Το έκανε κι αυτό ο Τομ Κρουζ
Βρείτε μας στο

Καθόμαστε με μεγάλη ευκολία να δούμε μια ταινία και να κρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα και καταλήγουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε τις πληροφορίες που θα έπρεπε.

Στην περίπτωση του Τομ Κρουζ, παρόλο που τα τελευταία χρόνια όλοι πια αναγνωρίζουν αυτό που προσφέρει στο σινεμά, έχουν υπάρξει φορές που ταινίες του έχουν κακοχαρακτηριστεί. Όχι τόσο από τον απλό κόσμο, μα από τους κριτικούς, οι οποίοι κιόλας έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για να σχηματίσουν κάτι πιο κοντά στο ολοκληρωμένο.

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ο Τομ Κρουζ είναι ένας δημιουργός του σινεμά που δεν θέλει να κοροϊδέψει με τίποτα το κοινό. Θέλει κάθε δολάριο που θα σπαταληθεί από τον θεατή, να έχει σπαταληθεί για μια δουλειά που τα έχει δώσει όλα. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, αυτό σίγουρα δε θα οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας και στην μη επιμονή στις λεπτομέρειες.

Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο με κάθε του ταινία, με μοναδικό στόχο να προσφέρει στον θεατή το αληθινό. Θα μπορούσε σε αυτή την ηλικία να αναθέτει σε stunt double όλες τις δύσκολες σκηνές και να ασχολείται μόνο με τα διαλογικά σημεία κι όχι τόσο αυτά της δράσης. Ξέρει όμως κι ο ίδιος ότι αν το κάνει αυτό, δεν θα έχει μετά να δώσει κάτι δικό του στο κοινό.

Γι΄αυτό σε κάθε ταινία, είτε είναι Mission Impossible είτε οτιδήποτε άλλο, αναλαμβάνει τα δύσκολα και παρόλο που φροντίζει να ελαχιστοποιεί το ρίσκο, δεν παύει να βάζει τον εαυτό του σε καταστάσεις που εύκολα θα μπορούσαν να του στερήσουν τη ζωή ή κάποιο άκρο ή την ικανότητα του να κινείται.

Για τις ανάγκες του νέου Mission Impossible, της 7ης ταινίας που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2022, ο Τομ Κρουζ έκανε ξανά το…impossible.

Σε μια σκηνή που προβλήθηκε στο CinemaCon στο Λας Βέγκας και άφησε τους θεατές με κομμένη την ανάσα, ο Κρουζ είναι πάνω σε μια μηχανή και την οδηγεί πάνω σε μια ράμπα, καθώς αυτή πέφτει από ένα βουνό, με βαρέλια να πέφτουν γύρω του. Κάποια στιγμή, καθώς είναι με τη μηχανή στον αέρα, την αφήνει, πετιέται και ανοίγει το αλεξίπτωτο του για να πέσει στο έδαφος.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Το εντυπωσιακό είναι πως για να το καταφέρει αυτό ο Κρουζ, χρειάστηκαν 6 λήψεις της σκηνής, ενώ για ένα χρόνο προετοιμαζόταν ώστε η σκηνή να βγει άρτια. Περίπου 13.000 άλματα με μηχανή επιχείρησε σε αυτό το διάστημα και κάπου στις 500 ελεύθερες πτώσεις. Είναι αριθμοί αδιανόητοι για να επιτευχθούν σε ένα χρόνο από έναν σχεδόν 60άρη άντρα, όσο καλή φυσική κατάσταση κι αν έχει, ενώ είναι και τρομερά μεγάλο το κόστος.

Αυτός όμως είναι ο Τομ Κρουζ και δικαιούται κάθε αυστηρότητα με τους συνεργάτες του στα γυρίσματα και τέτοια επιμονή στην πειθαρχία και το αληθινό.

Αυτό το stunt δίνει μια ωραία ευκαιρία να θυμηθούμε μερικά από το παρελθόν, με τον Κρουζ πάντως να έχει κατατάξει ήδη το τελευταίο ως το πιο δύσκολο που έχει κάνει.

Όταν περπάτησε οριζόντια στο Burj Khalifa

Στο Ghost Protocol ο Τομ Κρουζ δούλεψε περίπου 200 ώρες μαζί με το συνεργείο της ταινίας, ώστε να καταφέρουν να συγχρονιστούν και να γίνει η λήψη της σκηνής που θα περιγράψουμε. Ο Κρουζ σκαρφαλώνει στο ψηλότερο κτήριο του κόσμου, το Burj Khalifa, που έχει ύψος 820 μέτρα. Ο ηθοποιός καλείται να φτάσει ως τα 580 δεμένος με σχοινί και με ειδικά αυτοκόλλητα στα γόνατα.

