Φεστιβάλ Καννών 2021: Οι 10 ταινίες που κέρδισαν την προσοχή μας
Βρείτε μας στο

Μια τρόπον τινά επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί το φετινό Φεστιβάλ των Καννών που διεξάγεται για πρώτη φορά σε αυτή τη χρονική στιγμή. Μετά την περσινή εξ αποστάσεως εκδοχή, το 2021 έρχεται με πληθώρα ταινιών που θα μας απασχολήσουν ευχάριστα.

Annette – Leos Carax

Ήταν η πιο πολυσυζητημένη ταινία του φεστιβάλ πριν ξεκινήσει, είναι στις πιο πολυσυζητημένες απ΄όσες έχουν προβληθεί ως σήμερα. Ο Leos Carax κάνει το πρώτο μιούζικαλ της ζωής του με πρωταγωνιστές την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Άνταμ Ντράιβερ και το trailer ήδη από τον Μάιο που κυκλοφόρησε, γέννησε προσδοκίες.

Το Annette είναι για τον ερχομό μιας κοπέλας-μεσσία. Ο Χένρι ΜακΧένρι, ένας stand up κωμικός, και η σοπράνο Αν Ντεφρασνού, βλέπουν τη σχέση τους και τη ζωή τους να αλλάξει άρδην όταν φέρνουν στον κόσμο ένα μωρό που διαθέτει ένα χάρισμα πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία.

Titane – Julia Ducourneau

Η 37χρονη βραβευμένη με Cesar Γαλλία σκηνοθέτις κάνει την πρώτη της εμφάνιση στις Κάννες και τη δεύτερη συνολικά στη μεγάλη οθόνη (είχε ξαναβρεθεί το 2011 στις Κάννες με το μικρού μήκους φιλμ Junior), καθώς το 2016 είχε γνωρίσε αποθέωση για το Raw που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Με το Titane η Ducourneau δημιουργεί ένα σωματικό θρίλερ, στα πρότυπα των ταινιών του Κρόνενμπεργκ και μέρος του μυστηρίου είναι η απουσία οποιασδήποτε σύνοψης για την ταινία. Το μόνο που έχει γραφτεί αφορά στη φύση του τιτάνιου, που έχει δώσει τον τίτλο.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

The French Dispatch – Wes Anderson

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ο  Wes Anderson είναι γνωστός και μη εξαιρετέος, το French Dispatch κρατιέται ένα χρόνο σαν φυλακτό και ήρθε πια ο καιρός του να προβληθεί σε κοινό, με τις φετινές Κάννες να αποτελούν το πρώτο πεδίο δόξας.

Τσέκαρε περισσότερα εδώ.

The French Dispatch: Το πρώτο trailer για την ταινιάρα του Γουές Άντερσον μόλις κυκλοφόρησε

Memoria – Apichatpong Weerasethakul

Τι κάνουν ένας Ταϊλανδός και μια Βρετανίδα στην Κολομβία; Μια ταινιάρα. Η Tilda Swinton είναι αψεγάδιαστη όπως πάντα, δεν αφήνει περιθώρια παρά για υπόκλιση και δίνει άλλο ένα ρεσιτάλ ταλέντου. Στο Memoria του Apichatpong υποδύεται μια Σκωτσέζα που ταξιδεύει με τρένο στην Κολομβία και αρχίζει να ακούει έντονους θορύβους που της αποσπούν την προσοχή, της προκαλούν πονοκεφάλους, αλλά κυρίως την κάνουν να προσπαθεί να δώσει σχήμα και σώμα σε αυτούς τους ήχους.

Benedetta – Paul Verhoeven

Ο σκηνοθέτης του Βασικού Ενστίκτου και του Elle που το 2016 έδωσε στην Isabelle Hupert υποψηφιότητα Ά Γυναικείου στα Όσκαρ, έρχεται με μια ιστορία που φαντάζει να του ταιριάζει γάντι. Βασισμένη στο βιβλίο της Judith Brown με τίτλο Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy, το Benedetta μας μεταφέρει στην αναγεννησιακή Ιταλία όπου μια λεσβία καλόγρια θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

The Worst Person In The World – Joachim Trier

Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται σε ένα μεταιχμιακό στάδιο της ζωής της και προσπαθεί να βάλει σε ήρεμα νερά την καριέρα της και την ερωτική της ζωή. Αυτή η προσπάθεια την οδηγεί σε μια ενδοσκοπική αναζήτηση όπου θα ανακαλύψει μια άβολη αλήθεια για τον εαυτό της, για τον χαρακτήρα της. Ο Γιοακίμ Τρίερ, γνωστός μας από τις ταινίες Louder Than Bombs και Thelma, σκηνοθετεί την ταινία.

Bergman Island – Mia Hansen Love

Μετά μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, με το Father of My Children το 2009 να της δίνε το ειδικό βραβείο της επιτροπής Ένα Κάποιο Βλέμμα, η Mia Hansen κάνει ντεμπούτο στο διαγωνιστικό τμήμα των μεγάλου μήκους ταινιών του φεστιβάλ με έναν φόρο τιμής προς τον σπουδαίο σκηνοθέτη Ingmar Bergman. Στο νησί που έζησε, γύρισε 4 ταινίες του και πέθανε, στο Φάρο της Σουηδίας, στέλνει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι η Hansen, με τους Tim Roth και Vicky Krieps να είναι δύο δημιουργοί ταινιών που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μέρος που ο Bergman θριάμβευσε.

Red Rocket – Sean Baker

Ο Sean Baker που τον θαυμάσαμε για το Tangerine το 2015 και το Florida Project το 2017, γύρισε εν μέσω πανδημίας, στα κρυφά, κάπου στο Τέξας, το Red Rocket με πρωταγωνιστή τον Simon Rex. Ο Rex υποδύεται τον Mikey Saber, έναν πορνοστάρ που επιστρέφει στην πατρίδα του, μια μικρή κωμόπολη του Τέξας, όπου θα αντιληφθεί ότι κανείς δεν τρελάθηκε ιδιαίτερα από την επάνοδο του. Ούτε καν οι ίδιοι του οι συγγενείς.

Hit the Road – Panah Panahi

Οτιδήποτε έχει σχέση με τον Τζαφάρ Παναχί, το κάνουμε approve πριν καν μας το περιγράψουν. Εδώ πρόκειται για την πρώτη ταινία του γιου του, που είχε βοηθήσει σκηνοθετικά στην τελευταία ταινία του πατέρα του, το 3 Faces. Στην προκειμένη, ο Panah αφηγείται ένα οικογενειακό roadtrip σε ένα τοπίο έρημο και γεμάτο αποφορά, χωρίς ουσιαστικό προορισμό. Ο προορισμός είναι όσα συμβαίνουν στη διάρκεια του ταξιδιού.

Blue Bayou – Justin Chon

Ο Chon μας περιγράφει κάτι που έχει τις καταβολές του πολύ κοντά στο Minari και το Parasite ως μέθοδος και αφήγηση. Με την Alicia Vikander να υποδύεται τη γυναίκα του, ο Chon ενσαρκώνει τον Antonio LeBlanc, έναν Κορεάτη μετανάστη στη Λουιζιάνα που μαθαίνει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να τον απελάσουν από έναν τόπο που γι΄αυτόν μόνο μπορούσε να πει τη λέξη «πατρίδα». Παλεύοντας με τα φαντάσματα του παρελθόντος του, ο Antonio θα πρέπει να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες της οικογένειας του, κυρίως της γυναίκας του Κάθι.