So Tiri
Βρείτε μας στο

Το καλοκαίρι του 2017 θα μείνει στην Ιστορία ως εκείνο που έκανε το Despacito πιο συχνό άκουσμα κι από το «Δημητράκηηηηη, μην πας στα βαθιά» της Ελληνίδας μάνας. Το καλοκαίρι του 2011 είχε ως χαρακτηριστικό ελληνικές συνταγές και διατροφικές συνήθειες. Φέτα με ψωμί και Αυγολέμονο. Ο So Tiri, ένας Έλληνας ομογενής από τη Νέα Υόρκη, έσκασε από το πουθενά και για μεγάλο διάστημα έπαιζε παντού.

Η χιουμοριστική προσέγγιση και η πιστή απεικόνιση της ελληνικής οικογένειας και δη αυτής της ομογένειας, ήταν τα στοιχεία που έκαναν τις παραγωγές τους πολύ δημοφιλείς. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έπιασε τα 5 εκατομμύρια views στο Youtube σε μια εποχή που δεν υπήρχε ελληνικό τραγούδι να πάει πάνω από τα 2. Φέτος, ο So Tiri ενώνει τα δύο προαναφερόμενα καλοκαίρια και μας ρωτάει «Thes Pastichio». Μεταξύ των live που δίνει στις ΗΠΑ, του κάναμε μερικές ερωτήσεις για το πως είναι σήμερα, 6 χρόνια μετά.

Ο So Tiri μας προσφέρει παστίτσιο το φετινό καλοκαίρι

-Πριν από έξι χρόνια κυκλοφόρησες τα πρώτα σου κομμάτια, το Feta & Psomi και το Avgolemono. Με αυτά τα δύο πέτυχες δύο μεγάλες επιτυχίες σε επίπεδο εμπορικότητας. Με δεδομένη την τεράστια άνοδο της δύναμης του Youtube, πώς πιστεύεις ότι θα ήταν τα πράγματα αν ξεκινούσες σήμερα;

Τα social media άλλαξαν σε απόλυτο βαθμό σε αυτά τα 6 χρόνια. Υπάρχουν απείρως περισσότερες πλατφόρμες για να μοιραστείς βίντεο και μουσική. Μολαταύτα, δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε μια τεράστια διαφορά. Σκέψου ότι το Feta & Psomi έκανε συνολικά 10 εκατομμύρια views και το Avgolemono 5. Είμαι χαρούμενος με την επιτυχία των κομματιών μου στην Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα εδώ.

-Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου σε αυτά τα 6 χρόνια;

Η ζωή μου άλλαξε άρδην. Παντρεύτηκα, έχω τώρα ένα γιο δύο ετών, νιώθω ότι αυτά με έκαναν πιο σοφό. Ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος με βοήθησαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος και δημιουργός. Τόσο μουσικής όσο και βίντεο.

-Ποιο  είναι το κίνητρο σου για να φτιάχνεις αυτά τα troll τραγούδια;

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Το κίνητρό μου είναι απλό. Να κάνω τους Έλληνες να γελάσουν. Μου αρέσει να ενσωματώνω το ελληνικό φαγητό γιατί είναι μέρος της κουλτούρας. Μέσω αυτού ενσωματώνω και στοιχεία-στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις που μπορεί να έχουν για τον Έλληνα. Κυρίως εδώ οι Νεοϋορκέζοι.

-Αυτό το καλοκαίρι κυκλοφόρησες το Thes Pastichio, εμπνευσμένος από το απόλυτο κομμάτι του καλοκαιριού, το Despacito. Πώς κατέληξες σε αυτή την ιδέα;

Αυτό που συνέβη ήταν ότι είχα αρκετά μηνύματα από τους fans που μου έλεγαν ότι θέλουν να το αναλάβω με τον τρόπο μου. Μέσα σε τρεις ώρες το έγραψα μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου Χριστόνικο Τσαλίκη και βγήκε το αποτέλεσμα. 

Ο So Tiri μας προσφέρει παστίτσιο το φετινό καλοκαίρι

-Όλες αυτές οι παραγωγές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες ή έχεις κάποια δισκογραφική που ανήκεις;

Χρηματοδοτούνται από μένα προσωπικά και τις φιλμάρουμε με μια εταιρεία παραγωγής που είμαι συνιδιοκτήτης, την Reel Life Cinematography.

