Severance: Η σειρά που θα συζητούν όλοι τις επόμενες ημέρες
Βρείτε μας στο

Μετά το καταπληκτικό Escape at Dannemora, ο Μπεν Στίλερ επιστρέφει με τη σκηνοθεσία μιας ακόμα σειράς, του Severance, αυτή τη φορά για το Apple TV, με την πρεμιέρα της να είναι σήμερα και να περιλαμβάνει 9 επεισόδια της μίας ώρας.

Το Severance θυμίζει ως λογική το Living With Yourself του Netflix. Εκεί η βασική πλοκή ήταν ότι μια επιχείρηση έκανε μια διαδικασία μέσα από την οποία μπορούσε να αντλήσει όλα τα καλά στοιχεία ενός ανθρώπου και να τα χώρεσει σε μια νέα ύλη, ένα νέο σώμα.

Στο Severance αυτό που έχουμε ως βασική πλοκή, είναι πολύ κοντά. Ο Μαρκ (Άνταμ Σκοτ) υποδύεται έναν χήρο που θέλει με κάποιο τρόπο να ξεχάσει αυτή την οδυνηρή απώλεια της γυναίκας του. Γι΄αυτό πήγαινει σε μια εταιρεία, τη Lumon, η οποία διχοτομεί τον άνθρωποι σε εργάτη και κοινωνικό ον.

Από τις 9 ως τις 5, διάστημα εργασίας δηλαδή, ο άνθρωπος δεν έχει καμία μνήμη της ζωής του εκτός δουλειάς. Το μυαλό του είναι αφοσιωμένο μόνο στις εργασιακές του υποχρεώσεις και ευθύνες. Στο διάστημα πριν και μετά, λειτουργεί μόνο το κοινωνικό ον, χωρίς κανένα άγχος για τη δουλειά και τα πρότζεκτ που πρέπει να ολοκληρώσει.

Αφού υποστεί αυτή τη διάσπαση, ο Μαρκ δεν έχει καμία μνήμη γι΄αυτό που του συνέβη. Σαν να καταργούνται ουσιαστικά και οι δύο νέοι εαυτοί του. Η σειρά δε μας δείχνει κανέναν εαυτό εκτός εργασίας των άλλων ανθρώπων στη Lumon, παρά μόνο του Μαρκ. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά.

Oscar 2022: Η ταινιάρα που σνόμπαραν άδικα οι υποψηφιότητες

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Το Severance είναι μια sci-fi αλληγορία

Δεν υπάρχει όμως γυρισμός. Ειδικά όταν υπάρχει μια τόσο σκληρή και αδυσώπητη γενική επιβλέπουσα της σωστής λειτουργίας της εταιρείας, η οποία απευθύνεται και σε ένα αόρατο, μυστήριο Συμβούλιο.

Με έναν σουρεαλισμό που θυμίζει κάτι από Ιονέσκο ή Μπέκετ, το Severance μπορεί να συσχετιστεί ενδεχομένως με το Click του Άνταμ Σάντλερ. Ο σεναριογράφος Νταν Έρικσον θέλει να σατιρίσει το Αμερικανικό Όνειρο και τη φετιχοποίηση της εργασίας. Στη Νέα Υόρκη, στο λος Άντζελες, στο Μαϊάμι, η εξαντλητική δουλειά οδηγεί στους ανθρώπους στα συμπληρώματα, τα φάρμακα, τα ναρκωτικά και γίνεται το παν.

Το Severance θέλει να δείξει ότι στον σύγχρονο καπιταλισμό, η εργασιακή μανία είναι μια ασθένεια που στην Αμερική έχει εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε όταν πάνε σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και δουν καλοκαίρι τα μαγαζιά κλειστά το μεσημέρι, κάνουν λόγο για τεμπέληδες ή για λαούς που αγνοούν τον τουρισμό.

Ο Μπεν Στίλερ σκηνοθετεί τα 3 πρώτα και τα 3 τελευταία επεισόδια της πρώτης σεζόν, ενώ η νεαρή Ίφε ΜακΑρντλ τα 3 ενδιάμεσα.

Η σειρά έχει ήδη πάρει ενθουσιώδεις κριτικές από Indiewire, Hollywood Reporter και Variety και δύσκολα δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης όσο θα προβάλλονται τα επεισόδια της.