.

– Ποια θα έλεγες ότι είναι τα βασικά στοιχεία για κάθε άνθρωπο ώστε να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια του να αλλάξει το σώμα του;

Όπως προείπα το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι κάποιος να πάρει την απόφαση να κάνει κάτι για τον εαυτό του. Αποφασιστικότητα λοιπόν, επιμονή και εμπιστοσύνη σε όλους μας που με την εμπειρία και τις γνώσεις μας θα τον κατευθύνουμε σε συνεχή βελτίωση του σώματος και αποκατάσταση στο μέτρο του δυνατού, των όποιων προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζει.

– Στην δίκη σου τη ζωή ποια είναι εκείνα τα εφόδια που θα έλεγες ότι σου έδωσε η ενασχόληση με το Kick Boxing και τη γυμναστική συνολικά;

Να πιστεύω στον εαυτό μου,να είμαι πειθαρχημένη να έχω αυτοπεποίθηση και να μπορώ να αντεπεξέρχομαι σε οποία δυσκολία της ζωής. Όπως άλλωστε και έγινε!

– Καθώς ασχολείσαι με τη γυμναστική από 5 ετών και ευρισκόμενη σε αυτό το σημείο της ζωής σου, θα έλεγες ότι υπάρχει κουλτούρα εκγύμνασης στον Έλληνα; Στο ρωτάω κιόλας γιατί ζούμε σε μια εποχή που αρκετοί θεωρούν ως ακόμα και body shaming το να τους προτείνεις ένα τέτοιο life style.

Θα σου πω το εξής. Σιγουρα οι Έλληνες πλέον έχουν αλλάξει αντίληψη και μπαίνουν στα γυμναστήρια. Βέβαια έχουμε και εξαίρετους γυμναστές πολλών αθλημάτων. Ο καθένας καλό είναι να επιλέγει τον γυμναστή του και το άθλημα που τον κάνει να νιωθει καλά. Έτσι ο καθένας να κανείς τη γυμναστική τροπο ζωής. Τώρα από την άλλη ανοίγεις μια μεγάλη κουβέντα για το body shaming. Διότι είναι η πρακτική του να υποβιβάζεις κάποιον κοροϊδεύοντας τον ή επικρίνοντας τον για το σώμα του. Γελοίο δεν είναι..;

Ο καθένας έχει την δίκη του αισθητική και προτιμήσεις. Ποιος είναι αυτος που κρίνει τους άλλους; Η συμβουλή μου λοιπόν είναι. Όποιος θέλει να αλλάξει την εικόνα του,να το κάνει μόνο για τον εαυτό του. Ας απελευθερωθούμε από τα δεσμά της κριτικής και να μην ασχολούμαστε με μικρότητες τέτοιου είδους!

Weight Fight: Η Χριστίνα Ματθαίου μας μαθαίνει πως να «κερδίζουμε» ξανά την αυτοπεποίθηση στο σώμα μας και να αφήνουμε την ανασφάλεια

– Και κάτι τελευταίο που είναι δίκη μου απορία και αγωνία αν θες. Για πολλούς λόγους το κρέας είναι βασικό συστατικό για να έχει σωστή απόδοση η γυμναστική. Πιστεύεις ότι θα μπορούσε κάνεις να δει εξίσου εντυπωσιακά αποτέλεσματα με την ελάχιστη ή και καθόλου κατανάλωση κρέατος;

Δεν είμαι η αρμόδια να απαντήσω. Όμως θα μεταφέρω τα λόγια του διατροφολόγου μου που έχω στη σχολη, Νίκου Φιλιπόππουλου, που λέει τα εξής:

«Η πρωτεΐνη ειναι υπεύθυνη για την διαρκή ανανέωση των κυττάρων μας και βεβαιως την δημιουργία και την ανάπλαση των μυϊκών μας και συνδετικων μας ιστών. Είναι το μονο μακροθρεπτικό συστατικό στο οποίο οφείλεται η αύξηση της μυικής μάζας του ανθρώπου.

Ένας υγιής μη γυμνάζομενος ενήλικας έχει οριστεί απ’ το παγκόσμιο συμβούλιο έρευνας ότι πρέπει να παίρνει 0,8 gr/kg σωματικού βάρους που μπορει να φτάσει και τα 1,5-2 gr/kg σωματικού βάρους σε αθλούμενους ή αθλητές, κι αυτο εξαρτάται απο καποιες παραμέτρους όπως το φύλο, η ηλικία, η σωματική σύνθεση και η ένταση της προπόνησης.

Οπότε για να εχει κάποιος που γυμνάζεται σωστή απόδοση και εντυπωσιακά αποτελέσματα θα πρεπει να καταναλώνει την ποσότητα πρωτεΐνης που του αναλογεί και μπορει να τη βρει ειτε σε ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, το αυγό, τα γαλακτομικά είτε σε φυτικά τρόφιμα οπως τα όσπρια, την βρώμη, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το σπανάκι, τους ξηρους καρπους, τους σπόρους chia,το αβοκάντο, το τόφου, το φαγόπυρο και την κινόα».

* Μάθε περισσότερα για το Weight Fight και την δουλειά που κάνει η Χριστίνα στο Weightfight.gr και στα social media (Facebook, Instagram)

* *Φωτογραφίες: Αργύρης Κωνσταντίνου