«Κουτί, κουτί…»: Η πιο «κολλητική» διαφήμιση που σου έμενε στο μυαλό για ώρες
Βρείτε μας στο

Υπήρχε μία μακρινή εποχή στην τηλεοπτική διαφήμιση όχι όπως τη σημερινή, που το πρόσωπο-σταρ το οποίο προμοτάρει το προϊόν αναλαμβάνει με την αναγνωσιμότητά του, τη δημοφιλία του και το σταριλίκι του να σπρώξει αυτό που διαφημίζει, με το σενάριο της διαφήμισης να παίζει δευτερεύον ρόλο, καμιά φορά ακόμα και τα ίδια τα χαρακτηριστικά του προϊόντος μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Υπήρχε μία εποχή που το μουσικό σλόγκαν το οποίο θα έπρεπε να είναι εθιστικό, εύκολο στη μνημόνευση, ευκολοτραγούδιστο ήταν το άλφα και το ωμέγα. Με το προϊόν σε κεντρική θέση, ο χαρακτήρας που θα το προωθούσε ήταν συνήθως ένα πρόσωπο καρικατούρα, με έντονα χαρακτηριστικά που δύσκολα θα ξεχνούσες. Ακόμα και αν δεν ήταν ο μεγάλος και αγαπημένος σταρ. Γινόταν αγαπητός μετά τη διαφήμιση.

Μία τέτοια περίπτωση ιστορικής διαφήμισης, με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, η οποία άνοιξε δρόμους στον χώρο και έγινε πρότυπο αντιγραφής και μίμησης, ήταν η διαφήμιση της μπίρας Henninger σε αλουμινένιο κουτάκι, με το ιστορικό σλόγκαν «κουτί-κουτί-κουτί».

Ένα σλόγκαν το οποίο μετά την προβολή της έγινε σύνθημα στο στόμα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας με τηλεόραση στο σπίτι του. Εκμεταλλευόμενο τη μετάβαση της μπίρας από το γυάλινο μπουκάλι στο αλουμινένιο κουτάκι (ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίαζε μπίρα σε μικρό αλουμινένιο κουτί), η εταιρεία παραγωγής δημιούργησε μία διαφήμιση που κόλλησε στο μυαλό γρήγορα και για δεκαετίες μετά ακόμα συζητιέται.

Πρωταγωνιστής ο Κίμων Μουζενίδης. Με μία χαρακτηριστική επική μουστακάρα, ο ηθοποιός δεχόταν πιέσεις από τους φίλους και συγγενείς του να παίξει στο σινεμά ή σε μία διαφημιστική καμπάνια έστω. Και τελικά τα κατάφερε και τα δύο.

Έπαιξε στη διαφήμιση που τον έκανε πανελληνίως γνωστό το 1979 και αργότερα την ίδια χρονιά τον είδαμε και στο σινεμά στην ταινία «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» να παίζει τον σκηνοθέτη μίας διαφήμισης για μακαρόνια, με τον Θανάση Βέγγο να πρέπει να τρώει μακαρόνια όσο ακουγόταν το σλόγκαν της διαφήμισης.

Το περίφημο σλόγκαν «τρώτε μακαρόνια, τρώτε μακαρόνια η ποιότητα σ’ όλους σας γνωστή» που ποτέ δεν προλάβαινε να ολοκληρωθεί καθώς ο πεινασμένος Θανάσης έτρωγε σε χρόνο αστραπή το πιάτο με τα μακαρόνια του. Ένας φόρος τιμής αλλά και μία παρωδία με κοινωνική χροιά.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

«Κουτί, κουτί…»: Η πιο «κολλητική» διαφήμιση που σου έμενε στο μυαλό για ώρες

«Κουτί, κουτί…»: Η πιο «κολλητική» διαφήμιση που σου έμενε στο μυαλό για ώρες

Ο ηθοποιός έπαιξε και σ’ άλλες διαφημίσεις, όπως τη ρετσίνα Κουρτάκη και τη σοκολάτα SAVOY (Σαβόι). Η διαφήμιση της μπίρας με το σλόγκαν «Κουτί, κουτί, κουτί» σφράγισε την καριέρα του ως ηθοποιού όμως είχε και την αρνητική του πλευρά αφού δεν του επέτρεψε να ξαναδουλέψει ποτέ στο θέατρο, παρότι είχε παίξει ακόμα και στο Μεγάλο μας τσίρκο το 1973.

Ο Κίμων Μουζενίδης αποσύρθηκεαπό την υποκριτική, με μία μόλις συμμετοχή ως γκεστ στη σειρά «Η Καλή … Πεθερά» το 1993 και μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1995, εργαζόταν σε βιοτεχνία εσωρούχων και μαγιό ιδιοκτησίας του. Καλλιτεχνικά μπορεί να πέτυχε πολύ πιο σημαντικά πράγματα, η διαφήμιση όμως της μπίρας με το εθιστικά κολλητικό σλόγκαν, έγινε η δουλειά που τον άφησε αξέχαστο στις μνήμες των τηλεθεατών.