Η Χριστίνα Σάλτη είναι μια ατόφια καλλιτέχνις κι είναι καιρός να το...μάθεις
Longdocs

Η Χριστίνα Σάλτη είναι μια ατόφια καλλιτέχνις κι είναι καιρός να το…μάθεις

Σε μια περίοδο που κάνει κάτι πρωτόγνωρο και αρκετά απαιτητικό, η Χριστίνα μας μιλά για το πώς είναι να είσαι καλλιτέχνης εν μέσω πανδημίας.

Ήταν γύρω στο 2010 όταν την πρωτακούσαμε. Ήταν μια εποχή που γενικώς ήταν στα πολύ πάνω της η βαλκανική dance σκηνή και τότε η Kristina S. μας έδωσε ένα πολύ επιτυχημένη ντουέτο με τον Mattyas, το οποίο τιτλοφορείται My Secret Love.

Από τότε πέρασαν εποχές, πέρασαν άπειρες διαφορετικές φάσεις στις ζωές όλων, η Kristina S. έγινε Χριστίνα Σάλτη, μάθαμε ότι τέτοιο ταλέντο δεν είναι από το εξωτερικό τελικά, αλλά είναι ένα ατόφιο ελληνικό ταλέντο και δεν χρειάστηκε κάτι άλλο.

Με τη φωνή της πρώτα και κύρια, μετά με την ενέργεια της και – ίσως αυτό να είναι και προσωπική αντίληψη – με τα ολοστρόγγυλα μάτια της που σου μαρτυρούν μια πεποίθηση ασφαλούς αλήθειας, η Χριστίνα βρήκε τον αξιολογότατο χώρο της στην ελληνική μουσική.

Όσο κι αν το σκεφτεί κανείς, δεν θα συνειδητοποιήσει με τίποτα πως αυτό το κορίτσι έχει ήδη εμπειρία 10 ετών. Εδώ και λίγες ημέρες δοκιμάζεται μάλιστα σε ένα κομμάτι που δεν είχε την ευκαιρία να το κάνει στο παρελθόν, με τη συμμετοχή της στο Just The 2 Of Us να δημιουργεί μια άκρως υποσχόμενη τηλεοπτική εικόνα.

Για να μη φτάσω να μακρηγορώ και να απεραντολογώ, να πω πως η επιλογή της να μην προσθέσει κανένα άλλο χαρακτηριστικό δίπλα στο ονοματεπώνυμο της πέραν του «τραγουδίστρια», είναι αυτό που την μεταθέτει στο επίπεδο του «καλλιτέχνιδα».

Ναι, προφανώς κι είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, μα δεν μπορώ να φανταστώ πως το πρώτο πράγμα που θα πει κάποιος όταν ακούσει το όνομα της θα είναι «σέξι» φερ΄ειπείν ή κάτι παρεμφερές που υπεκφεύγει του προφανούς: η Χριστίνα Σάλτη στρογγυλοκάθεται ως καλλιτέχνιδα στο άριστο του αρχαιοελληνικού «Παν Μέτρον Άριστον» κι αυτό κάνει τον εκάστοτε ακροατή, θεατή της να την αντιμετωπίζει με τον μέγιστο σεβασμό.

Ενδεχομένως η ακόλουθη συνέντευξη με αφορμή το νέο της single Μπορεί από την Panik Platinum να ήταν πολύ πιο διεξοδική στον άνθρωπο πίσω από την καλλιτέχνιδα αν είχε γίνει σε διαφορετικές συνθήκες δίχως πανδημίες και εξαντλητικά ωράρια για εκείνη λόγω του σόου.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Είναι όμως κι αυτό μια από τις κατακτήσεις της. Σου αφήνει να καταλάβεις πως διαθέτει ένα βασίλειο ανακαλύψεων μέσα της, αλλά την ίδια στιγμή χωρίς να επιτρέπει στον καθένα να βολτάρει.

Η Χριστίνα Σάλτη είναι μια ατόφια καλλιτέχνις κι είναι καιρός να το...μάθεις

–  Σε μια περίοδο που η νυχτερινή διασκέδαση βρίσκεται σε κατάσταση εξαφάνισης, τι σημαίνει για έναν καλλιτέχνη όπως εσύ το να μπορεί να βρει μια άλλη δίοδο έκφρασης όπως είναι το Just the Two Of Us;

Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο γενικότερα όλοι μας! Ειδικότερα  εμείς οι καλλιτέχνες βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες καθώς δεν μπορούμε να δουλέψουμε, να δημιουργήσουμε, να εκφραστούμε, να έρθουμε σε επαφή με το κοινό και να το διασκεδάσουμε, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε κι αυτό απ´το οποίο βιοποριζόμαστε.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία, η πρόταση από το Just The 2 of Us μου φάνηκε σαν όαση στην έρημο και ένιωσα πολύ χαρούμενη γιατί, ξαφνικά,  από μια μεγάλη περίοδο απραξίας γίνομαι και πάλι δημιουργική και θα τραγουδώ για τον κόσμο, έστω και μέσω της τηλεόρασης. Βέβαια, δεν σου κρύβω ότι θα συμμετείχα στο show ακόμα κι αν η κατάσταση δεν ήταν αυτή. Αν και το show μόλις ξεκίνησε, περνάω ήδη υπέροχα, τόσο με τον «μαθητή» μου, το διεθνούς φήμης μοντέλο Αλέξη Παππά, όσο και με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, συμμετέχοντες και συντελεστές και θέλω να φτάσουμε στον τελικό με τον Αλέξη. 

– Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το videoclip για το τραγούδι «Μπορεί» από την Panik Platinum. Ποια συναισθήματα έχεις κάθε φορά που παρουσιάζεις ένα τραγούδι σου στο κοινό; Η εμπειρία που διαθέτεις αλλάζει πλέον τον τρόπο που προετοιμάζεσαι ψυχολογικά ή είναι κάθε φορά σαν την πρώτη φορά;

Νιώθω πάντα σαν να είναι η πρώτη φορά!Μην σας πω πως παλιότερα με το πρώτο μου σινγκ είχα λιγότερη αγωνία! Αλλά πάντα νιώθω μεγάλη χαρά, σαν να είμαι μικρό παιδάκι! Χαίρομαι που ο κόσμος έχει αγαπήσει το «Μπορεί» και θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον Λεωνίδα Σώζο που το έγραψε, τον Βασίλη Κουμεντάκο που έκανε την παραγωγή, τον Γιάννη Παπαδάκο που σκηνοθέτησε το video clip και την εταιρεία μου την Panik Platinum που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει. 

– Ο τίτλος του τραγουδιού δηλώνει μια αδυναμία απόφασης/επιλογής. Έχουν υπάρξει φορές στη ζωή σου που ήσουν απόλυτα σίγουρη για κάτι και δεν δικαιώθηκες;

Γενικότερα δυσκολεύομαι αρκετά για να αποφασίσω κάτι. Βρίσκω τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής και στο τέλος δύσκολα καταλήγω. Ευτυχώς έχω φίλους που εμπιστεύομαι και με βοηθάνε πολύ σ´αυτό. Στο τέλος της ημέρας όμως κάθε απόφαση εμπεριέχει ένα ρίσκο. Μπορεί να μετανιώσω για την απόφαση που πήρα, μπορεί και να πω πως έκανα τη σωστή επιλογή τελικά. Ποτέ δεν ξέρεις τελικά!

Η Χριστίνα Σάλτη είναι μια ατόφια καλλιτέχνις κι είναι καιρός να το...μάθεις

– Είμαι της άποψης ότι ένας καλλιτέχνης, όποια δίοδο κι αν έχει διαλέξει για να εκφραστεί, δεν του αρκεί. Εσύ είσαι τραγουδίστρια. Έχεις άλλους τρόπους που εκφράζεσαι συναισθηματικά και εξερευνάς ενδεχομένως άλλες σου πλευρές;

Εκφράζομαι απόλυτα συναισθηματικά μέσα από το τραγούδι! Με έχει βοηθήσει να ξεπεράσω πολύ δύσκολες καταστάσεις και να λυτρώνομαι! Με έχει σώσει στην κυριολεξία! 

– Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η μουσική στην Ελλάδα κινείται σε τεράστιο βαθμό από τα singles και σπανίως βλέπεις καλλιτέχνες να κυκλοφορούν ολόκληρους δίσκους. Το κάνουν μόνο 4-5 πολύ μεγάλα ονόματα. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Ο μόνος λόγος θεωρώ πως είναι το γεγονός ότι όλα εξελίσσονται και όλα προχωράνε πολύ γρήγορα. Συνήθως τώρα πια γίνεται το αντίθετο. Βγάζεις το single σου όποτε το έχεις βρει και νιώθεις έτοιμος και έπειτα μπορείς να το συμπεριλάβεις στην δισκογραφική σου δουλειά μαζί με άλλες σου κυκλοφορίες – singles! Κάποια στιγμή, αρκετά σύντομα, θα βγάλω το δικό μου πρώτο album με όποια τραγούδια έχω κυκλοφορήσει και ίσως και κάποια καινούρια!

– Αν αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα άλμπουμ που αγόρασες στο παρελθόν, ποια είναι εκείνα με τα οποία έχεις συνδεθεί περισσότερο; Ποιοι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, βρίσκονται στο δικό σου πάνθεον και ποια τραγούδια τους σε έχουν συνοδεύσει συναισθηματικά;

Η αλήθεια είναι πως πλέον σπάνια αγοράζω albums, αλλά τα ακούω ψηφιακά, κάτι που κάνει και ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας θεωρώ. Αγαπημένα μου αυτή την περίοδο είναι το «On The 6» της JLo, το «Back to Black» της Amy Winehouse και το τριπλό live της Άννας Βίσση από το «Hotel Ermou». Αγαπημένα τραγούδια… όλα! Ποιο να ξεχωρίσω;Ίσως το ομότιτλο «Back to Black», το «If You Had My Love» και από Άννα Βίσση τα πάντα!

–  Υπήρξαν στιγμές στην πορεία σου σε έναν χώρο που έχει μπόλικη λάμψη, που να ένιωσες πως περιβάλλεσαι από πράγματα μη αληθινά και να μπούχτισες σε βαθμό να αναζητήσεις μια αποστασιοποίηση;

Να σου πω την αλήθεια, πάντα κρατούσα μια απόσταση, ίσως λόγω της φύσης και του χαρακτήρα μου, όχι συνειδητά. Του τύπου με κούρασε αυτό ή το άλλο του χώρου μας. Ίσως να οφείλεται γενικότερα στην απόρριψη σε κάποιες στιγμές της καριέρας μου ή στο bullying που έχω βιώσει κάποιες φορές.

Η Χριστίνα Σάλτη είναι μια ατόφια καλλιτέχνις κι είναι καιρός να το...μάθεις

– Τι είναι πιο ικανοποιητικό για σένα, να ξέρεις ότι ένα τραγούδι σου άγγιξε πολύ βαθιά έναν άνθρωπο ή ότι ακούστηκε από πάρα πολλούς;

Αν μπορούσαν να συμβούν και τα δύο μαζί θα ήταν το ιδανικό! Να μπορείς να αγγίξεις πολλούς ανθρώπους γιατί κι αυτή είναι η ουσία της ενασχόλησης με τη μουσική. Να μπορείς να αγγίξεις καρδιές και να ξυπνήσεις συναισθήματα.

– Για σένα η μουσική είναι χώρος για να αποθηκεύσεις συναισθήματα και να τα θυμάσαι ή για να τα βγάλεις από μέσα σου και να τα αφήσεις πίσω σου;

Θέλω ό,τι ζω, είτε καλό, είτε κακό, να μένει στην καρδιά μου ως μια ανάμνηση. Είτε καλή, είτε κακή, θα είναι μια ανάμνηση: την αποδέχεσαι, την αγκαλιάζεις και προχωράς.

Ό,τι τραγούδι έχω τραγουδήσει έχει νόημα για μένα τη στιγμή που το επιλέγω. Επιλέγω να το πω γιατί με εκφράζει και θέλω να το πω. Είτε είναι χαρούμενο, είτε πιο λυπηρό, είναι ό,τι έχω νιώσει τη στιγμή που το επέλεξα.

– Τι είναι αυτό που Μπορεί να σου συμβεί στο μέλλον και να θεωρήσεις ότι θα σε ολοκληρώσει;

Το να κάνω τη δική μου οικογένεια.