philip kerr
Βρείτε μας στο

Κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός με τα βιβλία και το περιεχόμενο τους. Γιατί οι λέξεις τους έχουν τη δύναμη να μας αλλάξουν. Αυτό δεν το λέω εγώ. Είναι μια φράση που αναφέρεται σε ένα βιβλίο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ. Μπορώ όμως με σιγουριά να πω ότι ταιριάζει ρητά στην περίπτωση του Philip Kerr. Με τον Bernie Gunther, τον διαχρονικό του ήρωα, τον doppelganger του στην ουσία, μας τοποθέτησε σε διάφορα ιστορικοκοινωνικά πλαίσια και μας άλλαξε την οπτική που προσφέρει η στείρα ιστορική καταγραφή. Γίναμε μέρος συνωμοσιών και κατασκοπικών καταστάσεων. Μπήκαμε στα παπούτσια του ήρωα και αντιμετωπίσαμε πολλές φορές τον μοιραίο κίνδυνο.

Μόνο που εμείς ως αναγνώστες πεθαίναμε. Δεν τη σκαπουλάραμε. Πεθαίναμε μέχρι ο Philip Kerr να επαναφέρει με κάθε επόμενο βιβλίο του τον Gunther. Τώρα πια αυτό δεν θα είναι εφικτό. Ο Kerr άφησε το βράδυ της Παρασκευής την ύλη του και περιφέρεται πια ως ψυχή στον κόσμο μας. Δεν το λέω αυτό με κάποια θρησκειολογική υποκίνηση, αλλά με την πιο εναργή έννοια που αξίζει σε έναν συγγραφέα σαν κι αυτόν. Όσο υπάρχουν τα βιβλία του, όσο μένουν ακόμα τίτλοι του που δεν έχουμε διαβάσει, τόσο ακόμα θα ξεφυσάει τα χνώτα του γύρω μας.

Το ρολόι της μέτρησης για τον Philip Kerr σταμάτησε στα 62 χρόνια ζωής. Τρομακτικά νέος αν σκεφτεί κανείς το πόσα πράγματα είχε ακόμα να προσφέρει. Η σχέση του με τον Gunther έμοιαζε να είναι ανεξάντλητη. 12 βιβλία έγραψε με αυτόν και στις 3 Απριλίου αναμένεται το 13ο και τελευταίο με επίκεντρο την Ελλάδα της Κατοχής!

Greeks bearing gifts θα είναι ο τίτλος του και θα μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη της περιόδου, εκεί όπου έγινε το μεγάλο μακελειό με τον διωγμό των Εβραίων και τον θάνατο τόσων ανθρώπων. Ο κυνικός, σαρδόνιος και σκληρός Bernie θα μας δώσει με την σειρά του τον δικό του αποχαιρετισμό.

Philip Kerr: Με την Ελλάδα «ανά πένας» πέρασε για πάντα στον κόσμο της φαντασίας

Ο Philip Kerr ήταν για όλους μας μια εξέχουσα γραφή αστυνομικού θρίλερ από τη Βρετανία. Αλλά όπως πολύ εύστοχα είχε παρατηρηθεί, έθετε επί των τύπων τον ήλον μοραλιστικές έννοιας και αμφισβητούσε ή επανεξέταζε την ίδια την ανθρωπότητα. Το παρελθόν της και τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το σήμερα της. Και όλο αυτό το πετύχαινε διά της αφαιρετικής οδού. Του Gunther προεξάρχοντος, οι περισσότεροι χαρακτήρες του διακρίνονταν από έναν άκρατο αμοραλισμό. Ή απ΄αυτή την κυνικότητα που τείνουμε να αποδίδουμε σε σπέρματα αμοραλισμού για να νιώσουμε λίγο πιο καλά με την ανθρώπινη φύση μας. Με αυτή που μας έφερνε αντιμέτωπους ο Kerr.

Το πρώτο του μυθιστόρημα το ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε που ακόμα υπήρχε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, τότε που το Τείχος του Βερολίνου χώριζε τον κόσμο. Ο Kerr τότε δεν είχε μια κατεύθυνση στο μυαλό του. Απλώς έγραφε.

«Δεν ήξερα ότι έγραφα θρίλερ καθώς το έγραφα. Απλώς όσο προχωρούσε η ιστορία, τόσο περισσότερο ένιωθα ότι εγώ ήμουν ο ντετέκτιβ. Τότε το Βερολίνο ήταν μια απίστευτα ατμοσφαιρική πόλη και το να το εξερευνώ για να δώσω τα στοιχεία στην ιστορία μου, ήταν σαν να μου είχαν αναθέσει μια υπόθεση να ξεψαχνίσω»

Ανάμεσα στα 30 έργα που άφησε, τα 18 δεν είχαν να κάνουν με τον λογοτεχνικό του καθρέφτη. Στην κληρονομιά του υπάρχουν και πολλά παιδικά βιβλία, όπου κι εκεί φρόντισε να δώσει έναν μυστηριακό τόνο. Στα Χνάρια του Ακενάτων τα δύο δίδυμα αδέρφια, ο John και η Philippa ζουν μια ονειρική αποκάλυψη. Ο συγγραφέας θα εξηγήσει αργότερα ότι ορισμένες δεισιδαιμονίες του παρελθόντος που μετεξελίχθηκαν σε κενούς μύθους, ήθελαν τα δίδυμα αδέλφια να έχουν υπερφυσικές ικανότητες πάνω στον καιρό.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Όλα αυτά αποτέλεσαν έναν ευεργετικό σήκο για τον Philip Kerr ώστε να εμπλουτίζει και τον ενήλικο ήρωα του. Όλα αυτά τον κατέστησαν ένα από τα 3-4 εξέχοντα ονόματα στο πεδίο της αστυνομικής μυθιστορίας και έναν δεξιοτέχνη της θριλερικής απεικόνισης της!

* Όλα τα βιβλία του Philip Kerr στα ελληνικά θα τα βρεις στις Εκδόσεις Κέδρος.