Τον χειροκροτούσαν όρθιοι 7,5': Η ταινιάρα με τον ηθοποιό που καπάρωσε το Όσκαρ Α' ανδρικού σε κερδίζει απ' το πρώτο πλάνο (Vid)
Βρείτε μας στο

Το έκανε μια φορά το 2008 με τον Μίκι Ρουρκ για την ταινία The Wrestler. Το έκανε δεύτερη το 2011 με το Black Swan και την Νάταλι Πόρτμαν. Το κάνει ξανά το 2022 με τον Μπρένταν Φρέιζερ στο The Whale. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι ανασταίνει τις καριέρες των ηθοποιών στο Χόλιγουντ.

Κι αυτό γιατί με εξαίρεση την Πόρτμαν, όπου απλά την απογείωσε, στις περιπτώσεις των Ρουρκ και Φρέιζερ, φαίνεται να τους βγάζει από τον επαγγελματικό τάφο, να τους ανασταίνει. Στον Ρουρκ το κατάφερε για λίγο γιατί και ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος να καταλάβει τι ευκαιρία του παρουσιάστηκε, ενώ φαίνεται να παραδόθηκε στις πλαστικές.

Ο Μπρένταν Φρέιζερ μοιάζει να βρίσκεται στο ιδανικό σημείο ζωής και καριέρας για να κάνει το restart. Έχοντας χρόνια που βρισκόταν έξω από τα πλάνα όλων, με μια μικρή επάνοδο πριν 2.5 χρόνια για τη σειρά Condor, ο Φρέιζερ έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες το όνομά του να συνοδεύεται από ένα buzz, από μια επευφημία.

Πέρασε πολλά ζόρια, κάπου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από σημαίνον μέλος του Hollywood Foreign Press Association, δηλαδή του οργανισμού που διοργανώνει τις Χρυσές Σφαίρες, και η άρνηση του, έφερε πολλές κλειστές πόρτες.

Μετά πήρε και διαζύγιο και γενικώς του έσκασε ο νόμος του Μέρφι στη μούρη: αν συμβεί ένα κακό, θα έρθουν όλα μαζί σαν χιονοστιβάδα.

Ο Αρονόφσκι είδε σε αυτόν το νέο του μεγαλείο. Ίσως αυτό είναι η ζωή: μια αναγκαία κάθοδος για να βρεις τον τρόπο να ανέβεις ξανά. Η ταινία The Whale είναι το σχοινί του Φρέιζερ που τον τραβάει προς τα πάνω λίγο πριν πέσει από τον γκρεμό. Και το Χόλιγουντ είναι ο κόσμος που του φώναζε να μην τα παρατήσει και ζητωκραυγάζει καθώς τον διασώζουν.

Για το The Whale ο Φρέιζερ πήρε μερικά κιλά και του τοποθετήθηκαν επίσης πολλά τεχνητά κιλά επιπλέον, καθώς κλήθηκε να υποδυθεί ένα παχύσαρκο άντρα, πολύ κοντά στο όριο του θανάτου.

Ο Φρέιζερ υποδύεται τον Τσάρλι, έναν καθηγητή που μετά την αυτοκτονία της συντρόφου του, κλείνεται για πάντα στο σπίτι και παραδίδει τα μαθήματα μέσω Zoom. Η κατάθλιψή του τον έχει οδηγήσει στο φαγητό και πλέον είναι τόσο παχύσαρκος που ντρέπεται και μπορεί ανά πάσα στιγμή η καρδιά του να σταματήσει.

Παρά τις προσπάθειες μιας γυναίκας που τον φροντίζει, να τον πάει για χειρουργείο, και παρά την προσπάθεια ενός άλλου τύπου να τον σώσει, ο Τσάρλι δεν θέλει να κάνει τίποτα παρά να μιλάει στη 17χρονη κόρη του, την οποία παράτησε μαζί με τη μάνα της πριν από 8 χρόνια.

Ο Τσάρλι παραδίδεται στην αυτολύπηση – η ταινία ξεκινάει με τον ίδιο να έχει καρδιακούς σπασμούς και να πέφτει στο πάτωμα μετά από έναν αυνανισμό – και δείχνει έτοιμος να παραδοθεί και στον θάνατο.

Το The Whale έχει αποσπάσει αρκετά καλές κριτικές από το Φεστιβάλ Βενετίας, ο Αρονόφσκι το γύρισε σε ένα και μόνο σκηνικό, όμως ο Φρέιζερ έχει δεχτεί αποθεωτικές κριτικές και όλοι τον τοποθετούν στη θέση του 1ου φαβορί για το Όσκαρ Ερμηνείας.

Τα 7.5 λεπτά standing ovation στην αίθουσα προβολής λένε όλα όσα χρειάζονται και δείχνουν πως ο Φρέιζερ μπορεί να νιώθει χαρούμενος που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να ανταμειφθεί που δεν ακολούθησε τον εύκολο και ευτελή δρόμο. Το τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε μας άνοιξε κι άλλο την όρεξη…