Ό,τι καλύτερο για απόψε: Δες την ταινιάρα με τον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Ματ Ντέιμον που μόλις ανέβηκε στο Netflix (Vid)
Βρείτε μας στο

Πίσω στo 2019, ήταν από τις ταινίες που δεν περίμενε κανείς ότι θα μπορούσαν να σταθούν ανάμεσα στα θηρία και να διεκδικήσουν, έστω και ως απόλυτο outsider το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το Ford V Ferrari ήταν τόσο καλό που τα κατάφερε.

Αν υπήρχε μια προσομοίωση στην οποία θα μπορούσες να δοκιμάσεις όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ηθοποιών για την ιδανική σου ταινία, το ντουέτο Ματ Ντέιμον-Κρίστιαν Μπέιλ θα βρισκόταν στην 20άδα.

Ευτυχώς που ο Τζέιμς Μάνγκολντ, ο σκηνοθέτης πίσω από το Logan, είχε την ιδέα και το όραμα να ενώσει αυτούς τους δύο και να τους τοποθετήσει σε μια αθλητική βιογραφική ιστορία που…έγραψε ιστορία!

Πίσω στη δεκαετία του ’60, έλαβε χώρα ένας θρυλικός αγώνας στο Λε Μαν της Γαλλίας. Ήταν 18 Ιουνίου όταν ξεκίνησε ένας 24ωρος αγώνας ταχύτητας και αντοχής, ο 34ος για την εποχή. Εκεί θα έπαιρναν μέρος η Ferrari, που ήταν το μεγάλο φαβορί, και η Ford.

Τα δύο brands θα μπορούσαν να είναι ένα και το αυτό, όμως η Ferrari εξαγοράστηκε από την Fiat με τρόπο υποχθόνιο, με τρόπο που εξόργισε τον Λι Ιακόκα, έναν φημισμένο Αμερικάνο σχεδιαστή που έκανε must την Ford Mustang και αναβίωσε την Chrysler.

Ο Ιακόκα θεώρησε πως τον κορόιδεψαν από την Ferrari και το πήρε πολύ προσωπικά. Έτσι, προσέλαβσε τον Κάρολ Σέλμπι, έναν επίσης καταπληκτικό και one of a kind σχεδιαστή αυτοκινήτων, με στόχο να φτιάξουν τη Ford που θα λάμβανε μέρος στον αγώνα του Λε Μαν και θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα κυριαρχίας και «κοίτα τι έχασες;» προς την Ferrari.

Ένα καλό όχημα όμως, δεν είναι τίποτα στα χέρια ενός μέτριου οδηγού. Για να πετύχαινε η αποστολή, θα έπρεπε να βρουν έναν από τους πιο σεσημασμένους. Τέτοιος ήταν ο Βρετανός Κεν Μάιλς.

Η Ιστορία επανέρχεται ως φάρσα κι εδώ, μετά από δύο σχεδόν αιώνες από την κόντρα Αμερικάνων και Βρετανών για την Ανεξαρτησία, ένας Βρετανός αποτελεί το βασικότερο γρανάζι μιας προσπάθειας του ύψιστου αμερικάνικου brand, ένα σύμβολο του αμερικανικού επεκτατισμού και του ξεκινήματος της κυριαρχίας στον κόσμο, για να δείξει πως είναι το καλύτερο.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Αν και το στόρι προσφέρεται για τόνωση πατριωτισμού στον μέσο Αμερικάνο που είχε κάποτε το όνομα Φορντ ως θεό, με τα εργασιακά δεδομένα στην Ford να καθορίζουν για μια ολόκληρη εποχή την εργασιακή αντίληψη στον ύστερο καπιταλισμό και τη βαναυσότητα των εργοδοτών, ο Τζέιμς Μάνγκολντ καταφέρνει να μην βουτήξει βαθιά στη λίμνη της ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος.

Η ιστορία, όπως εξελίσσεται, είναι περισσότερο μια ιστορία προσωπικών δικαιώσεων τριών διαφορετικών ανθρώπων, που τυγχάνει η δικαίωσή τους να έρχεται μέσα από την συλλογική προσπάθεια.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ έχει μια από τις 5 καλύτερες ερμηνείες του, ο Ματ Ντέιμον πιάνει το όχι ιδιαίτερα ψηλό ταβάνι του, αλλά είναι πάντα ένας παίκτης του 7 που δεν πέφτει από το 7 σαν τον Ρικάρντο Καρβάλιο στην Τσέλσι, ο ρόλος όμως που ενώνει όλα τα κομμάτια είναι αυτός του Ιακόκα, που τον υποδύεται τρομερά ο Τζον Μπέρνθαλ.

Το Ford V Ferrari είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δεις σήμερα το βράδυ στο Netflix. Μόλις προστέθηκε στη λίστα της Νο1 υπηρεσίας streaming παγκοσμίως και μπήκε αμέσως στην πρώτη 5άδα με τις πιο δημοφιλείς ταινίες – προφανώς!