Η αποκαθήλωση του πιο παρανοϊκού ναζιστή: Η φωτογραφία που ο Χίτλερ ήθελε να εξαφανίσει
Βρείτε μας στο
Πρόσωπα

Η αποκαθήλωση του πιο παρανοϊκού ναζιστή: Η φωτογραφία που ο Χίτλερ ήθελε να εξαφανίσει

Η εμμονή του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας με μια φωτογραφία που ο ίδιος θεωρούσε πως θα μπορούσε να τον καταστρέψει...

Τι είναι αυτό που κάνει τον ναζισμό την πιο δολοφονική ιδεολογία στην ιστορία της ανθρωπότητας; Εφόσον η ιστορία των ανθρώπων είναι γεμάτη από βαρβαρότητες, βίαια γεγονότα και επιβολές, γιατί είναι ο ναζισμός που θεωρείται ό,τι χειρότερο όλων αυτών;

Γιατί δεν θεωρούμε απλά τον ναζισμό ως ένα ακόμα παράλογο συμβάν μιας ιστορίας γεματή παραλογισμό;

Πράγματι, ο ναζισμός δεν είναι μια παραφωνία στην κατά άλλα αγγελική ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι η αναβάθμιση ολόκληρης της βαρβαρότητας, η απενοχοποίησή της και η μετουσίωσή της σε ιδεολογία. Ο ναζισμός είναι το ανώτερο στάδιο της σκληρότητας του ανθρώπινου πολιτισμού.

Έρχεται για να πει ανοιχτά αυτό που όσοι θέλουν έναν καλύτερο κόσμο πρέπει να πολεμάνε: οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι και οι κατώτεροι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.

Αυτό το σκληρό και βάρβαρο αξίωμα του ναζισμού είναι που τον κάνει ό,τι χειρότερο έχει γεννηθεί από ανθρώπινο νου και ταυτόχρονα τον ωθεί στην ατέρμονη διαδικασία να ψάχνει διαρκώς αυτόν τον «ανώτερο άνθρωπο» που επικαλείται.

Και αυτή είναι μάλλον και η μεγαλύτερη αδυναμία του: δεν υπάρχει κανένας ανώτερος άνθρωπος.

Όσο και αν τον ψάξεις θα βρεις μόνο κοινούς θνητούς ανάμεσα σε άλλους κοινούς θνητούς. Ακόμα και όταν μιλάμε για την απόλυτη ναζιστική μορφή, αυτή του Αδόλφου Χίτλερ.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας ανακάλυψε την ύπαρξη μιας φωτογραφίας που τον απεικόνιζε ως απλοϊκό άνθρωπο και αποδομούσε την εικόνα του επιβλητικού αρχηγού, διέταξε την καταστροφή της δια παντώς: οι διψασμένοι ακόλουθοί του δεν θα μπορούσαν να τον δουν με αυτήν την μορφή.

Τελικά, η φωτογραφία όχι μόνο επιβίωσε αλλά αποκαλύφθηκε και στο ευρύ κοινό, προκαλώντας άπειρες αντιδράσεις και σχόλια.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το μακρινό 1920. Έπρεπε να περάσουν 98 ολόκληρα χρόνια για να δει τελικά το φως της δημοσιότητας, καθώς τόσο ο Χίτλερ όσο και οι άνθρωποι που αποτελούσαν τον στενό πυρήνα γύρω του διέταξαν να εξαφανιστεί από προσώπου Γης.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Η αποκαθήλωση του πιο παρανοϊκού ναζιστή: Η φωτογραφία που ο Χίτλερ ήθελε να εξαφανίσει

Ο Χίτλερ ήθελε η δημόσια εικόνα του να παραπέμπει σε έναν πανίσχυρο και εμβληματικό ηγέτη, εικόνα που η εν λόγω φωτογραφία σχετικοποιούσε, μιας και τον έδειχνε καθισμένο σταυροπόδι, με πολιτική αμφίεση και χαλαρό βλέμμα, φορώντας μάλιστα ένα σορτσάκι.

Τόσο ο ίδιος ο Χίτλερ όσο και το τμήμα προπαγάνδας των ναζί έκριναν πως αν αυτή η εικόνα έβγαινε προς τα έξω το πλήγμα θα ήταν μεγάλο για τον φύρερ.

Ο αξιωματικός των ναζί, Βίκτορ Λουτζ που είχε τραβήξει την συγκεκριμένη φωτογραφία του Χίτλερ είχε προλάβει να της βγάλει μερικές δεκάδες αντίγραφα. Μάλιστα, είχε διαταχθεί να καταστρέψει και τα αντίγραφα και φυσικά να μην δημοσιοποιήσει ποτέ την πρωτότυπη.

Η φωτογραφία, μαζί με αρκετές ακόμα, εντοπίστηκε στο σπίτι του Λουτζ από Βρετανό αξιωματικό, μόλις λίγες ημέρες μετά την νίκη των συμμάχων και όπως όλα δείχνουν θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα από τον οίκο Hansons.

Εδώ που τα λέμε, η εικόνα του Χίτλερ δεν είναι και τόσο διαφορετική από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά αυτό ακριβώς μάλλον φανερώνει και την τεράστια εμμονή του γύρω από επικοινωνιακού τύπου ζητήματα. Είναι επίσης μάλλον, η πιο τρανταχτή αποδόμηση της ναζιστικής ιδεολογίας: όσο και αν το θέλει, ανώτερος (και κατ’ επέκταση κατώτερος) άνθρωπος δεν υπάρχει.

Ποτέ δεν υπήρξε, ποτέ δε θα υπάρξει…