Ιδανικές για Παρασκευή βράδυ: Δες απόψε μια απ' τις 3 ταινιάρες του Netflix με φινάλε που σε αφήνει κόκκαλο
Βρείτε μας στο

Τι ζητάει ο μέσος λάτρης του σινεμά για να είναι ευτυχισμένος; Λίγα πράγματα: σφιχτή πλοκή, δυνατό σενάριο, καλές ερμηνείες, καθηλωτική ατμόσφαιρα και… αναπάντεχο φινάλε. Εντάξει, αυτό το τελευταίο ίσως να είναι πολυτέλεια: δεν χτίζονται εύκολα οι σοβαρές σεναριακές ανατροπές. Πολλές φορές υπάρχουν στις ταινίες αλλά πόσες φορές είναι ενταγμένες δομικά με τέτοιο τρόπο στην πλοκή ώστε όλη η ταινία να «χτίζει» προς αυτές και να μην μοιάζουν εντελώς άκυρες; Σπανίως.

Ευτυχώς, στις εποχές που οι διαδικτυακές πλατφόρμες ταινιών έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας, με μια μικρή έρευνα μπορείς να βρεις κάμποσες ταινίες με σοβαρό και καλοδουλεμένο plot twist. Αρκεί βέβαια να ψάξεις, καθώς έχει αυτή την κακή συνήθεια η νέα ετούτη εποχή του τόσο μεγάλου όγκου ταινιών στο πιάτο μας: χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρεις αυτό που θες. Για να μην κουράζεσαι ωστόσο, αν είσαι οπαδός του καλού και ποιοτικού plot twist, την κάναμε εμείς την έρευνα για εσένα και βρήκαμε τρεις ταινίες στο Netflix με ένα φινάλε-ανατροπή, που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Δικές σου:

«Συνήθεις Ύποπτοι» (1996) του Μπράιαν Σίνγκερ

 

Η ταινία – τοτέμ όλων των plot twist, οι «Συνήθεις Ύποπτοι» του Μπράιαν Σίνγκερ ανέβασαν σε δυσθεώρητα επίπεδα τον πήχη για την έννοια της σεναριακής ανατροπής το 1996 όταν και κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το φινάλε αυτού του αριστουργηματικού νεο-νουάρ πλέον μπορεί να θεωρείται κλασικό για μπόλικους από εμάς αλλά όσοι δεν έχετε δει την ταινία, πραγματικά σας ζηλεύουμε: και τι δεν θα δίναμε για να σβηστεί από τη μνήμη μας η πλοκή της ταινίας ώστε να την ξαναδούμε με την έκπληξη της πρώτης φοράς να μας κατακλύζει στο φινάλε. Αλλά εντάξει, ακόμα και αν γνωρίζει κανείς το τέλος, η ταινία βλέπεται και πάλι πανεύκολα: είναι σκέτη απόλαυση να βλέπεις το σεμιναριακό χτίσιμό της πλοκής και το πως οδεύει στο plot twist.

«Η κατάσταση των πραγμάτων» (2009) του Κέβιν Μακ Ντόναλντ

Ιδανικές για Παρασκευή βράδυ: Δες απόψε μια απ' τις 3 ταινιάρες του Netflix με φινάλε που σε αφήνει κόκκαλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

 

Ριμέικ μιας μίας βρετανικής μίνι σειράς των 90s, προσαρμοσμένο στην αμερικάνικη πραγματικότητα και με τους Μπεν Άφλεκ και Ράσελ Κρόου να δίνουν νέα πνοή στην αρχική ιστορία, η «Kατάσταση των πραγμάτων» υπήρξε ένα πολιτικό θρίλερ που αποτέλεσε τεράστια έκπληξη στα τέλη των 00s όταν και κυκλοφόρησε. Μπορεί να χαωθείς λιγουλάκι με το πόσο μπλέκεται η πλοκή από ένα σημείο και μετά ωστόσο είναι δεδομένο πως το φινάλε θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

«Inside Man (2006)» του Σπάικ Λι

 

Πολύ πριν το «La Casa de Papel» αφήσει τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα με την περιγραφή μιας τέλειας ληστείας, υπήρξε το «Inside Man» του Σπάικ Λι. Δεν θέλουμε να είμαστε κακοί αλλά κάτι μας λέει πως αν δεις αυτή εδώ την αστυνομική ταινιάρα θα καταλάβεις ότι η ισπανική σειρά που έκανε πάταγο πριν μερικά χρόνια οφείλει μεγάλο μέρος της πρωτοτυπίας της σε αυτή εδώ την ταινία. Δεν το συζητάμε: το φινάλε είναι πανέξυπνο και αναπάντεχο αλλά εδώ που τα λέμε, πρόκειται απλά για το κερασάκι στην τούρτα. Όπου τούρτα φυσικά, όλη η υπόλοιπη ταινία με το ρυθμό της και την έντασή της. Ο Σπάικ Λι στα καλύτερά του…