Indiana Jones 5: Τρεις λόγοι που μπορεί να γίνει η καλύτερη από τις 5 ταινίες
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Indiana Jones 5: Τρεις λόγοι που μπορεί να γίνει η καλύτερη από τις 5 ταινίες

Ένα εντυπωσιακό και αντάξιο φινάλε για τον Χάρισον Φορντ στο ρόλο του αρχαιολόγου

Ο Χάρισον Φορντ μπορεί να μην έχει προσφέρει πολλές σπουδαίες ερμηνείες στην καριέρα των 5 και πλέον δεκαετιών, αλλά κατάφερε να συνδεθεί με franchises που εξελίχθηκαν σε θρυλικά και δημιούργησαν μια πλειάδα από φανατικούς.

Star Wars, Blade Runner και Indiana Jones είναι από μόνα τους αρκετά για να καθορίσουν μια καριέρα, να προσφέρουν ευκαιρίες, να προσφέρουν χρήμα και φυσικά να προσφέρουν την ικανοποίηση στον ηθοποιό ότι δεν πέτυχε και λίγα.

Γι΄αυτό και η πέμπτη ταινία Indiana Jones που αναμένεται να είναι έτοιμη για να κυκλοφορήσει στις αίθουσες σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, ίσως αποτελέσει ένα ιδανικό φινάλε για την καριέρα του Φορντ. Ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να αποσυνδεθεί από τις ταινίες δράσης. Ίσως είναι μια ευκαιρία να σβήσει κάπως το μέτριο Kingdom of Crystal Skull και το franchise να γνωρίσει την καλύτερη ταινία του.

Σίγουρα είμαστε στα σύνορα της υπερβολής και της ιεροσυλίας, όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι να υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο και να μην πέσει πολύ μακριά. Δεν είναι πολλοί αυτοί οι λόγοι, αλλά μόλις 3. Είναι όμως ποιοτικά τόσο δυνατοί που δικαιολογούν τον ισχυρισμό ότι μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να βλέπουμε τον καλύτερο Indiana Jones. Έστω κι αν είναι αδόκιμη η σύγκριση διαφορετικών εποχών και συναισθημάτων σε σχέση με ένα franchise που μόλις παρουσιαζόταν στο κοινό.

Λόγος νο1: Η σκηνοθεσία

Χρυσός και πλατινένιος ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και αυτό δε μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αλλά οι εποχές προχωρούν και η ανανέωση δίνει μια ευκαιρία για να δει κανείς διαφορετικά τα πράγματα. Η ανάληψη της σκηνοθεσίας από τον Τζέιμς Μάνγκολντ μόνο ως καθαρό καύσιμο μπορεί να ληφθεί, καθότι πρόκειται για τον σκηνοθέτη του Ford V Ferrarri και φυσικά του Logan. Έχει δηλαδή ήδη ένα υπέροχο bid farewell σε έναν ήρωα, τον Γούλβεριν.

Λόγος νο2: Ο κακός της υπόθεσης

Δεν μπορεί κανείς να ψέξει με τίποτα μια Κέιτ Μπλάνσετ. Αλλά κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι στη θεωρία ορισμένα πράγματα δείχνουν πιο ταιριαστά, πιο συμβατά από άλλα. Έτσι, η παρουσία του Μαντς Μίκελσεν στο ρόλο του villain, όπου έχει ήδη κάμποσους επιτυχημένους τέτοιους ρόλους στο ενεργητικό του, δημιουργούν την πεποίθηση πως θα δούμε ένα σούπερ Indiana Jones. Αυτό το βασίζουμε στον κανόνα πως μεταξύ δύο αντίθετων πραγμάτων που αποτελούν κοσμικές σταθερές, η ποιότητα του ενός αναγκάζει και το άλλο να ακολουθήσει, να προσαρμοστεί.

Λόγος νο3: Ότι είναι η τελευταία ταινία

Κάπως αυθαίρετο επιχείρημα, σαφής εικασία, αλλά θα πάρουμε το ρίσκο να πούμε πως κάθε επεισόδιο ή ταινία που αποτελεί το κλείσιμο ενός franchise που απλώνεται σε πολλά χρόνια – δεκαετίες εν προκειμένω – ενεργοποιεί μηχανισμούς στους συντελεστές του που τους αποκαλύπτουν τις σωστές επιλογές. Δεν είναι κάτι μετρήσιμο, κάτι που εξηγείται, αλλά μπορεί κανείς να το εντοπίσει.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τα παραπάνω στοιχεία θα λειτουργήσουν και μαζί για να νιώσει και ο Χάρισον Φορντ ότι όλες οι προϋποθέσεις για μια εντυπωσιακή τελευταία παράσταση πληρούνται, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού.

Το Indiana Jones 5 θα αποτύχει αν επιχειρήσει κάτι αναληθοφανές, όπως έκανε η τέταρτη ταινία. Ο Μάνγκολντ μπορεί να καταλάβει ότι ο Φορντ δεν πρέπει να εμπλακεί με μεγαλύτερο τρόπο απ΄αυτόν που αρμόζει στην ηλικία του, ενώ το story που μεταφέρει σε ένα παρελθόν όπου υπάρχουν Ναζί και εξωγήινοι, αποτελεί έναν συνδυασμό με μεγάλη προοπτική.