5 ταινίες που θα βάλεις στο ραντάρ σου από το Φεστιβάλ των Καννών
Βρείτε μας στο

Με τον Γιώργο Λάνθιμο να βρίσκεται πια και δικαίως στην άλλη μεριά, αυτή του κριτή κι όχι του κρινόμενου, το Φεστιβάλ των Καννών σήκωσε αυλαία και μια πλειάδα από νέους και παλιούς σκηνοθέτες έφεραν τη δική τους αφηγηματική ικανότητα ενώπιον της κρίσης.

Στο φετινό φεστιβάλ έχουμε την πρώτη μαύρη σκηνοθέτιδα που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα, τη Μάτι Ντιόπ με το Atlantics, έχουμε τον πρώτο τρανς ηθοποιό, τη Λέιναν Μπλουμ, που πρωταγωνιστεί στην εναρκτήρια ταινία μάλιστα, το Port Authority, γενικώς γράφεται μια νέα ιστορία.

Φυσικά τα βλέμματα όλων έπεσαν στο μεγαλύτερο όνομα. Κουέντιν Ταραντίνο. Το Once Upon A Time in Hollywood συστήθηκε νωρίς στο κοινό, πριν κάνει την πρεμιέρα του τον Αύγουστο. Μπραντ Πιτ, Λεονάρντο Ντικάπριο, Αλ Πατσίνο, Μαργκό Ρόμπι και πόσοι άλλοι από το τρομερό καστ, γνώρισαν την αποθέωση απ’ το κοινό το οποίο χειροκρότησε όρθιο την ταινία 6 ολόκληρα λεπτά. Δείτε εδώ τον λόγο

Εμείς ρίχνουμε για λίγο τους προβολείς μας και σε άλλες ταινίες. 5 τον αριθμό. Ταινίες που κάνουν κλικ σε εμάς και αξίζει να προσέξουμε. Χωρίς να συμμετέχουν απαραίτητα στο διαγωνιστικό τμήμα.

The Dead Don’t Die

Ο Τζιμ Τζάρμους είναι από τις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις του παγκόσμιου σινεμά. Το τι ιστορίες θα γράφονται γι΄αυτόν στο μέλλον, δε λέγεται. Προς το παρόν την ιστορία του τη γράφει ο ίδιος. Μετά το καταπληκτικό Patterson, μεταφέρεται ξανά στον κόσμο των νεκρών, όχι όμως για βαμπίρ όπως στο Only Lovers Left Alive. Εδώ έχουμε ζόμπι.

Όπως έχουμε και τους πολυαγαπημένους του ηθοποιούς. Μπιλ Μάρεϊ για 4η φορά σε ταινία του Τζάρμους αν δεν λαθεύω, Άνταμ Ντράιβερ και φυσικά η μούσα του η Τίλντα Σουίντον. Έχει βέβαια και τη Σελίνα Γκόμεζ σε αυτή την ζόμπι κωμωδία.

Lux Aeterna

Ο πολύφερνος Γκασπάρ Νόε επανέρχεται πολύ γρήγορα στις Κάννες μετά το περσινό Climax κι αυτή τη φορά ξεφεύγει από την ηδονιστική ματιά του Love ή την παράκρουση του Climax, για να συνθέσει κάτι εντελώς διαφορετικό ως είδος. Δύο γυναίκες συζητούν περί της ύπαρξης μαγισσών. Μέσα σε 50 λεπτά, ένα επεισόδιο στην ουσία, έχουμε ένα πολύ σβέλτο και γεμάτο φιλμ.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

La Cordillera de los sueños

Ο Πατρίσιο Γκούζμαν επιστρέφει μετά το La Nostalgia Por La Luz και το El botón de nácar και παρά το ότι η ταινία του θα βρίσκεται στα ειδικά screenings και δεν θα διαγωνιστεί για το Ένα Κάποιο Βλέμμα ή τον Χρυσό Φοίνικα, μπαίνει στη λίστα ένεκα αδυναμίας. Άλλη μια ελεγεία για τη Χιλή είναι αυτό που μας προσφέρει αυτός ο τρομερός ντοκιμαντερίστας.

Η κορδιγιέρα των ονείρων είναι ένας μαγικός ρεαλισμός όπως τον παράγουν τα μάτια του Γκούζμαν για την πατρίδα του. Ένα μέρος τοπικό και χρονικό που δεν έχει πατηθεί από τους Χιλιανούς. Όπως συνέβη και με την έρημο Ατακάμα στη Νοσταλγία για το Φως. Άλλη μια ιστορική αναδρομή με την λυρική μαγεία του Γκούζμαν.

The Young Ahmed

Οι αδερφοί Νταρντέν είναι ακόμα ένα μεγάλο κινηματογραφικό βάρος πίσω από την κάμερα. Σπουδαίοι κινηματογραφιστές και αυτή τη φορά μπαίνουν σε μια ατραπό. Το Young Ahmed περιγράφει μέσα από τον 13χρονο Αχμέτ τη ζωή κάθε Μουσουλμάνου στο Βέλγιο και δυνητικά σε κάθε δυτική πόλη. Εκεί όπου τα θρησκευτικά διδάγματα έρχονται σε αντίθεση με τον κοινωνικό βίο. Ο μικρός Αχμέτ θα βιώσει αυτή τη σύγκρουση μέσα του και η αδυναμία του θα τον φέρει κοντά στο να σκοτώσει. Η δίψα για ζωή όμως ίσως έχει ακόμα μια λέξη να πει.

A Hidden Life

Σκηνοθεσία Τέρενς Μάλικ. Μπρούνο Γκανζ και Μάικλ Νάικβιστ στην τελευταία ερμηνεία της ζωής τους, αφού ο πρώτος πέθανε πριν από λίγες μέρες, ο έτερος πριν 2 χρόνια! Ήδη απ΄αυτά τα δύο η ταινία δημιουργεί ενδιαφέρον και μια προδιάθεση. Η ταινία περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός αντιρρησία συνείδησης στη ναζιστική Γερμανία που αρνείται να πολεμήσει για το Τρίτο Ράιχ. Το 1943 εκτελείται ύστερα από καταδίκη σε θάνατο. Τον έλεγαν Φραντζ Γιεγκερστέτερ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για μια ταινία 3 ωρών.