Φύλακας-άγγελος: Ο Έλληνας γιατρός που προσέχει τους αστροναύτες στο διάστημα

Και δεν αποκλείεται να βρεθεί στη θέση τους

Το 2018 ο Αδριανός Γολέμης ξεκίνησε να εργάζεται στην ιατρική ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και σήμερα (στη NASA πλέον) έχει το ρόλο του φύλακα-αγγέλου που παρακολουθεί τους αστροναύτες στο διάστημα! Μια δουλειά που δεν είναι καθόλου εύκολη και τον κάνει να αισθάνεται ευθύνη αλλά και περηφάνια για το κατόρθωμά του.

Ο ίδιος βέβαια παραμένει ταπεινός, αναγνωρίζοντας ότι πέρα από τις δεξιότητες, τις σπουδές και την επιθυμία, χρειάζεται κι ένας συνδυασμός συγκυριών για να προσληφθεί ένας γιατρός σε μια τέτοια θέση. «Η αεροδιαστημική Ιατρική δεν είναι μια αναγνωρισμένη ειδικότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να βρεθεί κάποιος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος χρειάζεται ένας συνδυασμός προσπάθειας και τύχης, γιατί δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο μονοπάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δικό του ταξίδι που τελικά τον φέρνει να παρακολουθεί αστροναύτες που αιωρούνται σε ύψος 400 χιλιομέτρων πάνω από την Γη ξεκίνησε με σπουδές Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πριν ακολουθήσει το μεταπτυχιακό του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Διαστήματος στο Στρασβούργο. Τότε ήταν που ο κ. Γολέμης συνδύασε τα δύο πράγματα που είχε αγαπήσει από μικρός. Την Ιατρική, έχοντας το παράδειγμα του παππού του, και το διάστημα, που αποτελούσε πάντα ένα «απωθημένο» για την δική του ερευνητική και διψασμένη για απαντήσεις για το άγνωστο, φύση.

Ουσιαστικά η πορεία του προς τον… ουρανό άρχισε να μετατρέπεται από μακρινό και (για τους περισσότερους) άπιαστο όνειρο σε πραγματικότητα όταν το 2014 πέρασε ένα περνώντας ένα χρόνο στη βάση Concordia στην Ανταρκτική ενώ το 2018 συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα του Austrian Space Forum και επιλέχθηκε στην τελική ομάδα των υποψηφίων για ένα πείραμα στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ όπου θα γινόταν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης στον Άρη.

Έχοντας τα παραπάνω στο βιογραφικό του, μπόρεσε την επόμενη χρονιά να ενταχθεί στην ιατρική ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), πριν τελικά μεταβεί από την Κολωνία στο Χιούστον για λογαριασμό της γνωστής μας NASA! Αφού, λοιπόν, συμπλήρωσε την εκπαίδευσή του, εργάστηκε ως βοηθός γιατρός στην αποστολή του Ιταλού αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και στη συνέχεια είχε την τιμή αλλά και την ευθύνη να είναι ο υπεύθυνος για την παραμονή του Γάλλου Τομά Πεσκέ στον Διαστημικό Σταθμό.

«Πρέπει να έχεις τη σωστή δόση άγχους και τη συναίσθηση ότι καλείσαι να πάρεις αποφάσεις σε σύντομο χρόνο», λέει ο ίδιος περιγράφοντας το τι νιώθει την ώρα που παρακολουθεί σε real time όλα τα ιατρικά δεδομένα που μεταφέρονται από την στολή του αστροναύτη στην οθόνη του υπολογιστή του. Ειδικά στην διάρκεια των 7 ωρών που ο Πεσκέ χρειάστηκε να βγει εκτός για να επιδιορθώσει τα ηλιακά πάνελ, τα μάτια του Αδριανού Γολέμη έμειναν καρφωμένα εκεί, προσπαθώντας να τα ερμηνεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επί της ουσίας να αντιληφθεί σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε μεταβολή θα μαρτυρούσε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του αστροναύτη αλλά και την επιτυχία της αποστολής.

Όταν ο συνεργάτης σου είναι δεμένος με ένα σκοινί εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από το κεφάλι του, δεν είναι δυνατό να αφεθεί οτιδήποτε στην τύχη. Η θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, οι καρδιακοί παλμοί, ο ρυθμός μεταβολισμού και ένα σωρό άλλα πράγματα που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικά, μετατρέπονται σε ζητήματα ζωής ή θανάτου όταν μιλάμε για το διάστημα και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά και ο Έλληνας γιατρός.

Φυσικά η δουλειά του δεν περιορίζεται μόνο στις εξόδους των αστροναυτών, επεκτείνεται και στην διάρκεια της παραμονής τους εντός του Διαστημικού Σταθμού προκειμένου να είναι βέβαιο πως θα είναι σε θέση να εκτελέσουν με ακρίβεια τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, όλα ξεκινούν μήνες πριν από κάθε επανδρωμένη αποστολή με την διαρκή παρακολούθησή τους κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους για το ταξίδι πέρα από τα όρια της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. «Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι ο αστροναύτης είναι σε καλή κατάσταση υγείας και ότι δεν είναι πιθανό να αναπτύξει κάποια νόσο ή πάθηση ή τραυματισμό προτού πετάξει», λέει ο κ. Γολέμης ο οποίος στη συνέχεια θα δημιουργήσει το προσωποποιημένο φαρμακείο για τον αστροναύτη.

 

Ο Έλληνας γιατρός αποτελεί ένα κρίκο μιας αλυσίδας επιστημόνων, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία κάθε αποστολής. Ψυχολόγος, μηχανικοί βιοϊατρικής τεχνολογίας, ειδικοί για φυσική άσκηση και φυσιοθεραπεία και πολλές άλλες ειδικότητες, προσπαθούν από κοινού να συμβάλουν στο να μην υπάρξουν λάθη ή παραλείψεις που σε άλλες περιπτώσεις ίσως και να είχαν περάσει απαρατήρητα, αλλά στο διάστημα είναι ασυγχώρητα.

Ο Αδριανός Γολέμης γνωρίζει πολύ καλά τον δικό του ρόλο και την σημασία του για την υγεία των αστροναυτών, αν και πλέον ετοιμάζεται να περάσει στην… αντίπερα όχθη! «Αδιαμφισβήτητα θα ήθελα να βρεθώ στη θέση τους» λέει με χαμόγελο και ονειρεύεται να είναι ένας από αυτούς που θα επιλεγούν για να γίνουν αστροναύτες μέσα από μια διαδικασία στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 22.000 άνθρωποι. Οι ευχές μας είναι κοντά του… Έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι στην δική του περίπτωση ούτε καν ο ουρανός δεν είναι το όριό του!