Το σχοινί του κόβει σχεδόν την κυκλοφορία του αίματος. Σε 26 ορόφους, τα τζάμια είναι σπασμένα για να μπορεί να γίνει σωστά η σκηνή.  Κάποια στιγμή ο Κρουζ κάνει άλμα 4 ορόφων και περπατάει πάνω στα παράθυρα οριζόντια, κάνοντας αυστραλιανό ραπέλ. Το ελικόπτερο και η I-Max κάμερα είχαν πολύ λίγο χρονικό περιθώριο για να κινηθούν, οπότε όλοι έπρεπε να είναι σε θέση επιφυλακής.

Το άλμα σε βράχο στη Γιούτα

Αν πρέπει να πούμε ένα stunt ως το πιο δύσκολο κι αυτό που μας έκανε να κρατιόμαστε από τη θέση μας, ιδίως αφού μάθαμε πώς γυρίστηκε η σκηνή κι ότι δεν υπήρχε green screen ή οπτικά εφέ, τότε είναι αυτό στο Mission Impossible 2.

Ο Τομ Κρουζ σκαρφαλώνει σε ένα βράχο περίπου 700 μέτρων στη Γιούτα και δεν έχει τίποτα πάνω του, εκτός από ένα σχοινί ασφαλείας. Στην πορεία μάλιστα της σκηνής, κάνει άλμα 7-8 μέτρων από μια εξοχή βράχου σε άλλη και γλιστράει, γδέρνοντας τα χέρια και τα γόνατα του.

Ελεύθερη πτώση από τα 25.000 πόδια

Στο Fallout, ο Τομ Κρουζ έκανε κάτι που βάσει των παραπάνω, ίσως και να είναι το πιο απλό. Ακολουθώντας μια στρατιωτική τακτική, το HALO (High Altitude, Low Opening), έπεσε από αεροπλάνο από τα 25.000 πόδια και άνοιξε το αλεξίπτωτο μόλις στα 2.000 πόδια. Το θέμα όμως είναι ότι δεν ήταν απλά μια λήψη και τελείωσε. Ο Κρουζ χρειάστηκε να γυρίσει 100 φορές αυτή τη σκηνή. Κι αν ο ίδιος είναι extreme, δεν ξέρουμε πόσο extreme ήταν ο καμεραμάν που έπεσε 100 φορές μαζί του. Η σκηνή αυτή γυρίστηκε σε ένα τούνελ ανέμων που χτίστηκε στο σετ για τις ανάγκες της σκηνής.

Τα 6 λεπτά κάτω από το νερό

Για το Rogue Nation, ο Τομ Κρουζ ίσως και να έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον θάνατο. Σε μια σκηνή έπρεπε να πηδήξει από τα 35 μέτρα σε μια δεξαμενή γεμάτη νερό με ύψος 7-8 μέτρα. Μέσα στη δεξαμενή ο Κρουζ κολυμπάει για να βρει την πίσω μεριά ενός θησαυροφυλάκιου, ώστε να το ανοίξει και να μπει μέσα.

Κάποιος θα πίστευε ότι η σκηνή γυρίζοταν για 25-30 δευτερόλεπτα, έπεφτε cut και μετά γυριζόταν η συνέχεια. Άλλωστε, οι ηθοποιοί σε σκηνές κάτω από το νερό, δεν κάθονται παραπάνω από 10-15 δευτερόλεπτα και μετά αναλαμβάνουν οι stunts. Όχι στον Τομ Κρουζ.

Ο ηθοποιός κολυμπούσε για σχεδόν 6 λεπτά, σε ένα stunt που απαίτησε για τα προηγούμενα δύο χρόνια της ζωής του να κάνει ασκήσεις αναπνοής, ώστε να ρίξει τον καρδιακό του ρυθμό και να χαμηλώσει το οξυγόνο που χρειάζεται. Το ακόμα πιο δύσκολο, ήταν πως ο Κρουζ δεν ήταν σταθερός μες στο νερό, δεν κουνούσε απλώς χέρια και πόδια. Έπρεπε να κολυμπάει.

Η σκηνή αυτή χρειάστηκε 10 ημέρες γυρισμάτων και καθώς γυριζόταν απανωτά, ο Κρουζ δεν είχε καθόλου ευκαιρίες να βγει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει.