Θα ξεχάσεις το lockdown: Οι 15 καλύτερες σειρές της δεκαετίας για να μην ξαναβγεις έξω ποτέ (Vids)

Αν ψάχνεις εναγωνίως να βρεις μια νέα σειρά για να παλέψεις την καραντίνα σου τόσο που όπως όλα δείχνουν θα πάρει παράταση μέχρι τις 14/12, είσαι στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Αν και το να αναδείξει κανείς τις καλύτερες, σύμφωνα με την άποψή του, ταινίες μιας δεκαετίας, είναι δύσκολο, με τις σειρές είναι ακόμα πιο δύσκολο. Πράγματα ανόμοια αρχίζουν να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι και καταλήγει αρκετά ατσούμπαλη η σύγκριση.

Το ανόμοιο δεν αφορά στο είδος. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στις ταινίες. Αφορά στον προορισμό κάθε σειρές. Πώς να συγκρίνεις για παράδειγμα μια μίνι σειρά με μια σειρά πολλών σεζόν;

Για τέτοια χαρακτηριστικά, προσπαθήσαμε να είμαστε λίγο πιο αυστηροί στα κριτήρια μας. Έτσι, στις καλύτερες σειρές της δεκαετίας θα δεις μόνο μία μίνι σειρά. Κι αυτή μπαίνει γιατί πραγματικά δε θα μπορούσε να μην μπει. Επίσης, στόχος είναι η σειρά να έχει τελειώσει σε αυτή τη δεκαετία, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να βρίσκεται σε αυτή ή, ιδανικότερα, να έχει αρχίσει στο διάστημα από το 2010 ως τώρα. Γι΄αυτό μόνο μια σειρά έχει το ξεκίνημα της λίγο πριν, αλλά μόλις το πρώτο μισό της πρώτης σεζόν.

Φυσικά αυτά τα πλαίσια δεν κατέστη εφικτό να εφαρμοστούν σε όλες τις σειρές και σίγουρα έχουν μείνει εκτός λίστας κάποιες που θα έπρεπε να είναι.

True Detective

Αν δεν ήταν ο πρώτος κύκλος, δεν θα είχε θέση εδώ. Η δεύτερη σεζόν είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ, ενώ η τρίτη επανέφερε μια ωραία αύρα και μια ποιότητα στη σειρά, αλλά η σύνδεση με το κοινό είχε χαθεί.

Atlanta

Ο κύριος Childish Gambino, o Ντόναλντ Γκλόβερ, έφτιαξε μια σειρά που έδωσε μια φρέσκια πνοή στα τηλεοπτικά σενάρια, αλλά σε αρμονία με ένα ρεύμα που υπήρξε πριν 3-4 χρόνια με θεματική την ραπ, όπως το Straight Outta Compton. Η σειρά θεωρητικά δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ο Γκλόβερ δεν φαίνεται προς το παρόν έτοιμος για τη συνέχεια της.

Justified

Πριν το Suits γινει cool, το Justified προσέφερε μια δική του προσέγγιση στον κόσμο της δικηγορικής μέσα από την πορεία του Μάρσαλ Ρέιλαν. Η σειρά κράτησε 5 σεζόν και έκανε justify στην ποιότητα της με πολλές υποψηφιότητες σε Emmy και Satellite Awards και κατακτήσεις.

Boardwalk Empire

Πέντε σεζόν κράτησε και το γκανγκεστερικό δράμα με τον Στιβ Μπουσέμι που το φινάλε του ιντρίγκαρε πάρα πολύ κόσμο και έκανε τους fans να δημιουργήσουν μια αλληλουχία θεωριών για πιθανή επιστροφή. Η σειρά βέβαια δεν επέστρεψε και πάντοτε αυτό είναι για καλό.

Modern Family

Ίσως η καλύτερη κωμωδία της δεκαετίας και συνολικά από τις καλύτερες του 21ου αιώνα μαζί με Office, Brooklyn Nine Nine, Big Bang Theory και Two and A Half Men.

Mr. Robot

Ο Ραμί Μάλεκ χρωστάει τα πάντα σε αυτή τη σειρά. Το step up του δεν θα είχε γίνει ποτέ χωρίς τον ρόλο του Έλιοτ Άντερσον, χωρίς τη φαντασία του Σαμ Εσμέιλ. Η 4η σεζόν ολοκληρώθηκε και το φινάλε είχε μια μεγάλη αποκάλυψη που ακύρωνε κάθε σενάριο που είχε φτιαχτεί στο μυαλό των θεατών από πρόπερσι που είχε τελειώσει η τρίτη σεζόν.

Banshee

Μια σειρά που δεν της φαινόταν ότι θα έχει τέτοια επιτυχία και αποδοχή. Όχι τόσο στα εντός της Αμερικής, όπουυ δεν δημιούργησε τον τρελό ντόρο, όσο στις διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα ειδικά είχε πολύ ισχυρή βάση κοινού.

