Όσοι έχουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις αρχές εκείνης του ’80, είναι βέβαιο πως θα συγκινηθούν στο διάβασμα και μόνο των λέξεων: «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Αρκεί, βέβαια, να είχαν δει την ομώνυμη παιδική σειρά.
Εάν αυτό είχε συμβεί, θα είχαν ακολουθήσει την υπέροχη διαδρομή του κοπαδιού αγριόχηνων της σοφής βασίλισσας Άκα, του οικόσιτου χήνου Μάρτιν που έσπασε τα δεσμά του κι ενός αγοριού, του Νιλς, ο οποίος έχοντας και συντροφιά του έναν σκίουρο, τον Κρούμελ, προχωρά σε ένα ταξίδι εσωτερικής (στην πραγματικότητα) συνειδητοποίησης.
Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση από τον Οκτώβριο του 1983 έως τον Απρίλιο του 1984. Στα 52 ημίωρα επεισόδια διάρκειάς της, τα παιδιά της εποχής είδαν την μαγική μεταμόρφωση ενός περίπου συνομήλικού τους, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του…
Ο Νιλς ήταν ένα παιδί σκληρό με τα ζώα και με αρνητισμό απέναντι στους ανθρώπους. Μέχρι τη μέρα που φέρθηκε με απρέπεια σε έναν νάνο και αυτός για να τον τιμωρήσει, τον έκανε κι εκείνον τοσοδούλη, δίνοντάς του την ικανότητα να μπορεί να συνεννοείται με τα ζώα της φάρμας, μόνο και μόνο για να καταλάβει τον πόνο που είχε προκαλέσει σε πιο αδύναμα πλάσματα.
Όλα αλλάζουν όταν καταφθάνει ένα κοπάδι με αγριόχηνες, κάνοντας μια στάση στο μακρύ ταξίδι τους. Η σοφή βασίλισσα Άκα, την οποία έντυσε με τη φωνή της για 50 επεισόδια η Σοφία Μυρμηγκίδου (η Αφροδίτη Γρηγοριάδου στα δύο τελευταία) τελικά αποδέχεται στην οικογένεια τον Μάρτιν (φωνή Φάνυ Πολέμη) και τον Μάρτιν. Ο τελευταίος (στον οποίο δίνει φωνή ο Ηλίας Πλακίδης), με αξεσουάρ ένα κομμάτι σκοινί από τις ημέρες που ήταν δεμένος στον σταύλο, κουβαλά στις πλάτες του το αγόρι, στον πρώτο δυνατό συμβολισμό αυτού του «παιδικού».
Το ταξίδι που ακολουθεί στα επόμενα επεισόδια είναι γεμάτο ανάλογους συμβολισμούς που έκαναν αυτό το ιαπωνικής παραγωγής άνιμε να λατρευτεί από τα παιδιά σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου, όπου και προβλήθηκε. Βασίστηκε πάνω σε δύο βιβλία της σουηδής Σέλμα Λάγκερλεφ, η οποία εξέδωσε το 1907 το πρώτο εξ αυτών, για το οποίο μάλιστα δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και μάλιστα έγινε η πρώτη γυναίκα η οποία λάμβανε αυτήν την διάκριση!
Το 1911 έβγαλε και την συνέχεια, με την ίδια να μεταφέρει στο χαρτί αυτές τις υπέροχες ιστορίες, βασιζόμενη σε παραμύθια, μύθους και διηγήσεις ή θρύλους της σουηδικής επαρχίας. Η ιαπωνική άνιμε εκδοχή σεβάστηκε σε μεγάλο βαθμό τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες είχε χτίσει την ιστορία της η αρχική δημιουργός και το αποτέλεσμα που έφτασε στις οθόνες, λατρεύτηκε από τα παιδιά.
Κάθε επεισόδιο έφερνε τον Νιλς και τον αχώριστο φίλο του, Κρούμελ (φωνή του αγαπημένου Τάσου Κωστή) πιο κοντά στην διαμόρφωση ενός διαφορετικού χαρακτήρα, σε ένα θαυμαστό ταξίδι πρόωρης ενηλικίωσης. Ο κόσμος του Νιλς Χόλγκερσον, όταν τελικά επιστρέφει στην φάρμα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν από τον οποίο ξεκίνησε κι ας πρόκειται για το ίδιο μέρος…
Η συμπόνια, η αγάπη, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η κατανόηση πλέον βασιλεύουν εκεί που κάποτε κυριαρχούσε η απάθεια, η αδιαφορία και η σκληράδα. Ο Νιλς συνειδητοποιεί ποιος ήταν και μετατρέπεται σε κάτι άλλο, περνώντας από μια διαδικασία την οποία υποσυνείδητα πέρασαν (περάσαμε) πολλοί απλά παρακολουθώντας τις δικές του περιπέτειες.
Και φτάνοντας έτσι μέχρι το τέλος, με το συγκινητικό αντίο στην Άκα και το κοπάδι της, σε ένα φινάλε το οποίο εμάς τους… μεσήλικες μας φέρνει αναμνήσεις και δάκρυα στα μάτια, μόνο και μόνο φέρνοντάς το στο μυαλό μας. Τα μάγια του νάνου έχουν λυθεί. Ο Νιλς γίνεται και πάλι «κανονικό» παιδί, χωρίς πια να μπορεί να μιλήσει την γλώσσα των ζώων… Πλέον, όμως, έχει την δυνατότητα να τα καταλάβει πιο βαθιά και πραγματικά…
Η δημόσια τηλεόραση μας έκανε την χάρη να προβάλει σε επανάληψη την παιδική σειρά άλλες τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» επαναπροβλήθηκε από την ΕΡΤ με την αυθεντική μεταγλώττισή του το 1985 (από Σάββατο 13 Απριλίου 1985 μέχρι Σάββατο 12 Απριλίου 1986), το 1987 (από Παρασκευή 31 Ιουλίου 1987 έως Δευτέρα 25 Ιουλίου 1988) και από την ΕΡΤ 3 το 1989 (από Πέμπτη 15 Ιουνίου 1989 μέχρι Δευτέρα 16 Απριλίου 1990).