Τριάρι-φονιάς: Ο Έλληνας μπομπέρ με τους 71 πόντους σε ένα ματς, έπαιξε μόλις 5 φορές στην Εθνική
Βρείτε μας στο

Αν γραφόταν ένα βιβλίο με θέμα τους λησμονημένους ήρωες των γηπέδων μπάσκετ, αναμφισβήτητα ο Παράσχος ή Παρασκευάς Τσάνταλης θα είχε το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο κι ας μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Κι όμως, υπήρξε ένας σπουδαίος παίκτης της δεκαετίας του 1970, που αγωνίστηκε για λογαριασμό του πάλαι ποτέ κραταιού Πανελληνίου, ενώ φόρεσε και την φανέλα του Ολυμπιακού με την οποία είχε την τύχη να πανηγυρίσει την περίοδο 1975-1976 την κατάκτηση τόσο του πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου.

Μάλιστα για τους ερυθρόλευκους εκείνο το πρωτάθλημα ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς ήταν μόλις το τρίτο στην ιστορία της ομάδας και ερχόταν μετά από 16 ολόκληρα χρόνια υπομονής καθώς η τελευταία φορά που οι Πειραιώτες είχαν σηκώσει το τρόπαιο ήταν το 1960. Επιπλέον, με ηγέτη στον πάγκο τον τεράστιο Φαίδωνα Ματθαίου και μια πλειάδα Ελληνοαμερικανών στην σύνθεσή τους, ολοκλήρωσαν εκείνη την σεζόν αήττητοι με 22-0 στο πρωτάθλημα και 5-0 στο Κύπελλο!

Τριάρι-φονιάς: Ο Έλληνας μπομπέρ με τους 71 πόντους σε ένα ματς, έπαιξε μόλις 5 φορές στην Εθνική

 

Ωστόσο ο Παράσχος Τσάνταλης σε προσωπικό επίπεδο είχε περάσει τα καλύτερα χρόνια του στον Πανελλήνιο, σε μια εποχή πάντως που οι «Ολυμπιονίκες» είχαν χάσει την παλαιότερη αίγλη τους. Ακόμη κι έτσι πάντως, τα ανοιχτά (τότε) γήπεδα μπάσκετ, χωρίς παρκέ φυσικά, έβλεπαν τις εξέδρες να γεμίζουν από τους φίλους του σπορ που ήθελαν να δουν τους ήρωες εκείνης της ρομαντικής εποχής να δίνουν τις δικές τους παραστάσεις.

Δίχως αμφιβολία, ένας από αυτούς υπήρξε και ο Τσάνταλης, ένας σμολ φόργουορντ γεννημένος σουτέρ και σκόρερ!

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Τριάρι-φονιάς: Ο Έλληνας μπομπέρ με τους 71 πόντους σε ένα ματς, έπαιξε μόλις 5 φορές στην Εθνική

Αν ανατρέξουμε στα ρεκόρ της μιας νύχτας, θα δούμε πρώτο-πρώτο το όνομά του Αριστείδη Μούμογλου. Του παίκτη του Ηρακλή ο οποίος σε ένα ματς του «Γηραιού» με τον ΒΑΟ σημείωσε 145 πόντους! «Το χέρι μου έπαθε… αγκύλωση», είχε δηλώσει αργότερα ο ίδιος για εκείνο το παιχνίδι στο οποίο οι συμπαίκτες του του έδιναν συνεχώς την μπάλα καθώς κυνηγούσε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ το 1972. Και όντως χάρη σε αυτήν την μυθική επίδοση στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος τα κατάφερε, ξεπερνώντας κατά 53 πόντους συνολικά τον Τάκη Μάγλο του Παγκρατίου.

 

Στην ίδια λίστα αμέσως πιο κάτω συναντάμε τα δύο «ιερά τέρατα» του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτη Γιαννάκη και Νίκο Γκάλη. 73 πόντους ο ένας, 62 ο άλλος και μάλιστα σε ματς στο οποίο έρχονταν για πρώτη φορά αντιμέτωποι. Στα 22 χρόνια του ο «δράκος» είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1980 με τον Ιωνικό που την επόμενη σεζόν υποδεχόταν στη Νίκαια τον Άρη του νεοφερμένου στην Ελλάδα «γκάνγκστερ». Τελικό αποτέλεσμα 114-113 στην παράταση υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς! «Θα ‘χουμε να λέμε σε όλη μας τη ζωή ότι βρισκόμασταν μέσα στο γήπεδο και κοιτάζαμε τον αγώνα όρθιοι, σαν να είμαστε θεατές», είχε πει για εκείνο το ιστορικό ματς ο Σπύρος Μπενετάτος του Ιωνικού!

Τριάρι-φονιάς: Ο Έλληνας μπομπέρ με τους 71 πόντους σε ένα ματς, έπαιξε μόλις 5 φορές στην Εθνική

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μύθους, λοιπόν, φιγουράρει και το όνομα του Παράσχου Τσάνταλη στα ρεκόρ της μιας βραδιάς. Πίσω από τον Μούμογλου (145) και τον Γιαννάκη (73) και μπροστά από τους 62 του Γκάλη, ο τότε παίκτης του Πανελληνίου είχε την δική του αξέχαστη βραδιά σε ένα παιχνίδι απέναντι στον Πανιώνιο! Στις 28 Μαρτίου 1971 πέτυχε 71 πόντους, οδηγώντας την ομάδα του στο τελικό 133-112, επίδοση που συνιστούσε ρεκόρ, μέχρι την ημέρα (17 μήνες αργότερα) που ο Μούμογλου έφτασε στην ασύλληπτη επίδοση των 145 πόντων σε έναν αγώνα.

Μάλιστα εκείνη την σεζόν αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής τότε, παρά το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος κατετάγη μόλις στην 9η θέση της βαθμολογίας. Ίσως αυτός (η ομάδα που αγωνιζόταν δηλαδή) να ήταν και ο λόγος ότι πολύ συχνά οι τότε εκλέκτορες της Εθνικής ομάδας τον προσπερνούσαν στις κλήσεις τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Τριάρι-φονιάς: Ο Έλληνας μπομπέρ με τους 71 πόντους σε ένα ματς, έπαιξε μόλις 5 φορές στην Εθνική

Γι’ αυτό δεν ήταν και λίγες οι φορές που τον Τύπο της εποχής τον είχε απασχολήσει το γεγονός πώς ένας τέτοιος μπομπέρ έπαιξε μόλις 5 φορές στην καριέρα του με την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος…

Όταν κρέμασε τα παπούτσια του ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας με τον χώρο των κατασκευών, ενώ αργότερα τον συναντάμε στην περιοχή της Αλμωπίας να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά από διεκδίκηση του τοπικού Δήμου το 2006, όταν και ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε έχασε για λίγες ψήφους, με τον ίδιο να προχωρά σε καταγγελίες, επέστρεψε στα κοινά το 2019 και σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος έχοντας έντονη δράση.