Πήρε ό,τι άξιζε: Δες απόψε στο Netflix την ταινιάρα με τις 9 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ (Vid)
Βρείτε μας στο

Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι κι ένα πολύ συνηθισμένο topic για το παγκόσμιο σινεμά. Για το αμερικάνικο, αλλά και το εκτός Αμερικής. Όχι γιατί δεν το συμπαθούν. Αλλά γιατί είναι πιο δύσκολο. Και το Netflix ποντάρει φέτος πολλά σε ένα 1st World War Epic Film.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει πολλές ταινίες γύρω από πολέμους, αλλά όσες έχουμε δει, είναι απολαυστικές. Inglorious Basterds, Fury, Dunkirk, 1917 είναι τέσσερις ταινίες που έχουν η κάθε μία τη δική της χάρη.

Ιδίως οι δύο τελευταίες διαθέτουν τη δραματουργία ενός πολέμου, έχουν τρομερή ένταση στη μουσική τους και τεχνικά είναι απείρως πιο δυνατές από ερμηνευτικά.

Το All Quiet on the Western Front όμως, είναι μια κατηγορία μόνο του.

Είναι μια κατηγορία μόνο του ούτως ή άλλως γιατί έχει γίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν, μία το 1930 και μία το 1979. Το 1930 μάλιστα πήρε και δύο Όσκαρ. Μιλάμε όμως για 92 και 53 χρόνια πίσω. Οι δυνατότητες σε τεχνικά μέσα τώρα είναι τέτοιες που μπορούν να κάνουν αυτή την ταινία για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ένα αριστούργημα.

Και θα είναι ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα μιας και είναι γερμανικής παραγωγής, με Γερμανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο, τον Edward Berger, και με γερμανικό καστ. Ο λόγος είναι ότι θα δούμε για μια σπάνια περίπτωση την ιστορία να λέγεται από τη μεριά των ηττημένων, από τις Δυνάμεις του Άξονα.

Ξέρετε, οι κτηνωδίες του πολέμου δεν είναι ίδιον μόνον των Γερμανών. Αλλά επειδή εμφανίστηκαν οι Ναζί και ο Χίτλερ, έσβησαν στο μυαλό της Ιστορίας οι πόνοι που βίωσαν οι Γερμανοί. Κι αυτοί είχαν γονείς και σπίτια. Κι ήταν ακόμα μεγαλύτερα θύματα γιατί και στους δύο πολέμους – όχι τόσο στον πρώτο – έπεσαν θύματα μιας ψευδούς προπαγάνδας.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Πείστηκαν ότι περιβάλλονται από εχθρούς, ξεχύθηκαν στο πεδίο της μάχης έμπλεοι μίσους και όταν αντίκρυσαν τη φρίκη και τα ψέματα που τους είχαν πει, ήταν πια αργά για να κάνουν πίσω.

Έπρεπε ή να πεθάνουν ή να σκοτώσουν. Ή να επιβιώσουν στα χαρακώματα ή να γίνουν νεκρές ασπίδες για τους άλλους. Δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης. Από κάθε τεχνική άποψη, το All Quiet In The Western Front είναι ξεσηκωτικό συναισθηματικά.

Δικαίως το Netflix το έβαλε στη βιτρίνα και οι 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ δικαιώνουν απόλυτα την πλατφόρμα για την επιλογή της αυτή!