Η εφηβεία δεν είναι πάντα ξέγνοιαστη: Μην χάσεις την σειρά-φαινόμενο του HBO που τάραξε τις ΗΠΑ
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η εφηβεία δεν είναι πάντα ξέγνοιαστη: Μην χάσεις την σειρά-φαινόμενο του HBO που τάραξε τις ΗΠΑ

Από τις σειρές που σε κάνουν να επαναπροσδιορίζεις το πώς αντιλαμβάνεσαι την τηλεόραση συνολικά.

Πριν κάποια χρόνια, το «13 reasons why» του Netflix προκάλεσε αίσθηση σε άπειρο κόσμο και έγινε πολύ γρήγορα μια σειρά που συζητήθηκε πολύ εξαιτίας του προσανατολισμού της: μια teen ιστορία που ξεκινάει με την αυτοκτονία ενός κοριτσιού και αναπτύσσεται γύρω από αυτή είναι αναμφίβολα μια εξερεύνηση σε μέρη που η αμερικάνικη μυθοπλασία δεν έχει συνηθίσει να πηγαίνει: η σκοτεινή πλευρά της εφηβείας, μακριά από την εξειδανίκευση και τον ρομαντισμό που συνήθως απορρέει από τις εφηβικές ιστορίες έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε όταν έρχονται από την Αμερική.

To ΗΒΟ ωστόσο, γνωστό για την ικανότητά του να αφήνει εποχή σε είδη που άλλες πλατφόρμες απλά εξερευνούν (ρωτήστε τους οπαδούς σειρών όπως το «The Wire» και το «Sopranos» και θα σας το επιβεβαιώσουν…), φαίνεται πως ζήλεψε από αυτή την τολμηρή ματιά της σειράς του Netflix και αποφάσισε να απαντήσει. Και το έκανε με όλο το βάθος, τον ρεαλισμό και τον κυνισμό που διακατέχει τις σειρές του. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Euphoria», μια σειρά που ήδη μπορεί να χαρακτηριστεί ως τομή στο είδος του teen drama: ακόμα και αν σνομπάρεις το εν λόγω είδος, το συγκεκριμένο σίριαλ πολύ δύσκολα θα αποτύχει να σε συναρπάσει…

Πρόκειται για μια σειρά που ασχολείται με τον εθισμό στα ναρκωτικά και τη σεξουαλικότητα των εφήβων, την επίδραση του πορνό στις ζωές τους, τις καταχρήσεις στους κύκλους τους, τον φαινόμενο του αυτοτραυματισμού, τον εσωτερικό τους ανταγωνισμό και ένα σωρό άλλα πράγματα που οι μέσοι γονείς που μεγαλώνουν ένα έφηβο παιδί στο δυτικό κόσμο φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι – και δικαιολογημένα.

Η εφηβεία δεν είναι πάντα ξέγνοιαστη: Μην χάσεις την σειρά-φαινόμενο του HBO που τάραξε τις ΗΠΑ

Αν το «13 reasons why» του Netflix ήταν μια προσπάθεια να αναδειχθεί η όχι και τόσο ρομαντική πλευρά της εφηβείας αλλά χωρίς να καταφέρει να το πάει στα άκρα, στο «Euphoria», ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Σαμ Λέβινσον δεν καταλαβαίνει από όρια και άκρα και δημιουργεί ένα σύμπαν που το να είσαι έφηβος στην Αμερική της σύγχρονης εποχής μοιάζει με την πιο δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή της ζωής σου: αν βγεις σώος (ψυχολογικά και σωματικά) από αυτή την εποχή έχεις κερδίσει με το σπαθί σου την στιγμή της ενηλικίωσης.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτού του τηλεοπτικού επιτεύγματος πρωταγωνιστεί ένα αστέρι που άπαντες ήξεραν ως «κορίτσι της Disney»: η Ζεντάγια εδώ αφήνει πίσω το γλυκανάλατο προφίλ της γλυκούλας και λίγο σέξι έφηβης και ζωντανεύοντας ένα 17χρονο κορίτσι που είναι εθισμένο στα ναρκωτικά σηκώνει στις μικρές της πλάτες ολόκληρο το οικοδόμημα μιας σειράς που έχει έρθει για να σοκάρει, να προβληματίσει και -αναπόφευκτα- να γίνει αντικείμενο θαυμασμού για όσους γουστάρουν την βαθιά ποιοτική και «κινηματογραφική» τηλεόραση που έχει να πει περισσότερα πράγματα από το να μας κρατάει απλά καλή παρέα.

Όσοι έχουν πρόσβαση στο υλικό του HBO μέσω Vodafone tv στην Ελλάδα καλό θα ήταν να μην χάσουν την ευκαιρία: το «Euphoria» είναι σειρά – φαινόμενο, φτιαγμένη από εκείνο το υλικό που μπορεί να σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις το πώς αντιλαμβάνεσαι τις σειρές συνολικά. Αξίζει να βάλεις Vodafone tv μόνο και μόνο για αυτό το επίτευγμα.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)