Avengers 4: Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από trailer της πολυαναμενόμενης ταινίας
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Avengers 4: Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από trailer της πολυαναμενόμενης ταινίας

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την έλευση του «Avengers: Endgame» και η Μarvel κάνει αυτό που πρέπει: μας βάζει στην πρίζα.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η Marvel, αυτό είναι η ικανότητά της να δημιουργεί προσμονή στο κοινό της. Το φινάλε του «Avengers: Infinity War» άλλωστε έχει κρατήσει τόσους ανθρώπους στην πρίζα ενόψει της συνέχειας, που τέτοιο κλίμα αγωνίας με επίκεντρο μια δημιουργία της ποπ κουλτούρας είχε να επικρατήσει από τις εποχές του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Το τελευταίο trailer που έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο για την επερχόμενη ταινία των Avengers, περίπου ένα μήνα πριν την έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους, είναι ένα αληθινό έπος. Και αυτό αυτό με την κυριολεκτική έννοια του όρου: παρακολουθώντας το σου δίνεται η εντύπωση πως αυτά που θα δεις στο «Endgame» έχουν σημασία κοσμοϊστορικού γεγονότος. Με άλλα λόγια, το πείραμα της Marvel πετυχαίνει. Υπό μια έννοια άλλωστε, έτσι είναι: τα όσα θα γίνουν στην πολυαναμενόμενη ταινία θα είναι γεγονότα κοσμοϊστορικής σημασίας για την μαρβελική μυθολογία.

Φυσικά, όπως κάθε trailer που σέβεται τον εαυτό του, είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από το να δίνει απαντήσεις. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που προκαλείται από κάθε σκηνή του trailer: «Σε ποιο χρονικό σημείο γίνονται όλα αυτά»; Διότι υπάρχουν ενδείξεις πως πολλές από τις στιγμές που βλέπουμε γίνονται σε ένα μακρινό μέλλον (κάτι σχετικά λογικό) αλλά και άλλες που φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνονται στο παρελθόν.

Η χρήση ασπρόμαυρης εικόνας αλλά και τα «παλιακά» φίλτρα σε ορισμένες σκηνές στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα πως ένα κομμάτι της πλοκής του «Avengers: Endgame» θα εξελίσσεται στο παρελθόν. Πρόκειται όμως για flash back στην αφήγηση ή για επιβεβαίωση μιας από τις βασικές θεωρίες αναφορικά με τα όσα πρόκειται να γίνουν στην ταινία, ότι δηλαδή θα παίξει ταξίδι στον χρόνο; Το ερώτημα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να απαντηθεί μέχρι την προβολή της ταινίας.

Avengers 4: Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από trailer της πολυαναμενόμενης ταινίας

Όσον αφορά την έτερη αίσθηση αναφορικά με το χρόνο που προκύπτει από το trailer, μοιάζει να είναι σχεδόν σίγουρο πως από το φινάλε του «Infinity War» -οπότε και ο Thanos εξαφάνισε τον μισό πληθυσμό του σύμπαντος- μέχρι τα γεγονότα αυτής της ταινίας, τα χρόνια έχουν περάσει τόσο πολύ που το σκηνικό δυστοπίας στον πλανήτη Γη έχει εδραιωθεί για τα καλά ενώ ακόμα και η ίδια η ύπαρξη υπερηρώων, που όπως φαίνεται όχι απλά έχουν αποσυρθεί αλλά κάποιοι εξ΄ αυτών ίσως να έχουν εγκαταλείψει τη ζωή στον πλανήτη μας (Iron Man, Thor), μοιάζει να θεωρείται μια πραγματικότητα τόσο μακρινή που αντιμετωπίζεται οριακά ως μύθος.

Μεταξύ μας, ένα τέτοιο σκηνικό δεν είναι κάποια φοβερή και τρομερή πρωτοτυπία. Στην παράδοση του υπερηρωικού κόμικ άλλωστε, ο συνδυασμός της δυστοπίας και των αποσυρμένων και γερασμένων υπεηρώων που επιστρέφουν επικά στην ενεργό δράση για να σώσουν τον πλανήτη (γνωρίζοντας πως αυτή η τελευταία αποστολή μπορεί και να στοιχίσει τη ζωή τους) είναι μια κατάσταση αρκετά γνώριμη. Η Marvel ξέρει πως στη προσπάθειά της να κλείσει τις περιπέτειες των παλιών υπερηρώων της και να εισαχθεί στη νέα φάση της, μια ιστορία τέτοιου τύπου είναι ιδανική.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Από τους ήρωες που μας άφησαν στο τέλος του προηγούμενου Avengers, δεν εμφανίζεται κανείς (τουλάχιστον στο trailer) αλλά είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως το μέλλον του MCU θα είναι στελεχωμένο από αυτούς. Απλά, όπως φαίνεται, αντί να ξεμπερδέψει με τους παλιούς ήρωες από το «Infinity War», η Marvel τους κράτησε στο προσκήνιο έτσι ώστε οι παλιοσειρές του σύμπαντος να δώσουν τη μεγαλύτερη μάχη για την διάσωσή του πριν αποσυρθούν σε μια γωνιά του για να ξεκουραστούν…