The Handmaid’s Tale

Αποτέλεσε ένα τηλεοπτικό φαινόμενο. Κέρδισε πολλά κι από την εποχή στην οποία αναδύθηκε. Οι τηλεοπτικοί ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρουν λογικά το χρονικό πλαίσιο ως ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας.

Better Call Saul

Στην προηγούμενη δεκαετία το Breaking Bad θα ήταν σίγουρα στις πρώτες 2-3 θέσεις. Ίσως το ίδιο να έπρεπε να γίνει και σε τούτη, από τη στιγμή που 3 από τις 5 σεζόν προβλήθηκαν από το 2010 ως το 2013. Όμως είναι μοιρασμένη με τα δύο πόδια σε δύο δεκαετίες. Γι΄αυτό και γίνεται η επιλογή του Better Call Saul, που είναι στην ουσία και φόρος τιμής προς το BB. Για έναν που δεν είχε το συναισθηματικό δέσιμο με τον Γουόλτερ Γουάιτ και τους υπόλοιπους, το Better Call Saul κρίνεται μέχρι και καλύτερο από το Breaking Bad.

Fargo

Το Fargo έχει να επιδείξει δύο τρομερούς κύκλους και έναν αρκετά καλό. Αναμφίβολα το ντουέτο Θόρντον-Φρίμαν είναι από τα κορυφαία δίδυμα που έχουμε δει στην τηλεόραση.

Η 4η σεζόν του Fargo είναι το πιο δίκοπο μαχαίρι που θα κρατήσουμε στα χέρια μας

Game of Thrones

Η 8η σεζόν έχυσε μεγάλο μέρος της καρδάρας με το γάλα. Θα μιλούσαμε για μια από τις δύο καλύτερες σειρές όλων των εποχών, αν δεν υπήρχε αυτό το ανάκατο κι αδούλευτο πράγμα που είδαμε στα τελευταία 6 επεισόδια. Και πάλι όμως, μιλάμε για ένα ιστορικό τηλεοπτικό franchise που έγινε με όρους σινεμά και λογικά ήταν η σειρά που καπηλεύτηκε το σινεμά για χάρη της τηλεόρασης.

Newsroom

Ο Άαρον Σόρκιν είναι από τους καλύτερους σεναριογράφους στην αμερικανική τηλεόραση και όχι μόνο. Με το Newsroom έδωσε χώρο και δόξα και άνοιξε ευκαιρίες σε πάρα πολλούς ηθοποιούς και είναι από τις σειρές που δεν θα θέλαμε να τελειώσουν μόλις στην 3η σεζόν  και δη κουτσουρεμένη.

House of Cards

Ό,τι κι αν έγινε με τον Κέβιν Σπέισι, όπως κι αν επηρέασε αυτό την 6η σεζόν, ώστε να βγει με περισσότερη πολιτική χροιά και σχεδόν ελάχιστη καλλιτεχνική, το House of Cards έδειξε μιαν αλήθεια με τρόπο που δεν απέχει από την κανονική ζωή και το έκανε μέσα από σπουδαίες ερμηνείες, είτε αφορούν στον Σπέισι είτε στην Ρόμπιν Ράιτ.

Chernobyl

Πώς μπορεί μια σειρά μιας και μόνο σεζόν, μόλις 6 επεισοδίων, να είναι η δεύτερη καλύτερη της δεκαετίας που τελείωσε; Και μάλιστα αυτή η σειρά είναι του 2019, κάτι που σημαίνει πως δεν είχε το χρόνο να ζυμωθεί και να φανεί το αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου. Το Chernobyl το κατάφερε γιατί υπερκέρασε τον σκόπελο του δυνατού πυρήνα περιεχομένου του. Δεν αφέθηκε στην ούτως ή άλλως δυνατή ιστορία. Είχε άποψη, είχε να δώσει κάτι αισθητικό και καλλιτεχνικό.

Black Mirror

Για τον υπογράφοντα είναι η καλύτερη σειρά που έχει υπάρξει. Όχι μόνο της δεκαετίας. Κάθε της επεισόδιο παράγει τρομερή συζήτηση και θα μπορούσε να σταθεί ως ένα μάθημα σε ακαδημαϊκό εξάμηνο. Κάποια απ΄όσα έχει περιγράψει ως sci-fi τα προλόγισε και τα ζήσαμε, άλλα τα ανέλυσε ενόσω γίνονταν. Α, διαθέτει και το κορυφαίο επεισόδιο σειράς που έχουμε δει. Ίσως και το κορυφαίο που έχουμε δει γενικά στη ζωή μας. Όχι μόνο στην τηλεόραση.