«Χέλι, όλο γλιστράς…»: Η ακομπλεξάριστη ηθοποιός που συμπαθούσαν όλοι δεν φοβόταν τον αυτοσαρκασμό
Βρείτε μας στο

Αν και έπαιξε για δεκαετίες, κυρίως στο θέατρο, ο κόσμος την θυμάται περισσότερο από τους ρόλους της την δεκαετία του 1980 σε βιντεοταινίες και κυρίως στο θρυλικό «The Κόπανοι», σε μια εποχή που η αλήθεια είναι πως δεν διακρινόταν για τις ευαισθησίες της απέναντι σε ομάδες του πληθυσμού.

Και η Φρύνη Αρβανίτη γνώριζε πως συχνά έβρισκε δουλειά για να ενσαρκώσει ευτραφείς χαρακτήρες, αλλά η ίδια δεν είχε το παραμικρό κόμπλεξ για αυτό.

Γεννημένη το 1944 στην Αθήνα, η Φρύνη Αρβανίτη από πολύ μικρή ηλικία γνώριζε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Ηθοποιός! Κι έτσι, επιχειρώντας να εκπληρώσει το παιδικό της όνειρο, έγινε δεκτή στην Δραματική Σχολή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σπουδάζοντας υποκριτική από όπου αποφοίτησε το 1965 όταν ήταν μόλις 21 ετών.

«Χέλι, όλο γλιστράς…»: Η ακομπλεξάριστη ηθοποιός που συμπαθούσαν όλοι δεν φοβόταν τον αυτοσαρκασμό

Από εκείνο το σημείο και μετά υπήρξε ακούραστη εργάτρια της υποκριτικής καθώς συμμετείχε σε πολυάριθμα θεατρικά σχήματα, δίπλα σε τεράστια ονόματα. Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά αναφέρουμε τις συνεργασίες με μεγάλους θιάσους όπως εκείνους των Κώστα Χατζηχρήστου, Άννας Συνοδινού, Αλέκου Αλεξανδράκη, Ελεάνας Απέργη – Βίκτωρα Παγουλάτου, Δημήτρη Ροντήρη, Γιάννη Φέρτη – Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή – Κώστα Ρηγόπουλου και πολλούς άλλους.

Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πάντως είναι το γεγονός ότι το ρεπερτόριό της υπήρξε ιδιαίτερα ευρύ, καθώς μπορεί ο περισσότερος κόσμος να την έχει συνδέσει αποκλειστικά με την κωμωδία, όμως κατά την διάρκεια της καριέρας της που κράτησε δεκαετίες ολόκληρες ερμήνευσε ακόμη και ρόλους αρχαίου δράματος και τραγωδίας!

«Χέλι, όλο γλιστράς…»: Η ακομπλεξάριστη ηθοποιός που συμπαθούσαν όλοι δεν φοβόταν τον αυτοσαρκασμό

20 χρόνια μετά: Ο Καλυβάτσης κάνει ξανά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να τα χώνει στον Ανδρουλάκη και κλαίνε όλοι απ' τα γέλια (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 20 χρόνια μετά: Ο Καλυβάτσης κάνει ξανά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο να τα χώνει στον Ανδρουλάκη και κλαίνε όλοι απ’ τα γέλι

Την ίδια περίοδο είχε και αρκετές παρουσίες σε τηλεοπτικές παραγωγές, με αυτές στις σειρές Λωξάντρα, Οδός Ανθέων, Οι Αυθαίρετοι, Το Ρετιρέ, Εμείς κι Εμείς, Άκρως Οικογενειακόν, μεταξύ άλλων, να ξεχωρίζουν.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο κόσμος την γνώρισε και φυσικά την λάτρεψε την δεκαετία του 1980, όταν και εμφανίστηκε σε πολυάριθμες βιντεοταινίες εκείνης της εποχής. Βεβαίως και η ίδια γνώριζε ότι πολλές από τις προτάσεις που της γίνονταν, βασίζονταν συχνά στα επιπλέον κιλά της, όμως η ίδια ήταν τόσο καλόκαρδη, συνειδητοποιημένη και δίχως ίχνος κόμπλεξ που δεν άφησε αυτή την λεπτομέρεια να την καταβάλει.

Αντίθετα έδινε κάθε φορά τον καλύτερο εαυτό της, απογειώνοντας κάθε σχετικό χαρακτήρα, με αποκορύφωμα πέρα από κάθε αμφιβολία, αυτόν που ενσάρκωσε στο cult αριστούργημα «The Κόπανοι», όπου είχε βάλει στο… μάτι (με σκοπό να τον βάλει στο κρεβάτι» τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Οι σκηνές όπου του στήνει… καρτέρι ως αχόρταγη σπιτονοικοκυρά έχουν μείνει στην ιστορία και ανεξίτηλες στο μυαλό του κοινού που… σπαρτάραγε από τα γέλια κάθε φορά που η κινηματογραφική Φρόσω ξεστόμισε τα μοναδικά «Χέλι, αγόραρε, θρεφτάρι» ή το περίφημο πια «Είναι κλειδωμένα αγόρι μου» και «Έτσι μ’ αρέσεις γάτε, παγιδευμένος μου την δίνεις!», με τον Λεωνίδα ή… Ψηλό να προσπαθεί κάθε φορά να αποφύγει το… μοιραίο τετ-α-τετ!

Μάλιστα, όταν τελικά η Φρύνη Αρβανίτη έφυγε από την ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 78 ετών και μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό, το «αντίο» του Γιώργου Κωνσταντίνου μέσω ανάρτησης στο facebook ήταν πολύ συγκινητικο. «Στην Φρύνη χρωστάω την “αιωνιότητα” της αγαπημένης πλέον ατάκας από το “The Κόπανοι”. Όπως της χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ήταν από τους ελάχιστους του χώρου με ειλικρινές χαμόγελο. Φίλη μου Φρύνη… “ξεγλίστρησες”… στο καλό», έγραψε…

«Χέλι, όλο γλιστράς…»: Η ακομπλεξάριστη ηθοποιός που συμπαθούσαν όλοι δεν φοβόταν τον αυτοσαρκασμό

Ιδιαίτερη, επίσης, ήταν η σχέση με τον Στάθη Ψάλτη, με τον οποίον συνεργάστηκαν σε πάρα πολλές παραγωγές και όχι μόνο σε βιντεοταινίες. Μάλιστα σε συνέντευξή της με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο Στάθης Ψάλτης με είχε σε όλα τα θεατρικά του έργα και σε όλα τα κινηματογραφικά. Αν δεν είχες να πληρώσεις το ρεύμα, σου το πλήρωνε ο Στάθης. Αν δεν είχες να πάρεις τρόφιμα, σου τα έπαιρνε ο Στάθης. Δεν έχω δει πιο ανοιχτοχέρη άνθρωπο στη ζωή μου»…