8 επεισόδια, 40.000 συνδυασμοί να τα δεις: Η πιο ανατρεπτική σειρά στην ιστορία του Netflix που κάνει πλάκα στο Casa de Papel (Vid)

Πρακτικά βλέπεις άπειρες σειρές σε ένα πακέτο

Όσο κι αν ο ανταγωνισμός στις πλατφόρμες είναι έντονος, όσο κι αν το Netflix διάγει περιόδους πτώσης, έχει τις πιο καινοτόμες ιδέες. Και με τη σειρά Kaleidoscope, μάλλον βάζει υποψηφιότητα για το πιο ανατρεπτικό πρότζεκτ που έχει υπάρξει ποτέ σε μορφή σειράς.

Ήταν πριν από 4 χρόνια όταν συζητούσαμε, σχεδόν συγκλονισμένοι, για το επεισόδιο Bandersnatch του Black Mirror, μια τηλεταινία επί της ουσίας που είχε βγει ενδιάμεσα της 4ης και της 5ης σεζόν αυτής της υπέροχης σειράς.

Το Bandersnatch ήταν μια τηλεταινία που η εξέλιξη της διέφερε από άνθρωπο σε άνθρωπο και υπήρχαν 1 τρισεκατομμύριο συνδυασμοί για να φτάσουν οι θεατές σε 5 διαφορετικά φινάλε.

Αυτή τη φορά μπορεί να μην πιάνουμε το τρισεκατομμύριο, αλλά και πάλι, οι πιθανότητες δεν είναι αμελητέες.

Το Kaleidoscope είναι μια σειρά 8 επεισοδίων κι έχει κι ένα 9ο, που είναι σαν teaser, διάρκειας 50 δευτερολέπτων.

Είναι στην ουσία όμως σαν μια ταινία, αφού η βασική πλοκή της είναι το 8ο επεισόδιο, η ληστεία που σχεδιάζεται, με τα άλλα 7 επεισόδια να είναι σαν να αποτελούν ταυτοχρονίες. Για την ακρίβεια, ένα, το Yellow, έχει ένα λογικό προβάδισμα, γιατί βλέπουμε την δημιουργία της ομάδας που θα ληστέψει.

Το White είναι το 8ο επεισόδιο, οπότε μένει το ενδιάμεσο, 6 επεισόδια, που το κάθε ένα λέει μια ιστορία για τα μέλη της ομάδας, κυρίως για τον Λίο, τον ενορχηστρωτή, για τα κίνητρα και το πώς έφτασαν να ασχολούνται με ληστείες.

Εκτός από ταινία με 6-7 παράλληλα storylines, που σε πάνε πίσω στον χρόνο για να σε φτάσουν στο τώρα της αφήγησης, το Kaleidoscope είναι και μερικές δεκάδες χιλιάδες σειρές ταυτόχρονα.

Ακόμα κι αν ξεκινήσεις τη σειρά όπως σου έχει τα επεισόδια το Netflix, δεν θα την έχεις δει όλη. Υπάρχουν πάνω από 40.000 συνδυασμοί για να δεις τα επεισόδια, με διαφορετική σειρά κάθε φορά, και κάθε φορά θα οδηγηθείς σε διαφορετικό συμπέρασμα, διαφορετικό συναίσθημα προς τα πρόσωπα.

Αν αποφασίσεις να πάρεις ως δεδομένο ότι το White είναι αναγκαστικά το τελευταίο επεισόδιο, τότε οι συνδυασμοί πέφτουν στους 5.000 και κάτι ψιλά. Αν θεωρήσεις πως το Yellow είναι αναγκαστικά το πρώτο, γιατί έτσι βγάζει νόημα για σένα, και το White το τελευταίο, τότε οι συνδυασμοί πάνε κάπου στις 720, χωρίς να παίρνουμε κι όρκο.

Σε κάθε περίπτωση, το Kaleidoscope είναι μια σειρά που όπως κι αν τη δεις, είναι αξιόλογη, δεν κουράζει, έχει σασπένς. Αν όμως προσθέσεις αυτό το στοιχείο, ότι με κάθε διαφορετική θέαση, με διαφορετική ακολουθία των επεισοδίων, διαφοροποιείται και η δική σου τοποθέτηση, τότε μιλάμε για ένα ιδιοφυές σενάριο από τον Έρικ Γκαρσία.

Εννοείται πως δεν είναι δόκιμο να γράψουμε ριβιού για τη σειρά γιατί προλάβαμε να την δούμε με μια σειρά που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η σωστότερη αλληλουχία, αλλά ίσως να υπάρχει μία πιο συναρπαστική.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως δεν χρειάζεται καν να δεις το 8ο επεισόδιο, αλλά να δεις τα υπόλοιπα με διαφορετική σειρά. Άλλοι λένε πως αρκεί να δεις μόνο το 8ο επεισόδιο.

Η σωστότερη κρίση για τη σειρά μπορεί να βγει αν δεις τουλάχιστον 5 από τους τόσους συνδυασμούς.

Ένα καλό task θα ήταν να συνεννοηθείτε 4-5 φίλοι να την δείτε ο καθένας με διαφορετική σειρά και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας μετά.

Κι αυτό είναι που καθιστά το Netflix πρωτοποριακό στο κομμάτι της διαδραστικότητας. Είναι δε βέβαιο, πως αυτή η σειρά θα συζητιέται με την ίδια δυναμική που είχε το Wednesday, το Squid Game, το Casa de Papel.