Γκάρι Κασπάροφ: Η μέρα που ο Βασιλιάς έπιασε και πάλι τα πιόνια του

Ο θρύλος του σκάκι Garry Kasparov επέστρεψε στην «αγωνιστική δράση» μετά από 12ετή αποχή και άπαντες αναρωτιούνται αν επέστρεψε για να μείνει ή οχι...

Γράφει ο σκακιστής Κώστας Παπανίκος

«Η επιστροφή του Βασιλιά;»

Αυτό ήταν λογικά το ερώτημα στα χείλη όλων, όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του Garry Kasparov για ένα μόνο επίσημο τουρνουά γρήγορου σκακιού (rapid 25/10 & blitz 5/3) στο Saint Louis μεταξύ 14 και 18 Αυγούστου.

Και δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ερωτηματικό η παραπάνω σκέψη, αφού τέτοιου είδους επιστροφές σπανίζουν- ή, για την ακρίβεια, απλά δεν πραγματοποιούνται. Ίσως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το δεύτερο comeback του μεγάλου Michael Jordan σε ηλικία 38 ετών. Ο MJ έπαιξε, μάλιστα, 2 καλά χρόνια στο NBA πριν αποχωρήσει οριστικά.

Ο Kasparov είναι σήμερα 54 ετών και τελευταία φορά που έπαιξε επίσημα σκάκι ήταν το 2005, όταν στις 10 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς ανακοίνωνε την αποχώρηση του (ενδιάμεσα έπαιξε μόνο σε σιμουλτανέ και αγώνες επίδειξης).

Και στο παγκόσμιο σκάκι τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν κυρίως οι 25 έως 35 ηλικιακά, με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον Magnus Carlsen, που όμως δεν θα έπαιζε στο Saint Louis. Θα έπαιρναν μέρος, ωστόσο, οι Aronian, Caruana, Anand, Nakamura, Karjakin- όλοι παίκτες πρώτης δεκάδας, φιναλίστ και παγκόσμιοι πρωταθλητές. O Anand, μάλιστα, είχε «κοντραριστεί»  το 1995 στον τελικό της Νέας Υόρκης με τον Kasparov, με νικητή τον Ρώσο.

Για να αναλογιστούμε το ρίσκο που πήρε ο Kasparov, ας θυμηθούμε ότι ήταν το Νο1 στον κόσμο συνεχόμενα από το 1986 έως το 2005. Ήταν πρώτος σε όλα τα τουρνουά που έπαιξε από το 1981 έως το 1990. Ήταν ο πρώτος που πέρασε το φράγμα του 2800 στο FIDE rating το 1990, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλότερο 2785 του Bobby Fischer.

Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι δεν του αρέσει η δεύτερη θέση και θ’ αντιμετώπιζε τους κορυφαίους της γενιάς των υπολογιστών. Βέβαια, ο πάντα εκφραστικός και εκρηκτικός Garry θα εξασφάλιζε και τεράστια δημοσιότητα στους διοργανωτές του τουρνουά…

Day 1, 14/8

Την πρώτη μέρα ο Garry θα έπαιζε με τον φιναλίστ του τελευταίου παγκοσμίου πρωταθλήματος Sergey Karjakin και τους Nakamura, Domínguez που θεωρούνται κορυφαίοι στο rapid. Ο Nakamura, μάλιστα, για πολλούς ήταν και το φαβορί του τουρνουά.

Με το «καλημέρα», ο Kasparov έδειξε ότι σίγουρα θα είχε πρόβλημα με τον χρόνο, αφού ήταν προφανές ότι δεν του αρκούσαν τα 25 λεπτά για να κάνει τους υπολογισμούς που είχε συνηθίσει 12 χρόνια πριν. Παρόλ’ αυτά, ο Garry πήρε 3 ισοπαλίες αμυνόμενος με επιτυχία σε ό,τι και αν του έριχναν οι αντίπαλοι. Αργότερα, δήλωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος με την απόδοση του, αφού στόχος του ήταν απλά να «επιβιώσει» στην πρεμιέρα.

Day 2, 15/8

Την δεύτερη μέρα οι αντίπαλοι του Garry ήταν ο, πολύ φορμαρισμένος όλη την χρονιά, Levon Aronian και οι Nepomniachtchi, Anand. Ο Aronian, όπως άλλωστε δήλωσε αργότερα και ο ίδιος, τού είχε ετοιμάσει ένα άνοιγμα που ήταν σίγουρος ότι δεν θα του άρεσε.

Τα προβλήματα του Kasparov με την διαχείριση του χρόνου συνεχίστηκαν, όμως κατάφερε να βρεθεί σε νικηφόρα θέση με τα μαύρα! Τελικά η παρτίδα συμφωνήθηκε ισοπαλία, αφού ο Aronian βρήκε τις ακριβείς κινήσεις για να μην χάσει.

