BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)
Βρείτε μας στο
Retro

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

Μια υπενθύμιση των ποδηλάτων που κάναμε όταν ήμασταν μικροί, τότε που ποδήλατο και μπάλα ήταν τα βασικά συστατικά των καλοκαιριών μας.

Όταν μεγαλώνουμε και ενηλικιωνόμαστε, το ποδήλατο είναι μια συνήθεια που αφορά τους πιο αθλητικούς, τους πιο fitness τύπους. Ενήλικας που να κάνει ποδήλατο πρέπει να είναι σκαλωμένος με την γυμναστική. Όταν όμως είμαστε πιτσιρικάδες το ποδήλατο είναι μια άλλη εντελώς κατάσταση.

Στα παιδικά μας χρόνια τα ποδήλατα ήταν μια κατάσταση αμιγώς συνηφασμένη με το καλοκαίρι και τις ατέλειωτες αλητείες και παιχνίδια στις γειτονιές μας. Δυο πράγματα ήταν αυτά που καθόριζαν τις καλοκαιρινές αλητείες μας: η μπάλα και τα ποδήλατα.

Ποια ήταν τα βασικά ποδήλατα που κάναμε όλοι μας; Ποια ήταν τα οχήματα μέσω των οποίων γυρνούσαμε όλο τον πλανήτη (δηλαδή πηγαίναμε μέχρι και τέσσερις ή πέντε γειτονιές παρακάτω!);

Εντάξει, όλοι τα θυμόμαστε αλλά μιας και είναι Πάσχα και όπως και να το κάνεις μια μελαγχολία για τα παιδικά σου χρόνια σε πιάνει (τότε που έκλειναν τα σχολεία και έπαιρνες μια πρώτη μυρωδιά από καλοκαίρι) ας τα ξαναθυμηθούμε:

BMX

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

Το πιο «μάγκικο» ποδήλατο από όλα, αν είχες BMX ήταν ένας σκληρός καρ…λης, δεν μασούσες πουθενά. To BMX ήταν, εκείνα τα παλιά χρόνια, ο ορισμός της αλητείας. Μάλιστα το BMX ήταν και η πρώτη επαφή με το «φτιαγμένο όχημα» πολύ πριν έρθεις σε επαφή με αμάξια και μηχανάκια, καθώς αν το «έφτιαχνες» μπορούσες να πατήσεις φρένο με πισωπεταλιά! Ο ορισμός της πώρωσης.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Mountain Bike

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

Πρέπει να σημειωθεί κάτι: ως Mountain Bike, τότε οριζόταν το πολύ ψηλό ποδήλατο ανεξαρτήτως μάρκας (αυτά ήταν λεπτομέρειες). Το ποδήλατο που όταν τελικά έφτανε η στιγμή να το καβαλήσεις έκανε μπαμ πως πλέον ήσουν πολύ μεγάλος ή πολύ ψηλός! Στα μάτια μας, εκείνη την περίοδο, Mountain Bike είχαν μόνο τα «μεγάλα παιδιά» καθώς το ύψος του έμοιαζε σκέτο… βουνό. Μάλιστα, κάποιοι πίστευαν πως από προκύπτει και το όνομά του! Δεν είναι πλάκα: πολύς κόσμος θεωρούσε πως το ποδήλατο λέγεται Mountain για να κάνει παρομοίωση με το ύψος του.

Carrera

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

Οι πιο αθλητικές εκδοχές των BMX αλλά ταυτόχρονα με λίγο μικρότερο (αλλά ξεκάθαρα πιο προσιτό…) ύψος από τα Mountain, τα Carrera έμοιαζαν να συνδυάζουν χαρακτηριστικά διάφορων ειδών ποδηλάτων. Η αλήθεια είναι ότι το στιλ που είχες όταν καβαλούσες ένα Carrera ήταν μια… ποικιλία από στυλ: μια αλητεία την είχες αλλά δεν ήσουν και εντελώς κακό παιδί. Ήσουν ωραίος και προσεγμένος αλλά όχι και κάνας φλώρος. Το ποδήλατο που τηρούσε τα μέτρα…

Universal

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

To Universal από την άλλη ήταν εντελώς φλώρικο ποδήλατο. Για την ακρίβεια, ήταν φλώρικο αν ήσουν αγόρι. Διότι αν ήσουν κορίτσι ήταν μια χαρά. Βασικά, αν ήσουν κορίτσι και μάλιστα μοντέρνο και αλανιάρικο, δεν νοούταν να μην είχες Universal. Αν ήσουν όμως αγόρι και καβαλούσες Universal τότε ήταν ξεκάθαρο πως οι γονείς σου (οι οποίοι προφανώς το είδαν, τους άρεσε και στο πήραν) χρειαζόταν να μελετήσουν λίγο καλύτερα τους κώδικες της πιτσιρικαρίας. Περίεργο πράγμα γενικά αυτοί οι κώδικες.

Puch

BMX-Carrera: Τα θρυλικά ποδήλατα που μας μεγάλωσαν (Pics)

Αυτό ήταν το ποδήλατο του αθλητή. Αν είχες τέτοιο ποδήλατο ήταν δεδομένο πως όταν μεγαλώσεις εσύ δεν θα γίνεις σαν όλους τους υπόλοιπους. Αντίθετα, θα κάνεις καριέρα κάπου στον αθλητισμό, δεν υπήρχε περίπτωση. Αν καβαλούσες ένα Puch ήταν δεδομένο πως είσαι πολύ γρήγορος βρε αδερφάκι μου, δεν πιανόσουν!