-Εδώ στην Ελλάδα φάνηκε ότι μας άρεσε πολύ το χιούμορ σου και ο τρόπος που αναπαριστούσες τις παραδοσιακές συνταγές; Συνέβη το ίδιο και στους ομογενείς;

Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν να εκτιμούν τα τραγούδια κι εγώ τους ανταποδίδω αυτή την αγάπη. Αυτοί είναι το κίνητρο μου για να συνεχίσω να παράγω τέτοια μουσική.

-Κάνεις κάποια live αυτή την περίοδο; Σκοπεύεις να έρθεις στην Ελλάδα για το καλοκαίρι;

Κάνω πολλά σόου σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Από τις 21 Ιουλίου θα βρίσκομαι στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Πάργα για τα γυρίσματα του Thes Pastitsio να πάω και στις άλλες δύο μεγάλες κοινότητες, στην Αυστραλία και τη Γερμανία.

-Ποιο στοιχείο πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να σε κάνει να το περιλάβεις;

Το βασικότερο απ΄όλα είναι το ρεφραίν ή η γέφυρα να κάνουν ρίμα με την παρωδία που θέλω να φτιάξω. Για παράδειγμα Thes Pastitsio-Despacito. Αφού γράψω το ρεφρέν, ξεκινάω να γράφω και την υπόλοιπη βερσιόν με το κόνσεπτ να είναι επικεντρωμένο στην εμπειρία του να είσαι Ελληνοαμερικάνος.

-Εκτός από το να γράφεις τραγούδια-παρωδίες, με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο στη ζωή σου;

Προς το παρόν ασχολούμαι με ένα σόου που λέγεται Meet The Greek. Είμαι ο παρουσιαστής και κάνω συνεντεύξεις σε επιτυχημένους Έλληνες ψυχαγωγούς-διασκεδαστές απ΄όλο τον κόσμο. Το όραμα πίσω από αυτό είναι να δείξουμε Έλληνες επιτυχημένους απ΄όλο τον κόσμο, ώστε να υποκινήσουμε κι άλλους να κυνηγήσουν την επιτυχία.

-Όλοι νομίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι το πραγματικό σου όνομα είναι Σωτήρης. Αλλά δεν είναι.

Όχι. Το διάλεξα επειδή λένε τον πατέρα μου Σωτήρη – πλέον έχω και τον γιο μου με το ίδιο όνομα – οπότε έγινα So Tiri ή So Cheesy.

-Πέρα από τα τραγούδια που αφιερώνεις σε πιάτα της ελληνικής κουζίνας, σκέφτεσαι να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος μουσικά;

Όχι, δε νομίζω. Μου αρέσει να κάνω κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Κάτι που αφορά εμπειρίες που γνωρίζω καλά. Πάντως, σχεδιάζω να φτιάξω ένα μικρό ταινιάκι. Άλλωστε, όπως είπα, είμαι παραγωγός, σκηνοθέτης και συνιδιοκτήτης στην Reel Life Cinematography στη Νέα Υόρκη και θέλω να επικεντρωθώ σε αυτό το κομμάτι.

-Πώς ήταν να μεγαλώνεις στην οικογένεια σου; Είστε ένα κλασσικό παράδειγμα Ελλήνων ομογενών;

Μεγάλωσα σε μια μεγάλη, αγαπημένη Ελληνική οικογένεια μεταναστών. Είμαι ο πρώτος πρώτης γενιάς Αμερικάνος που ασπάζεται την ελληνική κουλτούρα. Οπότε ναι, μπορείς να πεις ότι είμαστε μια αυθεντική οικογένεια Ελλήνων στην Αμερική.

-Για το τέλος, θέλω να σε ρωτήσω πως είναι να είσαι μπαμπάς. Είδα ένα βίντεο με τον γιο σου στο Facebook. Συναντάς στον εαυτό σου συμπεριφορές του πατέρα σου που συνήθιζαν να σε ενοχλούν;

Αγαπώ τον γιο μου και είναι τεράστια ευλογία. Εννοείται πως υιοθετώ συμπεριφορές του πατέρα μου και νομίζω ότι αυτό είναι καλό, γιατί ο πατέρας μου, αν και αυστηρός, με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. 

Facebook Page: www.facebook.com/SoTiriofficial/

Youtube Channel: www.youtube.com/channel/