«Γοργόνες και Μάγκες»
Βρείτε μας στο

Η ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» είναι από τις ταινίες που έχουμε απολαύσει περισσότερο κάτι βράδια Σαββάτου στον ΑΝΤ1 ή στο Star όταν ήμασταν πιο μικροί, στις αρχές της προπερασμένης πια δεκαετίας.

Αυτό που μέσα στη νοσταλγία και την αγάπη για το παλιό ελληνικό σινεμά δεν καταλάβαμε, είναι πως αναπτύχθηκε σε μια όχι εύκολη εποχή για να γυριστούν ταινίες. Δεν υπήρχαν τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα του σήμερα για να βγουν αξιόπιστες οι σκηνές, χωρίς να εμφανίζονται λάθη ή αστοχίες.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεται στο κανάλι Kastalia στο Youtube, πως υπήρχαν τμήματα μιας παραγωγής για τα οποία ήταν υπεύθυνοι οι βοηθοί σκηνοθέτη. Αυτοί έπρεπε να κρατούν σημειώσεις για όλα όσα συνέβαιναν σε μια σκηνή, ώστε αν τα γυρίσματα δεν ολοκληρώνονταν την ίδια μέρα και συνεχίζονταν την επόμενη ή μετά από μια βδομάδα, να μην διαφοροποιηθεί τίποτα από το σκηνικό.

Αυτό δεν ήταν εύκολο και πάντοτε θα υπήρχε μια αβλεψία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με τον Φαίδωνα Γεωργίτση στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες». Σε μια από τις σκηνές ο Γεωργίτσης είναι με το κράνος πάνω στη μηχανή.

Φαίνεται πως ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίζει να διακόψει το γύρισμα, το κλίμα κάπως χάνεται και όταν επιστρέφουν για να την ξαναγυρίσουν ή να την ολοκληρώσουν, ο σκηνοθέτης έχει διαφορετική άποψη και θέλει τον Γεωργίτση με το κράνος ανά χείρας.

Αυτό μπορεί να συνέβη και μετά από παρότρυνση του ίδιου του ηθοποιού, ίσως γιατί ήταν ένας ζεν πρεμιέ, ένας γόης του ελληνικού σινεμά και το κράνος του χαλούσε την εικόνα, δεν επέτρεπε στα πλούσια μαλλιά του να φανούν.

Δεν περνάνε παρά λίγα δευτερόλεπτα και ο Γεωργίτσης βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που τον αποθεώνουν και το κράτος έχει φύγει από τα χέρια του, δεν υπάρχει πουθενά. Το πέταξε; Το έδωσε κάπου; Η σκηνή δεν δείχνει τίποτα. Λες και δεν υπήρξε.

Τι μπορεί να συνέβη εδώ; Μάλλον η σκηνή γυρίστηκε τμηματικά και στο τελευταίο της κομμάτι είχε ξεχαστεί κάπου το κράνος, δεν το έβρισκε το συνεργείο και ο Δαλιανίδης πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει χωρίς αυτό, θεωρώντας πως ακόμα κι αν κάποιος το εντοπίσει, δεν θα είναι κάτι που θα του χαλάσει όλη την αίσθηση.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Δείτε το βίντεο με τη στυλιστική αλλαγή του Γεωργίτση στο 4:30, όπως το εντόπισε ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης μέσα από το κανάλι του στο Youtube, το Kastalia, που συνεργάζεται με το Menshouse.gr.