Στο 5ο ματς ήρθε η πρώτη ήττα του Kasparov. Ο Garry είχε δηλώσει από την προηγούμενη μέρα ότι θα έπαιζε πιο επιθετικά και δοκίμασε ένα h4 απέναντι στον Nepomniachtchi. Ένα λάθος, όμως, του Kasparov στην 22η κίνηση ήταν αρκετό για να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του 27χρονου Ρώσου, που θα έχει να λέει στα εγγόνια του ότι κέρδισε τον Garry Kasparov.

Στην τελευταία παρτίδα της 2ης μέρας είχαμε μια σχετικά γρήγορη ισοπαλία απέναντι στον… παλιόφιλο Anand.

Day 3, 16/8

Η τρίτη μέρα του τουρνουά έφερε την πρώτη νίκη του Kasparov, αλλά και μία δραματική ήττα αφού είχε ξεκάθαρα το προβάδισμα με τα λευκά. Με αντίπαλο, λοιπόν, τον Navara έφτασε σε νικηφόρα θέση, που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσε σε παραίτηση τον Τσέχο.

Όμως, ο Kasparov έπαιξε Ke3 αντί για Kc3 χάνοντας το πλεονέκτημα, ενώ αργότερα έκανε και 2ο λάθος, το οποίο τον ανάγκασε να παραιτηθεί.

Στην δεύτερη παρτίδα της ημέρας συνέβη κάτι αρκετά σπάνιο σε αυτό το επίπεδο, αν και υπάρχει μια διαφορετικού τύπου εξήγηση: μαζεμένοι εκεί ψηλά στον ουρανό οι θεοί Alekhine, Botvinnik και Petrosian αποφάσισαν να σπρώξουν λίγο το χέρι του Le Quang Liem για να αφήσει τον πύργο του στο e8, κάνοντας ένα πρόωρο δώρο γενεθλίων στον Garry.

Ναι, αυτό ακούγεται πιο λογικό για παίκτες επιπέδου 2700+.

Στην τελευταία παρτίδα της ημέρας είχαμε επανάληψη των προβλημάτων χρόνου και την τρίτη του συνολικά ήττα, αυτή τη φορά από τον Caruana.

Τελικός απολογισμός για το rapid: 1 νίκη – 5 ισοπαλίες – 3 ήττες για τον Kasparov και ακολουθούσαν 2 ημέρες με blitz.

Day 4 & 5, 17-18/8

Στις 2 ημέρες του blitz, οι περισσότεροι περίμεναν τα προβλήματα του Kasparov να μεγαλώσουν, όσο μειωνόταν ο χρόνος της παρτίδας. Όμως, το πολύ γρήγορο blitz προϋποθέτει κυρίως εμπειρία και ένστικτο-  δυο χαρακτηριστικά που ο Garry διαθέτει σε αφθονία.

Η πρώτη μέρα θύμισε τα αποτελέσματά του στο rapid και έτσι σημείωσε 1 νίκη – 5 ισοπαλίες – 3 ήττες. Την 2η μέρα, όμως, έπαιξε σπουδαίο σκάκι με 3 νίκες – 5 ισοπαλίες και μία μόνο ήττα από τον «αφιονισμένο» Karjakin, που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή στο blitz 9/10!

Τις 2 ημέρες του blitz κέρδισε τους κορυφαίους Αμερικανούς Nakamura και Caruana και 2 φορές τον, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή στο blitz, Κουβανό Leinier Domínguez.

Συνολικός απολογισμός για τον Kasparov σε rapid και blitz: 5 νίκες – 15 ισοπαλίες – 7 ήττες. Τελική θέση 8η μόλις 0,5 βαθμούς πίσω από τον 5ο. Μεγάλος νικητής του τουρνουά ο Levon Aronian.

No guts, no glory

Στα chat rooms των live μεταδόσεων σε όλη την διάρκεια του τουρνουά, υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν έπρεπε ο Garry Kasparov να ρισκάρει την φήμη του παίζοντας στο Saint Louis.

Η αλήθεια είναι πως μόνο το μέλλον μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ένα εκατομμύριο επισκέπτες είδαν το τουρνουά μέσω internet, νούμερο εντυπωσιακό για σκάκι.

Ο ίδιος ο Kasparov δήλωσε μετά την λήξη του τουρνουά ότι η πίεση καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά ήταν μεγάλη και τα συνεχή ταξίδια των προηγούμενων μηνών, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, σίγουρα δεν βοήθησαν για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Εμείς που είχαμε την τύχη να τον δούμε να ξαναπαίζει σε υψηλό επίπεδο, κρατάμε ότι έπαιξε στα ίσια με τους κορυφαίους στον πλανήτη, άσχετα αν έχασε περισσότερες παρτίδες από αυτές που κέρδισε.

Και το tweet του «Retire!» την Παρασκευή το βράδυ, δεν έπεισε κανέναν.

Κανέναν.