Γυρισμένη στην Αθήνα: Η καλύτερη ταινία του 2022 προκαλεί ρίγη με χειρουργική ακρίβεια (Vid)
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Γυρισμένη στην Αθήνα: Η καλύτερη ταινία του 2022 προκαλεί ρίγη με χειρουργική ακρίβεια (Vid)

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.

Το Film Comment, ένα από τα πιο σημαντικά αμερικάνικα περιοδικά κινηματογράφου, ανακοίνωσε τις 20 καλύτερες ταινίες του 2022 και στην κορυφή φιγουράρει το «Εγκλήματα του Μέλλοντος», του Ντέβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πρόκειται για μία ελληνική συμπαραγωγή (συμπαραγωγός οι Αργοναύτες του Πάνου Παπαχατζή) με την ταινία μάλιστα να είναι γυρισμένη στην Αθήνα, στο Μπάγκειον, το ιστορικό κτίριο της πλατείας Ομονοίας, αλλά και στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες, στο λιμάνι του Πειραιά. Στο καστ συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Έλληνες ηθοποιοί σε δεύτερους ρόλους (Γιώργος Καραμίχος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σωτήρης Σιώζος, Έφη Κάντζα, Τάσος Καραχάλιος, Πηνελόπη Τσιλίκα).

Ο εμπνευστής του body horror, Ντέβιντ Κρόνενμπεργκ, έγραψε και σκηνοθέτησε ένα δράμα επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Βίγκο Μόρτενσεν, Λέα Σεϊντού και Κρίστεν Στιούαρτ. Το Crimes of the Future έχει τον ίδιο τίτλο με την ομώνυμη ταινία του Κρόνενμπεργκ, το 1970, ωστόσο δεν αποτελεί remake. Είναι πάντως η επιστροφή του Καναδού σκηνοθέτη στα είδη επιστημονικής φαντασίας και τρόμου για πρώτη φορά μετά το Existenz (1999).

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022 και απέσπασε θετικές κριτικές. Το φιλμ μας μεταφέρει σε μια απροσδιόριστη μελλοντική ημερομηνία, όπου έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της βιοτεχνολογίας και μέσω υπολογιστών οι άνθρωποι δύναται να ελέγχουν τις σωματικές τους λειτουργίες.

Ο Σολ (Μόρτενσεν) και η Καπρίς (Σεϊντού) είναι ένα παγκοσμίου φήμης ζευγάρι καλλιτεχνών, που εκμεταλλεύονται το «σύνδρομο επιταχυνόμενης εξέλιξης» του Σολ, μια διαταραχή που αναγκάζει το σώμα του να αναπτύσσει συνεχώς νέα όργανα. Η Καπρίς τα αφαιρεί με χειρουργική ακρίβεια ενώπιον θεατών και οι επώδυνες επεμβάσεις της δημιουργούν στον Σολ ένα είδους ηδονής, που μπορεί να χαρακτηριστεί ο οργασμός της νέας εποχής. Το επαναλαμβανόμενο νυστέρι αντικαθιστά το παραδοσιακό σεξ και εξελίσσεται στο νέο μέσο σεξουαλικής ικανοποίησης.

Παράλληλα, μία κυβερνητική υπηρεσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον Σολ για να διεισδύσει σε μια ομάδα ριζοσπαστών, η οποία έχει τροποποιήσει το πεπτικό της σύστημα και τρέφεται πλέον από πλαστικά και συνθετικές χημικές ουσίες.

Ο Κρόνενμπεργκ, ο βασιλιάς του μεταφορικού σινεμά, μας μεταφέρει σε ένα όχι και τόσο μακρινό δυστοπικό μέλλον, κάπου στα σκοτεινά σοκάκια της Αθήνας, στο οποίο η ανθρωπότητα μαθαίνει να προσαρμόζεται στο συνθετικό της περιβάλλον.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Η εξέλιξη οδηγεί τους ανθρώπους πέρα από τη φυσική τους κατάσταση και σε μια μεταμόρφωση, η οποία αλλάζει τη βιολογική τους σύνθεση. Κάποιοι ασπάζονται τις απεριόριστες δυνατότητες του υπερανθρωπισμού, άλλοι προσπαθούν να τις αστυνομεύσουν. Ο νέος άνθρωπος όμως δεν έχει συναίσθημα και το αγαθό της τεχνολογίας ισοπεδώνει τα πάντα.